Plant redt plant?

on woensdag 25 mei 2016




Vandaag alwéér niet in Moeskers Moestuin gewerkt maar in de achtertuin. Omdat daar de tomatenkas staat. En omdat het daarbinnen een zootje is geworden.

En verder ben ik ook maar matig enthousiast over de tuin. Waar blijft de kleur? Wat is het saaai met al die tuinbonen. Veel te veel staan er.

De bloemen staan er al wel tussen, maar die zijn nog niet aan het bloeien. Het wordt hier pas mooi als de boontjes geoogst zijn en het warm wordt, dan gaan al die bloemen bloeien is de bedoeling.



Maar goed. De kas. Het is ook haast niet bij te houden allemaal. Ben je op de ene tuin een beetje bij, loop je op de andere weer achter. En groeien dat die planten doen. Eén tomaat ging zelfs zo snel dat hij is geknakt want hij had nog geen touwtje .... nou ja ik was te laat met die touwtjes, dus







Nou vandaag gaan we alles herstellen, en de tweede teelt gaat er dan weer in. Eerst moet de oogst eruit die we nog kunnen eten. Een paar kroppen sla en wat koolrabi's, en verder gaat het meeste op de compost.

En dan moet de bodem gevoed worden,  dus compost halen op MM. En daar ligt de vijver, zeer verwaarloosd te liggen. Hij is voor minstens een derde ingedroogd .... en ik wil hem binnenkort weghalen. Maar dat kan nu nog niet. De bijen zitten er namelijk constant uit te drinken. En dat doen ze heel slim.





Op dat gladde vijverfolie glijden ze makkelijk uit. Dus als ze vanaf dat folie proberen bij het water te komen, dan verdrinken ze. Wat hebben ze nu bedacht? Ze gaan op een plantje zitten dat tot in het water reikt en veel vocht opneemt, en ze gaan van die plant knabbelen om water binnen te krijgen.

Nou ja dat denk ik tenminste, dat ze dat doen. Want kijk maar .....





Ze slurpen in die natte groene drab. En geloof me, honing zit daar echt niet in. Het is ze dus om het vocht te doen. Slimme beesten! Zo glijden ze niet uit. De hele dag vliegen ze langs de randen af en aan, al wekenlang. Dus die vijver moet nog even blijven.

Ik neem een bakfiets vol compost mee en die kan dan dus weer niet door het gangetje naast ons huis dus dat moet eerst weer overgeschept in de kruiwagen. Ja zo kun je wel een blogpostje vullen.





Iedere tuinder heeft zo zijn eigen methode om de bodem in orde te krijgen voor een tweede teelt. Bij mij gaan dus eerst de oude planten eruit, en de resten en onkruid wat blijft liggen steek ik kapot en dat gaat door de bodem.

Dan moet je de bodem helemaal doorspoelen. Want zo'n kas wordt heel droog. Als je beregening hebt zet je die gewoon aan, als je die niet hebt is het sjouwen met emmers of gieters. Deze kas meet 4 vierkante meter, en daar kan best zo'n tweehonderd liter op. Langzaam gieten, en tussen het gieten door werk je het vocht wat door de bodem heen. Dan kun je goed zien tot hoe diep het in de bodem dringt.






Zo'n spitwoeler is daarvoor handig. Je ziet ze bij kringlopers staan want niemand wil die dingen nog hebben. Maar ik gebruik hem heel vaak. Hij is minder rigoureus dan gewoon spitten en hij maakt de bodem wat opener zodat het vocht er beter in dringt.

Het mag helemaal zompig en drassig zijn! En dan de compost erdoor werken en nog meer water erop. Je zal zien met die compost wordt het water meteen veel makkelijker vastgehouden.

En dan vind ik weer een uitgelopen avocadopit in de compost.





Heeft iemand die wel es laten uitgroeien? Ik hoorde ooit dat het jaren duurt voor daar een vrucht aan komt. Iemand ervaring? Wij eten heel veel avocado's dus ik zou ze graag willen kweken.

Goed. Volgende aktie. De gekneusde tomaat redden. Ik heb voor Paul zijn kneuzing in het begin smeerwortelblad gebruikt. Zou dat nou bij een gekneusde tomatenstam ook werken? Proberen? Zou het mekaar niet bijten?






Een blad van de smeerwortelplant een beetje kneuzen en dan om het stammetje winden en vastbinden. Er gaan een paar stokjes bij voor extra steun. We zullen wel zien of het werkt. Smeerwortel heeft enorm veel helend vermogen. Maar misschien krijgt hij wel ruzie met de tomaat want met die planten weet je het nooit.

Om de tomaten op te binden gebruik ik dit jaar hennep touw. Omdat hennep zo'n mooi en duurzaam produkt is. En omdat de Hema het verkoopt.





Nou moest het zonnetje maar gaan schijnen. De kas is er klaar voor.

Op het vensterbankje staan kruiden die we de hele zomer door gebruiken. Die moet je steeds in kleine beetjes blijven zaaien. Dille, basilicum, bonenkruid, koriander, steeds een half handje zaad in een bakje. De hele zomer jonge plantjes. Want als ze ouder worden gaat de smaak achteruit.





En dan was er nóg een los eindje ... ik had nooit de uitkomst van de zeep laten zien. Er waren zes blokken, ééntje is in gebruik, die zie je hier, en de andere vijf heb ik ergens opgeborgen en die zijn nu kwijt. Dus die kan ik niet laten zien, maar we vinden ze wel weer.

De zeep was wel gelukt, hij schuimt goed en is licht vettig waardoor je er geen schrale handen van krijgt.





En ook niet belastend voor het milieu, want het is dus gewoon as-loog en hennep olie. Hoe het gemaakt is zie je hier.


5 reacties:

Anoniem zei

Verrassend grappig een smeerwortelspalkje voor de tomatenplant, benieuwd of het werkt.

Crafts 'n' Skills zei

Wat een hoop werk en informatie weer! Heerlijk om te lezen.

Alvast een goed (tuin)weekend!

My new way of live zei

hoihoi,

is de zeep dat wat er boven op ligt of de "smurrie" die in de pot zit. ik hield de vorige keer alleen smurrie over. vandaar mijn vraag.

Clarien zei

Wandelschoen die smurrie is de zeep van vorig jaar, toen had ik dus ook zachte zeep gekregen. Dit jaar was het wel beter gehard, tot blokken. Maar beide werkt hoor. Als je houtas niet sterk genoeg is krijg je gewoon zachte zeep. Ik had erg veel houtas dit jaar dus ook meer loog, maar het duurde erg lang om die loog eruit te koken.

My new way of live zei

okee vandaar! toch maar weer is proberen aan het einde van de winter