Snotty.

on dinsdag 2 juni 2015
Wij zijn al wekenlang van die lege plastic bakjes aan het sparen, voor die tsunami aan aardbeien die we verwachten ... nu héél binnenkort ... en wat denk je wat er ondertussen op de tuin gebeurt met die állereerste rijpe vruchtjes????Ja hoor! Snotty Slak zit er al weer in!! Hoe kan zo'n slome slak ineens zo snel zijn?? Gisteren was er nog geen enkele aardbei rijp!!

En dat niet alleen ... hij smult ook van de jonge korenbloemen en van de kolen. Overal zit hij. En als hij op heterdaad wordt betrapt .... hij verblikt of verbloost niet ... hij eet gewoon rustigjes verder.


Genoeg! We gaan er wat aan doen. Op naar de dierenwinkel! Nee, niet voor een verdelgingsmiddel hoor .... ik denk ook niet dat ze dat hier verkopen. De dames in deze winkel zijn gek op dieren, ik denk zelfs ook wel op slakken. Maar stro hebben ze wel.


Ik weet eerlijk gezegd niet zeker of dit het voordeligste stro is. Een Welkoop hebben we hier niet in Bussum. Als iemand een tip heeft waar je verder nog stro kan halen hou ik me aanbevolen! Maar ik had nu even haast.

Nou, 10 kilo stro onder de aardbeien, en er lag ook al een kilo of wat ... en het is eigenlijk nog steeds niet genoeg. t Is ook wel wat met die aardbeien, heb je een mooie kooi gemaakt er boven, tegen de vogels, komt de vraatzucht van onderaf .... van slakken en pissebedden. Geen wonder dat biologische aardbeien zo'n 8 euro het pond kosten .... het is veel gedoe.

De kooltjes die in de bak stonden groeien dwars door hun net heen. Dat net hangt ook veel te laag, maar ik heb niet veel stokken meer. Wel één hele lange. Daar maken we dan maar een soort rekje van ...


Ja ... stokken .... daar heb ik al es een heel blog over geschreven ... die zijn goud waard op een tuin. Want van álles moet je omhoog leiden, of omheinen.

Die Lupines bijvoorbeeld, die gisteren ineens met z'n allen plat lagen, die lagen nu nóg platter!! Dus daar gingen de allerlaatste paar stokken naar toe. Ik plant ze tussen de lupines, in de rij, en met touwtjes en dwarstouwtjes maak je dan een soort rek erom heen.

Ze staan weer recht. Tot de volgende storm.

Ja zo ben je hier steeds aan het brandjes blussen in het voorjaar. Bij de bijen moest ik nog snoeien. Want pal vóór hun kasten staat een woud aan onkruid, en dat belemmert hun doorgang naar mijn tuin. Tenminste ... .dat denk ik. Ik ben geen imker, dus gok maar een beetje ... dat die bijen liever niet vlak voor hun voordeur meteen al omhóóg willen vliegen.

Liesbeth had een oude imkerhoed laten liggen ... daarmee durf ik het wel.

Kijk en daar zie je nu een prachtig pad voor de bijen, dwars door de wilde planten heen. Als ze dat pad volgen komen ze precies uit op de groentebedden .... hahaha .... hoezo manipulatie?? Misschien nog een bordje zetten? 'Naar de honing!'

Als ik terugfiets .... zie ik overal jonge kinderen met hun vaders of moeders ... allemaal op weg naar de Avondvierdaagse ..... tasje op de rug .... in de stromende regen. Ja en dan MOET je nog ... twee uur lang .... sjongejonge .... dapper hoor!


Nou ... en verder .... ik vermaak me wel hoor! Heb je er al een besteld? Doen hoor want ... op is op. (grapje!!!! ik heb stapels en stapels lappen!!)


7 reacties:

Madelief Weideveld zei

Hé Clarien.
Die slakken zijn vreselijk. Bij mij houden ze zich schuil onder de rabarber en in de container, maar mijn korenbloem redt het ook niet. Ik heb alleen het gevoel dat dat duiven zijn omdat mijn uitgezaaide grote exemplaren ook de punten missen.
Ik strooi rond de dahlia's nu schelpengrit. Doe ik ook rond andere planten. Het LIJKT te helpen. Stro kan toch ook een plek voor slakken zijn? Succes,
Madelief.

Clarien Cornelisse zei

Ja .. klopt. Dat stro is eigenlijk ook vooral om te zorgen dat de aardbeien droog hangen .. maar ik dacht dat het ook hielp tegen de slakken. Maar die kruipen er nu dus gewoon overheen ... :(

cin zei

Ik will het lot niet tarten, maar dit jaar lijken de slakken mijn groenten met rust te laten, zelfs de hosta's hebben ze nog niet aangeraakt ! Het enige wat ik anders gedaan heb is dat ik hele dikke lagen mulch van hooi heb gelegd, maar dat kan de verklaring niet zijn, want bij de hosta's heb ik helemaal niets gedaan. Ze zijn er wel hoor, maar ik heb nog niet ontdekt waar ze hun eten halen. Er is wel iets anders met bijna al mijn kropsla aan de haal gegaan, gewoon foetsie. Ik vermoed ook dat het duiven zijn, alleen begrijp ik niet waarom ze de kool ernaast dan met rust hebben gelaten. In ieder geval wens ik je een fantastische aardbei oogst toe.

Boerderij Zinin zei

Stro kan je vast wel halen bij een melkveebedrijf in de buurt of een paardenhouder/manege. 3euro voor een geperste baal, heel wat goedkoper dan de dierenwinkel, vooral als je zoveel nodig hebt.
Ik heb mijn aardbeienplanten in een dakgoot gezet en dan de dakgoot op schragen. Geen slakken, geen rot, ideaal!

Clarien Cornelisse zei

Ja Cin het zijn natuurlijk ook eigenzinnige wezens he die beesten. Ze komen en gaan maar zoals het hun belieft ... Ja en de aardbeien die ze voor ons overlaten .. die zal ik wel laten zien!

Zinin ... dank voor je stro tip! Ga ik doen! Enne aardbeien in een dakgoot .. hoe kom je erop! Slim! Alleen kan ik dat niet doen want alles wat niet met z'n wortels in de aarde staat is niet biologisch ... vandaar ga ik nog maar even doorprutsen met die slakken! :D

grandma zei

Ik heb het stro juist weggehaald van bepaalde planten (bonen ed) dat lijkt dit jaar goed te gaan. Onder het stro in het knoflookbed zaten een heel stel glibberaars. Ik pluk nog steeds slakken uit de tuin, ben dit jaar heel rigoureus tja de oogst is deze keer gewoon voor de zaaier :) ....hoop ik :)

F Kamstra zei

Heb je al eens op de site van kopersporen gezien? Daar verkopen ze slakkenschrik. Wel duur maar gaat ook wel lang mee.. Die koperen gordijnringen van jou die kan ik nergens vinden! Hoop,er nog eens tegenaan te lopen. Ik heb zelf al bij Duitse kringloopwinkels gekeken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...