Mais mislukt.

on zaterdag 3 september 2016De eerste batch mais is klaar. Die op Moeskers Moestuin, daar stonden een stuk of dertig planten. Ik had al wel es gedacht van ..... het staat wel érg in de schaduw ... zou die wel zoet worden?

Maar kijk wat zag het er mooi uit. Korte kolven, dus niet alle zaden zijn bestoven, maar toch mooie dikke kolven met goudgeel mais. Op de tuin had ik al een hap genomen ... want rauw kun je het ook prima eten. Maarre ...

Het voordeel van die korte kolven is dat ze in een pan passen! Ik kook ze altijd eventjes kort in ruim water, en dan meteen opeten, óf, nog een paar minuten roosteren in de oven, als die toevallig aan is.

Dik boter erop, heel dik! En wat zout, en dan de tanden erin.

Wat denk je?

In de Bokashi gingen ze!!!    ...........  niet te eten!  :(:(:(

Nou ja wel voor in de oorlog of bij hongersnood natuurlijk! :-)  Maar niet voor op ons zaterdagavond bordje! Zo jammer, als je je op die zoete sappige korreltjes hebt verheugd, en je bijt in harde smakeloze meelballen.

Nou ja nu gaan ze in de rebound. Via de Bokashi en de compost, volgend jaar gewoon terug in de bodem en in de volgende mais! ;-)  En .... we hebben de mais in Punthorst nog, hoewel daar geloof ik ook een en ander mee loos is .....

Ja verder gaat het tuingebeuren zo tussen de bedrijven steeds door. Zaadjes oogsten, dat doe je eigenlijk continu. Zo'n lekker rustig werkje in de zon, beetje aan de uitgebloeide bloemen prutsen, naar bijtjes kijken, braampje eten ...

.... en bij elk handje vol zaden fantaseer ik erover waar die bloemen volgend jaar zullen groeien. Want ze gaan alle kanten op. Er komen nog steeds verzoekjes over de email voor zaden, tot zelfs uit Oost Europa! Dus al die zaden die de tuin met gulle hand geeft worden steeds weer verpakt en verdeeld.
De eetbare zaden zoals die van de maggiplant die maak ik wat uitgebreider schoon. Door een theezeefje bijvoorbeeld, dan krijg je die kleine frutseltjes er wel af.

Ook hier is het zo dat er véél meer zaden eetbaar zijn dan je denkt. Als je van een plant veel zaden hebt, google maar eens of je ze ook kunt eten. Ze hebben soms verrassende smaken dus heel handig voor in je kruidenkastje. En wat ook leuk is, ze hebben vaak sterke medicinale eigenschappen. Die zaden, daar stopt een plant al zijn vitaliteit in.

Maar ja het kan ook juist heel giftig zijn daardoor, dus wel even opzoeken!Weer een week om! En wat superdelux dat deze prachtige warme nazomer nog even doorgaat!!

Geniet van je weekend en tot maandag weer.


4 reacties:

Anoniem zei

Ik vrees dat je de maïs iets te laat hebt geoogst.

Helena zei

Ik heb 10 jaar een groententuin gehad en kan me niet herinneren dat de mais ooit lukte. Gelukkig waren de kippenboer altijd dol op. En wat leuk dat de zaden overal komen. Fijne nieuwe week Clarien!

Helena zei

Kippen hè. . ..

Clarien Cornelisse zei

Ja hoor kippen! :D:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...