Stemmen

on dinsdag 10 juni 2014

Het lijkt misschien allemaal maar rozegeur en zonneschijn hier op de tuin, maar dat valt wel mee hoor! Ook in de stromende regen gaat het werk van een tuinder gewoon door. Natte tuinboonplanten uittrekken en afritsen, wel es gedaan?



Ook deze week gaat er weer een flink pakket naar de sportschool. Vier kroppen sla, waaronder een ijsbergsla van een kilo! En een kilo doperwten, en een sjees tuinbonen. Ben benieuwd wie dat allemaal moet gaan doppen!! :D




Op de bedden voor de bladgewassen haal ik het voorste veldje leeg. Alleen een enkele sla krop die is doorgeschoten blijft staan. Voor zaadjes voor volgend jaar. Zo'n doorgeschoten sla, dat ziet er lollig uit ...





Ja, en de vóórzomer loopt nu wel op z'n eindje, dus in plaats van vroege gewassen schakel ik over op latere. Dus nu winterwortel zaaien in plaats van zomerwortel. En ook een laat bietjesras, de 'Kogel' in plaats van de 'Egyptische Platronde'

Die wortels komen hier. Tussen de twee linker uienrijtjes.

 


Waarom wortels tussen de uien? De bedoeling is dat de wortelvlieg, die op de wortelgeur afkomt, door dat uienluchtje de wortels niet kan vinden.... Die wortelvlieg, of beter gezegd de larfjes hiervan, kunnen de wortels behoorlijk beschadigen.

Of ze zicht echt voor de gek laten houden weet je natuurlijk nooit. Sijmen zegt dat de wortelvlieg de wortel altijd ruikt. Uien of niet. Belangrijker is, dat je niet teveel aan het wortelloof gaat zitten hannessen. Want daardoor komt dat luchtje vrij. Dus .... voorzichies wieden!



En hierboven komt de laatste rij bieten. Ik heb het stukje even bijgemest met wat verteerde compost. Want hier heeft spinazie gestaan als voorteelt. En dat pikt nogal wat voeding uit de bodem. De bieten hebben niet héél veel mest nodig, maar wel iets meer dan bijvoorbeeld de wortels. Vandaar dat laagje compost tussendoor.

Ja, werk genoeg hier. Het blijft maar doorgaan met die planten. Groeien, groeien jongen, het spuit uit de grond lijkt het wel! Zo'n dag als vandaag, na éérst een ochtend op het stage adres gewerkt, en dan nog Moeskers Moestuin 'doen', én nog de achtertuin, en het huis, dan zakt de moed je soms in de sandalen ...

Overal klinken stemmen ......


DOP ONS DOP ONS!! PLANT ONS PLANT ONS!!

SNOEI MIJ SNOEI MIJ!!

GRAAF ONS OP GRAAF ONS OP!!

IK KRIJG GEEN LICHT IK KRIJG GEEN LICHT!!

OOGST ONS OOGST ONS!!

En dat is alleen nog maar ons achtertuintje. Op Moeskers Moestuin staan nog veel meer van die schreeuwerds! Ik ga lekker naar binnen. Koffie drinken. Daar hoor ik ze niet.

Maar ojé ..


RUIM MIJ UIT!! EN RUIM MIJ WEER IN!!

STRIJK ONS STRIJK ONS!!

Maar es vroeg naar bed vanavond geloof ik..... :D:D

5 reacties:

gewoonhannah zei

En nou moet ik heel erg lachen.... Ik zou naar bed gaan, mét oordoppen in;-))
En morgen gezond weer op!
Dag Hannah

Wadtuinieren zei

Geweldig geschreven en oh zo herkenbaar!
tuingroet Janneke

Jolanda zei

Hahaha.....jaaa, die stemmen hoor ik ook regelmatig. En die van de kids klinken er dan nog eens doorheen. Naar bed is inderdaad de beste remedie. Zul je merken dat al die stemmen morgen ineens weer veel liever klinken ;-)

@nnemiek zei

oja zo gaat het he, hier ook...wel grappig om het zo te lezen:)

Clarien zei

o fijn dat ik niet de enige ben!! :D