Frambozenbak

on maandag 5 januari 2015
De blauwe bessen uit Wildervank zijn bijna op. Gelukkig lagen er achter in de vriezer nog wat frambozen. Ze lijken wel nep, zo mooi felrood, ze zijn eigenlijk veel te sjiek voor mijn bordje pap!
Wij hadden deze zomer maar zó weinig frambozen, die hebben we gewoon allemaal direkt opgegeten. Niks bleef er over voor de wintermaanden. De hoogste tijd dus om aan de frambozenbak te beginnen! Ik weet niet of het nog te volgen is wat ik in de tuin allemaal aan het doen ben, soms lopen de projecten een beetje door elkaar ... maar ik was dus van plan om een frambozenrij in de grond te zetten, vooraan het veld, vlakbij het hek, waar nu allemaal troep ligt.

En dan meteen die troep een beetje opruimen, kijken wat weg kan, of wat ergens anders naar toe kan. Kijk hier rechts moet die rij frambozen komen. Langs het rijpad zeg maar.


Eerst maar beginnen met de stenen verplaatsen, die komen langs het hek. Achteraf was dat dom. Want ik heb ze later voor die bak gebruikt, dus ik kon ze ook al-le-maal weer terugsjouwen. Tja, je komt vaak op ideeen terwijl je bezig bent, en dan doe je soms dingen voor noppes.

Jammer van al die moeite! Maar goed, weer even lekker bezig geweest. :D:D

Als ik een geul graaf, blijkt de grond niet helemaal schoon te zijn. Ook hier zitten weer ondoordringbare gedeeltes, met veel puin in de grond. Nou, dan maar geen rechte strook, maar een kromme, een soort banaan. Nou, staat eigenlijk best leuk, een beetje speelser dan helemaal recht. Kijk, dat is ook weer zo'n vorm van 'organisch werken', net als stenen twee keer heen en weer sjouwen. 

Het lijkt soms wel alsof de dingen zichzelf creeren.
En dan weer een vondst! In de grond zit hier en daar mooi scherp zand. Dat is handig om weer te hergebruiken in de wildernis, waar ik delen aan het ophogen ben. Dus daar gaat het uitgegraven zand voor een deel naar toe.
En een ander deel van het scherpe zand gebruik ik om een rand te maken om de frambozenbak heen. Want, terwijl ik aan het graven ben had ik bedacht dat al die stenen wel als een rand om de bak heen gelegd kunnen worden. Voor de sier, maar vooral ook om het onkruid wat te onderdrukken. Want het sterft hier van de brandnetelwortelstokken, braamwortels, etc etc

Dus, kuil uitgegraven, gevuld met laag compost, laag aarde, laag compost, laag aarde. Dat was de bult aarde die er achter lag. Het laatste restje van de 30 kuub die ik vorig jaar gekocht heb. Die is nu ook op!

En tot slot, zandrand netjes platmaken, en de stoeptegels erop. 


Haha maar zo gladjes als het er op foto's uitziet ging het niet hoor! Wat een geworstel was het om die dikke wortels weg te krijgen. En natuurlijk waren er te weinig stoeptegels.

Tot zover was ik in het weekend gekomen. Vandaag, maandag, moest dat dus verder afgemaakt. Maar eerst ... andere klussen nog. En toen ik bezig was hadden de meiden stiekum een foto gemaakt, van zo'n klus die je nou niet echt van jezelf zou plaatsen zeg maar!

'Voor op je blog!! een keer wat anders dan poep en kruiwagens!!' (vonden ze zelf erg leuk) (nou vooruit maar dan)
Nog even koffie met de meiden. Die helemaal geen haast hadden om naar school en naar de trein terug naar Groningen te gaan. Komop meiden, de vakantie is voorbij! De kerststol is op!! (bijna)

Ik vond het ook een opgave om verder te gaan vandaag. Het was zo'n waterkoud dagje, dan wil je binnen blijven. Maar goed, morgen krijg ik de frambozen dus die bak moet wel af! Omdat die stoeptegels op waren, is het achterste deel met klinkers verder afgemaakt. Dat zie je haast niet. En de bak is verder tot de rand gevuld.

Fijn, een nieuwe bak, en alle troep die daar lag zit 'in' de bak. Het is een prima plek geworden voor een rij frambozenstruiken. Die komen langs de achterrand, met steunen erachter. En langs de voorgrond komen bloemen, zodat het ook een mooi gezicht wordt vanaf de parkeerplaats gezien. Ja en ook voor de bijen natuurlijk!
Over de bijen gesproken ..... ik zag ze duidelijk staan, vanaf de plek waar ik foto's maakte. Vanaf het hek zie je die kasten open en bloot staan. Daar ben ik niet blij mee. Niet dat ik de mensheid niet vertrouw .. maar met een middelbare school om de hoek, en regelmatig hangjongeren op de parkeerplaats hier ... wil ik ze toch liever een beetje uit het zicht.Kijk maar, zo'n rij van die kasten, dat prikkelt toch de nieuwsgierigheid, ben ik bang. Wat kunnen we daar voorzetten? 

Nou, toeval bestaat niet!! Bij de sportschool worden net de kerstbomen buiten gezet!
Dus die komen áchter de bijenkasten, en het probleem van de inkijk is opgelost!

En nu ... wil ik nog graag twee dingen laten zien. Dat heeft niet zoveel te maken met Moeskers Moestuin, maar wel met de natuur, hoe mooi die is!

Bij ons in de achtertuin komt regelmatig een wild konijntje op bezoek. Hij is dikke matties met onze twee tamme konijntjes, en gaat altijd even met ze neuzelen door het gaas heen. Robbert noemt hem 'Boy with the stripes pyamas' (alleen maar leuk grapje als je het boek hebt gelezen).

Affijn, vandaag zag ik zwartkop weer, maar nu was hij heel brutaal op de bank gesprongen waar een voorraad boerenkool en palmkool ligt.
Het is zo'n schitterend mooi beestje ... waarschijnlijk ooit uit een hok ontsnapt, want hij is te 'mooi' om wild te zijn. Net als die frambozen vanmorgen! En wat ik zo fantastisch vind, dat zo'n konijntje zich dan redt. Ooit gevoerd met hooi en brokjes, en dan, in het wild, toch gewoon zijn instinct teruggevonden. Hij overleeft!

En nog iets anders ... een tijdje terug liet ik deze foto zien van de maan, met aan de linkerzijde, de schaduwkant zeg maar, van die 'rafeltjes'.Ik vroeg me af wat dat was. Zouden dat bergketens zijn? Maar dat kan je toch helemaal niet zien, met het blote oog, van zo'n afstand? Nou, dus wel!! Want ..... heel toevallig zag ik op het blog van Teunie laatst deze foto ... (in plaats van een link toch maar even gekopieerd Teunie! hij is zo mooi, dankzij de smartphone van Willem)
... en op haar blog vond ik de verklaring ... het zijn inderdaad bergketens!! En krater-inslagen. En die kan je dus hier op aarde zien met het blote oog! Ga maar es kijken naar de maan, als het nét iets meer dan halfvolle maan is, over een dikke week denk ik. Ongelofelijk is dat!!

Okee dat was weer van alles wat. Beetje chaotisch blogje misschien, maar zo zijn de dagen soms! :D


4 reacties:

Teunie zei

Wat een werk heb je weer verzet!
En ja, dat je die bergketens kunt zien is ook eigenlijk zo gek weer niet. Die bergen zijn gewoon net zo hoog als onze Alpen, een kilometertje of 4,5. Of het niets is ;-).

Teunie

eigenwijzehuisje zei

Slim om de kerstbomen achter de bijenkasten te planten! Hier staat er ook laurier achter.

Clarien Cornelisse zei

Hm ja alleen... waren het kerstbomen zonder kluit .. dus het is maar een tijdelijke oplossing. Maar er zal wel braam en klimop gaan groeien in het voorjaar.

breiende buufjes zei

Ah wat een mooi plekje voor je frambozen... dat wordt smullen volgend jaar!
Wat superschattig trouwens dat zwarte konijntje dat vriendjes is met jullie konijnen. Wist je trouwens dat konijnen als ze eenmaal ontsnappen in 1 generatie weer verwilderd zijn? Als dit konijntje paart met een wild konijntje zijn de kindjes daarvan weer helemaal bruin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...