Licht.

on vrijdag 1 april 2016


Als je in maart je witte was buiten hangt te drogen .... dan sta je verbaasd hoe goed dat bleekt in de zon. Het wordt spierwit. Dat komt omdat in maart, en ook nog wel begin april, de zon een soort schelheid heeft die je de rest van het jaar niet meer ziet. Maarten-zon bleekt het allerbest!

Dat is dus weer mooi geregeld van de natuur, want dat hele schelle voorjaarslicht, dat is precies waar jonge plantjes naar hunkeren.

Mensen trouwens ook. Die zijn ook dol op dat extreem felle voorjaarslicht. Bij ons in het dorp zaten de pleintjes vol met scholieren, op zoek naar een hapje licht.

In de winter de ramen lappen ... daar heb ik nooit zin in. Het heeft ook weinig zin, want wij branden veel kaarsen, en die ramen zijn in no time weer beroet.

Maar nu, begin april, is het wat anders. Als je de ramen weer laat spiegelen ... dan stroomt al dat felle zonlicht ongehinderd naar binnen. Het wordt superlicht in je huis. Geen blaadjes nog aan de bomen, dus elk zonnestraaltje valt je woonkamer en keuken in, en maakt je huis warm en vrolijk.

Ja nu heeft het tenminste zin, dat lappen!

Dat zelfde geldt ook voor de kas. Die is vies geworden in de winter. Als je een kas(je) hebt, kijk maar es aan de binnenkant. Er zit vaak een groen waas over. En dat houdt veel licht tegen.

En dat nou net terwijl die zaailingen dat licht zo hard nodig hebben! Echt, élk straaltje is belangrijk voor hun!


Dus, sorry, ik kan het niet mooier maken, maar je moet ook de ramen van je kas lappen!! Echt waar! En ook echt nú!

Als je daar nou vreselijk géén zin in hebt, kun je ook iedere dag de zaailingen buiten zetten. Dat is nóg beter natuurlijk. Buiten is het beste licht. Maar ja dan moeten ze wel elke avond weer naar binnen, en dat is een gesjouw! En natuurlijk vergeet je dat dan een keertje, en dan zijn je tomaatjes prompt bevroren.

Ook zonde.


Nou ja het is alleen maar een tip. Maak je kas schoon en licht, dan groeien je zaailingen beter.

Even onthouden ... in maart hebben plantjes vooral licht nodig, in april óók licht maar ook wat koel weer, en veel regen. En in mei ook nog koel weer, en veel licht. En dan vanaf juni mag die temperatuur omhoog. Grappig he? Precies zoals het voorjaar meestal is bij ons.

Het voorjaar hoort dus koel te zijn, met veel vocht en af en toe van dat felle licht. En niet zoals wij de laatste jaren dachten, een voorjaar met temperaturen van 20 tot 25 plus. Zo hoort dat helemaal niet.

Maar goed dat wij geen invloed op het weer hebben. (nog)

Het zou een zootje worden!0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...