Seven Bean Chicken Soup.

on woensdag 28 oktober 2015Seven Bean Soup .... een traditioneel Amish recept. Deze zak bonen had ik meegenomen van mijn trip naar de States, afgelopen april, gekocht ergens op een Amish marktje.

Grappig, die Amish mensen die we zagen in Amerika herinnerden mij wel een beetje aan onze eigen Staphorsters. Door hun kleding, hun kapjes. Hun orthodoxe geloof. En er zijn méér overeenkomsten. Ook in Staphorst blijven ouders vaak bij de kinderen inwonen op de boerderij. Er wordt gewoon een stuk aangebouwd. Niks verpleeghuis.

En ook in Staphorst, weinig werkloosheid, en veel ambachtslui, die door het hele land gevraagd worden vanwege hun vakkennis en hoge arbeidsmoraal.

Zouden ze in Staphorst ook nog hun eigen traditionele recepten hebben? Zoals die soep? Ik ben er laatst door gereden .... maar heb er te weinig van gezien. Het ziet er wel super netjes uit allemaal ....


........ nou ja vooral de vóórkant was netjes bij deze boerderij! :D

Maar sommige van die huizen zijn zo strak in de verf en zo netjes en goed onderhouden, tot in de kleinste details verzorgd ....

....... dat je je háást niet kan voorstellen dat hier ook echt mensen in wonen! Het lijkt bijna een open lucht museum. Er is trouwens ook een echt museum in Staphorst maar daar had ik geen tijd voor. Dat komt een andere keer. Leuk, met allemaal oude ambachten!

Maar goed. De soep. :D:D

Hieronder zie je het recept. Het staat gewoon op die zak bonen. Is het te lezen? Er wordt onder anderen een stuk ham met bot gebruikt .... maar dat heb ik vervangen door een schaal biologische kippenvleugels. Want wij houden meer van kip dan van ham.


Tja ... zo'n Amish recept .... ik hou daar van. Zo simpel, en alles uit eigen voorraad. Geen ingrediënten die je nét niet in huis hebt. Nou ben ik ook wel een bofkont natuurlijk met mijn tuin en met de voorraad. Zijn de uien op? Nou dan lopen we even naar de logeerkamer en vullen de pot!

Ja dat is het leuke als je moestuiniert!


Ook heb ik niet de noodles gemaakt, zoals die op het recept staan. Die maak je met bloem en ei. Maar dat leek mij teveel van het goede.Het recept.

Anderhalve kop droogbonen, van één soort, of van allerlei soorten door elkaar, een nacht weken in 4 koppen water. Dan gaarkoken. In een andere pan kook je 5 kippenvleugels gaar in 2 liter water (ja of zo'n ham met bot dus). Giet het bonennat en de kippenbouillon samen, en kook hier in de groente gaar: twee koppen kleingesneden wortel, idem dito bleekselderij, en een flinke ui.

Voeg naar smaak kippenbouillonblokjes toe (ik nam drie) en peper en zout.

Het gare kippevlees haal je van de botjes af en snij het klein. Voeg dit samen met de bonen aan de soep toe. Nog even roeren ....
En brandt je mond niet als je gaat eten .... want het is zo lekker maar ook erg heet! Oja dat pepertje was ook nog eigen inbreng. Voor als je van iets pittiger houdt.

Nou zo komen we wel door de bonenvoorraad heen deze winter! :D


2 reacties:

grandma zei

leuk leuk leuk !! en lekker natuurlijk :)

Henriette goossen s zei

Ziet er heerlijk uit en zijn trouwens een paar nederlands talige kookboeken met Amisch recepten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...