Over mij


(we zijn inmiddels verhuisd, binnenkort komt hier een update!)

Ik ben Clarien (1964), getrouwd met Paul (1962). We hebben 4 kinderen. Robbert (1993), Anke (1994) en Eline (1996) zijn inmiddels het huis uit. Druk bezig aan studie's en stages. Marlieke (1998) woont nog thuis en doet dit jaar eindexamen Gymnasium. Net als haar zussen wil ze volgend jaar in Groningen gaan studeren.

Na een studie Biologisch Dynamische Landbouw ben ik nu werkzaam als tuinder op mijn eigen tuin. Moeskers Moestuin. Mijn meisjesnaam is Moesker. En heel toevallig betekent dat ... groentekweker! Toeval bestaat niet! :D

Op dit moment is Moeskers Moestuin een 'micro-tuinderij' met intensieve groenteteelt, van zo'n 250 m2, met een deel wildernis eromheen en nog een deel ongebruikt land er naast. Ook is er op de tuin een paddenpoel en een bijenstal met vijf volken. Achter het terrein is bos en heide. Ik pacht de tuin van de eigenaar van het naastgelegen sportcentrum, die in ruil daarvoor in de oogstperiode wekelijks pakketten verse groente krijgt, zó van het land!

In de nabije toekomst willen we verhuizen naar het platteland, naar een huis met grond erbij, liefst dicht bij een stad. Heel graag zou ik daar een zelfoogst-tuin willen opzetten voor mensen uit de buurt. Gecombineerd met een plek waar workshops en cursussen gegeven kunnen worden, alles op gebied van zelfvoorzienend leven en duurzaamheid.


Zoveel mogelijk het ecologisch evenwicht bewaren, oude spullen hergebruiken. En al het materiaal voor de compost komt rechtstreeks uit de natuur, of gewoon uit de straten en de wijken hier in Bussum. Gemaaid gras, afgevallen blad, mest van de hei, houtsnippers.

Ik hoop met dit blog anderen te inspireren. Om ook een moestuintje te starten, bijvoorbeeld in de eigen achtertuin of op het balkon. En om materiaal te hergebruiken. Of, om intenser te kijken naar groente, groei, de natuur, de omgeving.

Niks verspillen, gezond blijven, leven van het land.

Woorden van John Seymour die mij inspireren!


Contact: clarien1@zonnet.nl

25 reacties:

Anoniem zei

Ha zus, wat een heerlijk gezellige blog. Je krijgt er bijna honger van; honger naar buiten, zon, wind en zelfs regen! En natuurlijk honger naar die frisse eigen gekweekte biologische pompoenensoep. Ik zou er vanachter mijn eeuwige PC bijna jaloers op worden.
Groetjes, Mark

Clarien zei

Haha, leuk om te horen! Ja ik krijg ook honger, naar al die planten die er nog niet zijn! Kan niet WACHTEN op de eerste oogst!!

zela1 zei

Is er veel verschil met het verbouwen op kleigrond?

Clarien zei

Ja best wel.... je grond is ws vruchtbaarder, maar wel zwaarder qua bewerking. En je kunt meestal pas wat later beginnen omdat het langer koud blijft. Maar klei heeft ook z'n voordelen want levert vaak wel weer langer houdbare produkten.

Mrs Tralala zei

Hallo Clarien, jemig wat een leuk project zeg! En wat een geweldige opleiding, ik zou er zo mee willen beginnen (Helaas een beetje onmogelijk met een 40-urige werkweek). Toevallig ben ik ook afgelopen herfst met een tuin begonnen, op een volkstuincomplex bij mij om de hoek. Dus ik volg je vorderingen met veel interesse...
Wie weet, kunnen we in de toekomst nog wel ervaringen e/o tips uitwisselen. Of wellicht zaden ruilen. Ik koop/verzamel in elk geval altijd veel te veel :-)
Heel veel succes komend seizoen. En bovenal veel plezier met je tuin.
groetjes

Clarien zei

Ja tuurlijk, voor zaden ruilen ben ik ook altijd te porren! en ervaringen ook!

cr-mics zei

Hallo Clarien,
Vandaag je blog ontdekt. Wat een stoere opleiding doe je. Ik zal eens wat langer komen lezen binnenkort want wellicht kan ik nog wel het een en ander van je leren. (Zelf schrijf ik ook een blog over mijn biologische moestuin, en andere zaken.)
Veel succes en plezier met het komende seizoen.

Anoniem zei

Clarien,
Ook jij inspireert mensen, mij in ieder geval. Ik heb een klein moestuintje en kas voor tomaten en paprika's. Zeker niet zelfvoorzienend, maar wel om wekelijks iets uit te eten. Dat is voor nu, in combinatie met mijn masterstudie wiskunde, leuk ter ontspanning en ook uitvoerbaar. Maar het mag van mij in de toekomst wel uitgroeien tot iets groters...
Blijf alsjeblieft nog lang schrijven, groet, Greet

Boerderij Zinin zei

Hallo Clarien,

Ik lees net je laatste bericht en wil je graag een e-mail sturen. Helaas kan ik nergens een e-mail adres vinden, klopt dat?

Boerderij Zinin zei

Als je dat niet publiekelijk wil delen begrijp ik dat.
Ik ben te "bereiken" via boerderij.zinin@gmail.com.

Clarien zei

mijn email is clarien1@zonnet.nl
stond wel ergens in de berichten, maar moeilijk terug te vinden misschien! zal hem even in dit hoofdstukje plaatsen!

Anoniem zei

Hoi Clarien,Al deze kennis komt toch niet allenmaar uit mijn boekjes?Erg leuk wat je allemaal doet.Ga je volgen.gr mariska

Clarien zei

Dankewel Mariska! En ik benieuwd welke boekjes je bedoelt?

Anoniem zei

Hoi! Wat ben jij een leuk mens, en wat heb je een leuk blog! Ik ben achteraan begonnen, en ben na een paar (veel te) late nachten nu helemaal bij. Ben intussen jouw azijn aan het maken, heb knoflook geplant, en veldsla gezaaid. En een heleboel ideeën opgedaan. Blijf je volgen!! Groetjes Erna

Clarien zei

Dankjewel Erna! Dat is ook precies mijn bedoeling, mensen aansteken om het gewoon te proberen. Het gaat niet altijd goed, bij mij ook niet, maar gewoon mee doorgaan dan maar weer. En er de humor van inzien als het misgaat!

Berry IJpelaar zei

Wat veel inspiratie op deze pagina... erg leuk om te lezen.
Waar ik benieuwd naar was... Hoeveel m2 is deze moestuin?

Gisela zei

Wat een ontzettend leuke blog Clarien! We zijn vorig jaar augustus verhuist naar een boerderijtje in Drenthe met ongeveer dezelfde intenties, maar wij zijn nog vrij onervaren! We gaan dit jaar beginnen met het ombouwen van een klein gedeelte van de tuin naar moestuin. Ik denk dat ik hierbij nog vaak jouw website open om inspiratie op te doen voor onze eigen tuin en levenswijze. Dank!

Ellemieke zei

Hoi Clarien,
Geen idee of jullie al een boerderij hebben gevonden maar anders ligt er net buiten Overijssel een prachtige boerderij voor al je plannen met een hectare grond er omheen. http://www.funda.nl/koop/ruinerwold/huis-85115533-koekangerweg-10/

Clarien zei

Prachtig Ellemieke! Dankjewel. maar we hebben al een boerderijtje gekocht inmiddels ...

Petra zei

Is het nu de bedoeling dat je je moestuintje naast de sportschool erbij blijft doen als jullie straks verhuisd zijn? Is jullie huis al verkocht (vraag ik even heel erg nieuwsgierig)?

Clarien zei

Ja ons huis is verkocht. En de tuin ... gaat back to nature! :D

A3 zei

Hallo Clarien,
het is altijd weer een feest jouw blog te lezen en zeker nu je verkast bent naar Punthorst. Ook ik ben bezig met tuinieren, maar dan in Italië. Ik wil graag biologisch en daartoe heb ik spullen aangeschaft om compostthee te maken, want zonder goede bodem lukt niets. En daar sta jij ook achter. Ken je "compostthee"? Zoniet dan stuur ik je de beschrijving toe.
Groet en fijne jaarwisseling.
A3 ( van Emie )

Gogreenbuddy zei

Dat is een heel mooi streven. Ik heb vrijwel een identiek doel!

Merel - indefruitboomgaard.nl zei

Hoi Clarien,
Ik volg je blog al een tijd. Dank je wel voor alle moeite, want het is heel leuk om alles te volgen.
Mijn man en ik gaan een vergelijkbare stap maken. We hebben een stuk grond gekocht in Oosterwold (Almere) en gaan daar een klein houten huisje op laten bouwen. Daarna willen we een fruitboomgaard aan gaan leggen. Er komt ook een moestuintje en aangezien we beide imker zijn, zullen we bijen aan huis gaan houden en verder zien we wel.
Voor wat betreft het buiten deel lezen we blogs als de jouwe om ons te laten inspireren en op termijn hopen we zelf ook leuke tuinblogposts te kunnen schrijven.
Heel veel succes met alles!

Unknown zei

ik heb een vraagje, ben hier door google terecht gekomen.
Ik heb een pot lupinen bij de Lidl gekocht, maar die zijn nog behoorlijk hard.
Nu heb ik ze een tijdje gekookt maar ze blijven hard.
Niet lekker dus,heeft u voor mij hiervoor een oplossing.
Alvast hartelijk bedankt, groetjes van Fia