Plat tasjeLaat ik even beginnen met ... ik ben een tuinder, en absoluut geen ervaren naaister! Met andere woorden: als ik zo'n tas kan maken dan kan iedereen dat!

En hoe maak je nou eigenlijk ... zo'n handig plat tasje?


Neem twee stukken stof van 40 bij 45, voor de tas, en twee stukken van 8 bij 80, voor de hengsels.

Kijk even naar de tekeningen hieronder. Klik op de foto dan zie je het compleet. Misschien snap je het in één keer? Dan zou ik zeggen ... ga je gang! :D

Wil je wat meer uitleg? ..... scroll omlaag!
1. Maak een zoom aan één van de korte kanten van beide grote lappen. Goede kant buiten, zoom naar binnen.2. Leg de lappen met de zomen op elkaar, goede kanten naar buiten, en stik op 1/2 centimeter van de rand de beide zijdes en de onderkant aan elkaar. Knip daarna de rafels netjes recht af.


3. Draai de tas binnenste buiten en herhaal stap 2.

Alleen ... nu niet afknippen. Want er zijn nu geen rafels!De basis voor je tas is al klaar! Super!! Nu de banden nog.

4. Vouw de banden in de lengte dubbel, goede kant naar buiten, en vouw de randjes naar binnen zoals je ziet op de tekening. Stik de band in de lengte dicht.

Een andere methode is de band binnenste-buiten dichtnaaien en dan omkeren. Dat wordt uitgebreider beschreven bij de werkwijze van tas 2, de Shopper.
5. Vouw aan het uiteinde van de band de laatste twee centimeter dubbel, en stik hem vast aan de binnenzijde van de tas, zoals op de tekening, op 7 centimeter van de hoek. Stik het vast met een kruisje.

En dat kruisje ... dat hoeft niet netjes te zijn hoor!! :D  Als het maar stevig is.


6. Nadat je het kruisje hebt genaaid, stik je in de lengte over de hele band heen, vlák langs een zijde, totdat je aan de andere kant van de band komt. Die zet je op dezelfde manier vast met een kruis. Stik nu langs de andere kant van de band weer terug.

Dat vast-stikken langs beide zijdes ziet er mooier uit en geeft extra stevigheid.Heee! Kijk nou es even wat je hebt gemaakt!! Een leuke tas!!

Goed gedaan!!

Gebruik hem, wees er trots op. En ... maak er nog een paar. Zodat je ze kan uitdelen ......

..... en stop er een papiertje erin, zodat degene die zo'n mooie zelfgemaakte tas van jou krijgt ... hem niet alleen gaat gebruiken (in plaats van plastic) ........... maar hem ook weer gaat namaken! En uitdelen!!

Want dat is de bedoeling ....

... een kettingreactie van tassen!! :D

Kijk vooral ook even bij de reacties hieronder voor handige extra tips! Zelf kun je uiteraard ook tips toevoegen. ;-)3 reacties:

Harold zei

Vanaf komende maandag zijn de Singer naaimachines in de aanbieding bij de Lidl. We halen er eentje op! Eerste projectje wordt natuurlijk een tassie.
Harold en Nienke, Grunn

Anoniem zei

Super! Ik heb nog wel een tip: ik maak zelf eerst de hengsels en stop die daarna tussen de omgevouwen bovenrand van de tas en stuk ze mee. Ze zitten dan nog verkeerd want ze zakken als het ware in de tas. Als je daarna de hengsels omhoog vouwt en de hele bovenrand nogmaals doorstikt, zitten ze extra goed vast!

Aaltje zei

Hallo Clarien, even laten weten, dat ik als boerendochter die al 42 jaar weer in een stad woont, en helaas geen banden meer hebbend met het platteland, ontzettend geniet van je blogs. Heel inspirerend en informatief. Ik hoop dat je nog lang doorgaat met deze berichten.
Met vr. groet Aaltje uit Den Haag