Savooie sauzijzen.

on donderdag 3 juli 2014De savooiekool is nog lang niet volwassen. Het zijn nog baby kooltjes. Ze hebben nog geeneens een krop. Toch neem ik er een mee omdat ze te krap staan, ik heb ze te dicht op elkaar geplant. Komt dat even mooi uit! Zo vroeg al savooi!

Eigenlijk moet je es Googlen op 'savooiekool'. Want dat is zo'n superfood!! Hij stikt van de vitamines, anti oxidanten, je kunt de bladeren als blessure-compres gebruiken, en dan is het ook nog es een lekkere kool!

Nou, daar gaan we. Eérst de bladeren ontnerven. Snij het blad niet helemaal door. En dan een paar minuutjes blancheren, zodat het blad zacht is en je het kunt rollen. Geef de nerven aan je konijnen!
En verder nog nodig, twee uien, twee wortelen, een paar selderijstengels, twee knoflooktenen, peper, zout, nootmuskaat, en zo'n 300 gram rundergehakt. Nou, varken mag ook, wat je wilt. Dit is voor 4 personen. Oja en nog een paar eetlepels havervlokken.
Rasp alle groente fijn, en kneed met het gehakt, specerijen en zout naar smaak, tot een deeg. Wat haver er door kneden om het vocht en het vet te binden.

En dan neem je acht tot tien mooie grote bladeren van de savooi, leg de zijkanten over elkaar, stuk gehakt erop, en stevig oprollen.
En dat gaat dan een half uur in de oven op 200 graden. Halverwege de rolletjes even omdraaien, anders wordt de kool aan één kant droog. Kook ondertussen wat rijst gaar, en maak een dipsaus van een geprakte avocado, een halve fijngesneden tomaat, uitgeperst knoflookteentje, wat yoghurt en zout.Creatief met kool! Er zullen nog véél koolrecepten volgen, want die zijn mijn favoriet. En bonen ook. En tomaat. En ook basil en bieten en uien.

Over bonen gesproken. Gisteren waren ze verhuisd. Vandaag lagen de stokbonen nog steeds op apegapen. Als dat maar goed komt!

Uit schuldgevoel heb ik maar meteen het bonenrek afgemaakt. Móchten ze dan gaan groeien, hebben ze tenminste steun!Er staan 4 houten palen (latjes, plankjes en ander sloophout) op zo'n twee meter uit elkaar langs de bonen. Ze zijn ongeveer 180 cm hoog. Ik heb op enkelhoogte, heuphoogte en op ooghoogte schroeven ingedraaid, waarlangs de drie horizontale steundraden komen.Járenlang heb ik gehannesd met halfversleten of goedkope schroevendraaiers. Maar echt, een kwaliteits schroevendraaier is goud waard. Zeker als je ook van plan bent om dingen zelf te gaan maken.

Binddraad is ook zoiets. Je hebt dun, dik, goedkoop, duur. Ja dat soort spullen haal ik dus NIET bij de Kringloper. Dat koop ik van een goed merk, en in verschillende diktes. Want niks is vervelender als je bonen prachtig gegroeid zijn en de boel stort neer. Voor de bovenste en middelste lijn nam ik de dikste draad die ik had.Dit zijn dus typisch van die dingen die je vanaf nu op je verjaardag kunt vragen!! :D:D Goed gereedschap! Solide spullen. Echt, GOUD waard!

Okee, het spannen van een binddraad. Ik heb dat vorig jaar goed van Sijmen afgekeken. Kijk maar even op de foto's (ietsje wazig) hoe je dat kan vastmaken.
Boven, midden en onder span je een draad. Onder heb ik een dunner draad gespannen, want het dikke was op. Dan knoop je tuintouw om de 20 cm van boven naar beneden, om de middendraad niet knopen maar omheen slaan. En klaar is je bonenrek!Wist je dat je de jonge courgettes zo uit de hand kunt eten? Net als een appeltje. En je houdt je courgette oogst een beetje in toom. Ik heb 15 courgetteplanten staan op de tuin, dat wordt dus een courgette tsunami de komende weken!!

Tijd voor lunch!Als je zo rustigjes zit te eten, kun je alles een beetje bestuderen. het valt me op hoeveel insecten hier zijn! En zoveel vogeltjes. Alles fladdert en krioelt hier over de tuin. En dan bedenk ik me, dat die diertjes ook moeten drinken natuurlijk. Er is wel een vijver, maar daar kunnen de vogels niet goed bij. En de bijen ook niet.

Als je nu een waterbak op je tuin zet, zullen de vogels niet zo snel in je fruit en je tomaten pikken. Dat doen ze namelijk vooral omdat ze dorst hebben.

Een teil, wat opgegraven puin, wat kapotte dakpannen, en dan heb je al een simpele drinkplek voor de dieren.
Leg er een steen in waar de bijen op kunnen rondwandelen, en bij het water kunnen.

Je zal zien, als je goed voor de dieren zorgt, houden die dieren de plagen op jouw tuin in toom!

2 reacties:

cr-mics zei

Oh, wat een lief drinkwaterbakje voor de beestjes. Ziet er uitnodigend uit!
Ik zou er wel wat waterplantjes indoen om het water schoon te houden, anders wordt het een groene soep. Maar verder helemaal super!

Jolanda zei

Oh, graag.....die koolrecepten. Want wij vinden kool best lekker maar omdat er altijd veel kool in de groentepakketten zit, wil ik er wel mee variëren. Rode kool vind ik niet zo'n probleem, maar vooral spitskool en savooiekool. Dus ik ben al heel blij met dit receptje. Die houd ik vast bij de hand voor als de savooiekool in het pakket verschijnt. Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...