Gronings Glorie

on woensdag 14 januari 2015Nee, dat is natuurlijk NIET Gronings Glorie. 

Dat is de glorie van de NAM, al die gasvelden in Groningen. Afgezien van het feit dat de huizen EN de huizenprijzen wegzakken, is het ook géén gezicht. Je zal maar zo´n statige boerderij hebben, middenin dat schitterende Groningse land, waar het s nachts nog ECHT donker is. Je ziet sterren als karbonkels.

En dan ineens staat er dit achter je huis!Wég donkere nacht. Wég sterren!

Ik was weer es in Lauwersoog om wat te redderen daar. Wat uien in de grond stoppen. En de knoflooksprieten waren daar allemaal opgevroten door de konijnen. Dus wie daar in de omgeving es een konijntje schiet en braadt ... er hoeven geen kruiden meer bij! :D

Ik heb de knoflook afgedekt met een dikke laag blad. Hopelijk komt het nu alsnog op. 

Ook binnen moest even alles gelucht. 
De 'nieuwe' spreien liggen op de eenspersoonsbedden. Er is eigenlijk niks nieuw aan die spreien. De binnenkant zijn pluizige 'miskoop' plaids van Ikea, en de buitenkant zijn dekbedhoezen die ik ooit bij de Kringloper kocht, toen het kringlopen nog niet zo trendy was, en je daar nog echt juweeltjes kon vinden! 

 
Nou, het zijn nu prima spreien. En omdat alles hergebruik is kunnen ze gewoon in de was. Heel handig in een vakantiehuisje waar jan en alleman op die bedden slaapt!  

Terug rijd ik dwars door het Groningse platteland. Wat mij opvalt in het landschap is hoe hoog het water overal staat. Hier bij het dorp 'Gaarkeuken' (ja zo heet het echt) staat het tot vlak onder de brug

 
Ach ja je kunt het niet goed zien op de foto's, maar ik zag veel ondergelopen land.

Ook het waterpeil van het Lauwersmeer stond extreem hoog. Ja want behalve een plek om gas te winnen, is Groningen ook een soort badkuip waar het overtollige water uit rivieren naar toe wordt geloodst. Soms ten koste van omwonenden. Goh die Groningers moeten wel wat verdragen!

Wat grappig is, winkeltjes zie je niet veel meer in de kleine dorpjes, maar wat de meeste wel hebben...
...... is een Kringloopwinkel! Die doen het hier ook goed dus!

Het begint te sneeuwen en in no time zijn alle velden en akkers wit, en is de weg spekglad. 

Op het platteland is alles veel sneller wit.

En bij Boerakker de snelweg op. Dan kom je dwars door Friesland, van het oosten naar het westen, en dan zie je hoe groot, groen en plat Friesland is.
Ja en dan overal die meren natuurlijk, waar het water overal ook enorm hoog staat en soms over de kades klotst.  Als ik hier woonde zou ik onmiddellijk weer op een terp gaan wonen! Ik vertrouw het voor geen cent al dat water overal. Als er nu nog een noordwesterstorm bij komt gaat de boel hier weer onder!
Een mooie overgang is die van het oude Friese landschap naar de rechte nieuwe poldergebieden. Zo bij Lemmer ongeveer. Die polder ziet er weer heel anders uit. Strak, rechte voren, geen gebobbel meer in de weilanden, dikke kleikluiten, boerderijen op gelijke afstand, landerijen netjes in gelijke stukken verdeeld. Maar met die zon en die wolken erbij is dit ook weer schitterend mooi.
Ja en dan bij Almere wordt het drukker op de weg. De sfeer wordt anders, we zijn weer in het westen! Nou, gezellig dat je even meereed!
Natuurlijk is thuis de koelkast leeg, en de voorraden uit Moeskers Moestuin zijn ook zo goed als op. Of eerlijk gezegd, heb ik ook niet zo'n zin in kool en prei. En boodschappen doen is een leuk klusje. Als het niet te vaak hoeft tenminste. Bij het fruit zie ik een nieuwe peer! Thuis even op googlen want we wilden nog een perenboom kopen voor de tuin. Misschien is dit een goeie!

Vooral ook altijd leuk om naar andere mensen te kijken. En raden wat ze gaan eten ... Tomatensoepje,  oosterse kip met zo'n conimex sausje, kaasje voor in de rugzak. Allemaal onzin natuurlijk maar wel leuk om te doen.  Nou ikzelf nog!


9 reacties:

Anoniem zei

Wat weer een herkenbare post deze keer.
Mijn ouders wonen naast de kringloopwinkel waar je de vrachtauto van op de foto hebt gezet. Dus je reed praktisch door mijn vroegere achtertuin :)
Vandaag was in het nieuws dat de drie noordelijke provincies de lucht kwaliteit weer het beste was en zo voelt dat ook altijd als we van het westen naar het noorden rijden.

Ook al is het weer nog een beetje en onze (kleiige) tuin kleddernat heb ik ook al wel zin om wat zaadjes in de (nieuwe) moestuin te laten vallen.
Bedankt weer voor al je tips en leuke berichten.
Groeten, Harold, Groningen

Hannah Bos zei

Ja, het was leuk om weer even met je op pad geweest te zijn! Ik lees je iedere dag en iedere dag geniet ik van je blog!
Dag Hannah

Boerderij Zinin zei

Leuk om met je meegereden te hebben, bij mij zit er ook nog een soortgelijke blog in de pijpleiding, maar dan anders ;-)
Het water staat hier echt ontzettend hoog, er is zo veel water uit de lucht gevallen. Ons weiland staat deels onder water en dat water loopt zo over onze oprit richting sloot. Lekkere "braggel"bende dus hier!

Maar je bent vast heerlijk uitgewaaid op het eiland de afgelopen dagen?!

Boerderij Zinin zei

p.s. You've got mail!

Elisa M zei

Leuk zo'n blogje waarbij we mee kunnen rijden, mee kunnen kijken :)

grandma zei

lekker toeren zo !

madelief zei

Dacht even dat je "mijn" gaspijp op de foto had gezet,dat affakkelen maakt ook erg veel lawaai.Dat je dat durft om die winkelende mensen op de foto te zetten: kwam er niemand achter je aan?;-) Vond het erg leuk om mee te rijden heb vrienden in Gaarkeuken en Tolbert wonen.bedankt dus weer.

Anoniem zei

Zouden die "nieuwe" peren in de supermarkt liggen omdat ze normaal gesproken naar Rusland worden geexporteerd?

Groetjes!
Remy

Clarien Cornelisse zei

Dit was het gasveld achter Kommerzijl. Het veld is haast groter dan het hele dorp. En ze waren nu aan het affakkelen trouwens, de vlam is niet altijd zo groot. Maar wel vaak.

En Remy, die peer Xenia, ik heb hem even opgezocht, is wel een goeie! Hij blijft wat langer 'knapperig' dan de Conference, en is lang houdbaar. - geen idee of er een link is met de Russische boycot :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...