Loop maar even mee.

on zaterdag 27 februari 2016Ha .... gezellig dat je er weer bent! Loop je even mee naar de tuin? Niet dat er nou zoveel te doen is daar ... eigenlijk is er niks te doen .... de grond is koud en leeg. Daar moet je nog niet in prutsen. Die bodem is nog helemaal in winterrust.

Het lijkt ook of er nog niks groeit, maar dat is ook weer niet waar. De capucijners en de sugar snaps komen al boven. En de spinazie ook al. Maar het gaat héél langzaam. Want alles slaapt nog met deze kou. Mineralen stromen nog niet, beestjes eten nog niet (veel), en de dikke quilt deken van blaadjes .... verteert ook nog niet.

Maar moet je eens zien over een paar maanden! Dan is het hier net een enorme stomende fabriek, dan is het alle hens aan dek en gebeurt er van alles op zo'n bodem. Maar nu dus nog niet ....

.... haha nou er gebeurt al wel wát! Wat dacht je van zo'n bijtje die in je broekzak klimt? Wat zoek je daar bijtje? Of is het gewoon de warmte die je opzoekt?

Heel vertederend, zo'n klein dapper werkstertje ... maar als ze over de rand klimt en helemaal mijn broekzak in wil kruipen, waar het warm is natuurlijk, dan jaag ik haar weg. Want dat wordt natuurlijk dikke paniek daar in het donker, en dan ... stéken!! Nee, liever niet.


Opruimen vandaag.

Zoals je ziet gebruik ik de kas niet dit voorjaar. Dat wil zeggen, niet voor groente. Het is nu even tijdelijk een opslagplaats. Voor een oud konijnenhok en manden en krukjes, en bossen met droogbonen hangen er nog. Handig hoor, een kas is eigenlijk ook een schuur.

Na het opruimen van deze hoek zie je niet eens veel verschil.

... maar toch is er veel weggedaan, en is het tijd om uit te rusten. Hier op deze nieuwe plek, een bankje in de zon, is het goed uitrusten! Een leuk plekje waar je op kan zitten maar ook op kan liggen.

Probeer maar, het is heel stevig.Dat blijft toch het allermooiste uitzicht wat er is op aarde. De lucht boven je hoofd. Je kijkt zó de kosmos in. Er vliegen twee eenden voorbij. Dan een tijd niks. 

Wat later ... een zwerm kraaien. En ook nog, maar véél hoger, een koppel ganzen in strakke V-formatie. Ze komen van rechts, en in een paar krachtige vleugelslagen zijn ze alweer links het beeld uit gevlogen. Weg.

Over vogels gesproken, wij hadden van de week een goudvinkenpaartje in de tuin. Wel es gezien zo'n goudvink? Nee? Ik had ze ook nog nooit gezien. Loop even mee dan laat ik ze zien.

Ze zaten in de braam, te pikken aan de jonge knoppen.

Wij wisten helemaal niet wat het waren, ik dacht dat het parkieten waren. Maar lang leve Google. Goudvinken dus. Het mannetje is felrood met blauw-wit-grijze vleugels. En het vrouwtje is een soort fletse schaduw van het mannetje. Ze zijn steeds samen.

Het schijnt dat ze hun hele leven samen blijven! Wat aandoenlijk! En ook dat fruit-telers een hekel hebben aan goudvinken, omdat ze de jonge knoppen uit het fruit eten, waardoor je dus geen vruchten krijgt.

Nou van onze braam mogen ze best wat eten. Die knoppen groeien wel weer aan. En anders kópen we wel bramen!
Ze waren heel schuw. Ik kon alleen maar foto's van ver af nemen. Dus hieronder ook nog een plaatje van internet, dan kun je goed zien hoe mooi hij is ... De Goudvink.

                                    


Ik hoop echt dat dit paartje bij ons in de tuin komt wonen!

Iets heel anders. Ons wasmiddel was op. Nou dat is geen probleem natuurlijk want dan haal je toch nieuwe? Keuze zat!

..... je kunt hier zelfs je favoriete geur uitkiezen! Even ruiken ... ja die wordt het!

Maar goed, dat doen wij zelf al jaren niet meer. Wasmiddel kopen. Ik ga nu even niet zeuren over de planeet en over de impact van al die wasmiddelen, maar je snapt het wel.

Wasmiddel kan je zo makkelijk zelf maken. En dat lekkere geurtje? Dat voeg je toe, maar dan met echte geurolie, in plaats van synthetisch. Kies geuren die jezelf lekker vind, en je hebt ... hoe heet het?  ... customized wasmiddel! Maatwerk! Precies wat jij lekker vindt.

Ik hou zelf het meest van citrusgeuren, en houtgeuren zoals dennen of sandalwood. Dus dat soort olietjes gaan bij ons door het wasmiddel. Misschien heb je liever lavendel? Jasmijn? Musk?

Wat je verder nodig hebt is een stuk zeep. En eventueel nog wat soda of borax poeder, maar dat hoeft niet per se. Je kunt hier zien hoe je wasmiddel kunt maken. Voor een euro of anderhalf heb je zo tien liter.


Krijg je daar je was wel schoon mee? Yep! Brandschoon! En is het niet schadelijk voor je machine? Nou voor zover ik weet niet, en wij gebruiken het al 15 jaar. 

Loop maar even mee naar boven. Kijk, daar staan de jerrycans met wasmiddel. Genoeg weer voor een half jaar. Ik giet steeds een paar liter in die Sunil fles, want daarin kun je het beter schudden. Dat moet namelijk even voor je het gebruikt.
Bijkomend voordeel is dat het veel vriendelijker is voor de huid. Toen wij van't zomer tijdens de vakantie een fles synthetisch wasmiddel hadden gekocht, kreeg Paul prompt rode vlekken in de nek en op zijn hele romp. 

Dus daar waren we heel snel weer van genezen! :D

Fijn weekend nog. Enne maandag is de laatste 'vraag en antwoord' maandag, dus als je nog vragen hebt?4 reacties:

cornelia zei

Dankjewel voor je altijd weer inspirerende blogs! Voor de maandag/vraagdag heb ik de volgende kwestie: is het nodig om in een vierkante moestuinbak speciaal "moestuinbakgrondmengsel" te doen of kan gewone tuingrond met compost ook of droogt dat te snel uit? Alvast hartelijk dank!

Ludo Rutten zei

Prachtig zo'n koppeltje goudvinken, die heb ik nog nooit in 't echt ergens gezien. Lijkt me een luxesituatie :)

Anoniem zei

Ha, mogen wij het recept om zeep te maken? Gaan we ook aan de slag! Groeten de kraaltjes

Clarien Cornelisse zei

Wat leuk dat jullie ook zeep gaan maken! Het recept vind je onder de link, in het bericht, boven de foto met het stuk zeep erop. Klik op ´hier´ en je komt in het bericht met het recept.

Simpel gezegd .... rasp 150 gram zeep, los op in heet water, voeg 150 gram soda toe, laten oplossen, aanvullen tot 10 liter met warm water. Dan in flessen overdoen en na 1 dag flink schudden. Als je wilt doe je er druppels geurolie door, ongeveer 5 druppels per liter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...