Bril en regen ....

on maandag 16 november 2015
Regen en een bril, da´s geen beste combinatie. Na een uurtje op de tuin zie ik geen drol meer. Alleen maar regendruppels en beslagen glas.

Als je zelf geen bril hebt ... kijk voor de grap es met mij mee .... dat is toch geen doen? :D:D
Dan maar weer contactlenzen? Ik weet het niet. Na twintig jaar lenzen dragen was daar de grap ook wel af. Rare eiwitvlekjes, steeds meer last van droge ogen, en trouwens, regen en contactlenzen was ook al geen geweldige combi.

Paul (die meeleest) zegt dat ik maar een een pet moet opzetten. Zo'n baseball cap. Ja dat is ook een idee!

Maar goed. Ik was aan het oogsten, want ook deze week weer een hele serie menu's van het land! En dat valt best mee hoor, dat is niet zo eentonig als je misschien denkt, met alleen maar kolen en knollen. Er is nog best veel vers en gevarieerds te halen!De snijbiet groeit al voor de derde keer weer uit. Nieuw blad op de oude stronkjes! En ook zo'n mooi gezicht, die felrode stelen!

En ook binnen is natuurlijk het een en ander te oogsten! Zo leuk, witlof snijden onder de trap! En er was veel!! Wel twintig mooie stronkjes!

Ze zijn wel wat minder dik dan die uit de winkel. Maar het voordeel is ... er zit geen harde bittere kern in, dus je kunt de hele krop opsnijden. Het zijn allemaal lekkere verse blaadjes!

De bieten komen uit het zand. Trek gewoon aan zo'n jong plantje en je trekt de biet eruit. Langzamerhand maar een beetje rantsoeneren met de verse bieten .... we zijn al aan de tweede kist begonnen.

Wat trouwens goed te zien is ... is dat zo'n biet een jasje van kurk gaat maken, als hij een tijdje geleden geoogst is. Daarmee zorgt hij ervoor dat hij niet te snel uitdroogt.

Als je een bietje vers uit de grond haalt hoef je dat niet te schillen. Net als een wortel, gewoon de aarde afborstelen en met schil en al opeten. Er is dan eigenlijk nog helemaal geen schil. Maar na een tijdje boven de grond, maken die wortelen en bieten en aardappels een schil, die steeds steviger wordt. Die moet je dan eigenlijk wel eraf halen want dat is nogal vezelig.

Tenzij je ze roostert, dan hoef je de schil niet eraf te halen want die wordt dan juist heel lekker knapperig. En in die buitenkant zit natuurlijk het meest waardevolle van de groente!

Tja en dan kom je ook nog es een vergeten pot met gember tegen. De plant is allang dood. Maar de gemberwortel is nog tiptop, en in volume verdubbeld!


Dus ik breek er een stukje af, dat gaat terug in de aarde, beetje omhusselen en wat gier erbij als voeding. Dat kan nu weer opnieuw uitgroeien. En de rest van de gember gaat mee naar de keuken. Die hoeft dus ook niet meer uit Azië te komen! :D

Tot morgen weer! Dan gaan we de bonen plukken en doppen!

Oja en dank jullie wel, al die leuke reacties gisteren op het boerderijtje! En gelukswensen. Heel lief!
ps ... in de haast vanavond ... nogal veel foutjes in de tekst ... als je 'volger' bent via email moet je misschien even de pagina vernieuwen, ze zijn er inmiddels uit! ;-)1 reacties:

Leonoor zei

Die druppels zijn heel herkenbaar indd, naast het beslaan van de bril. Dat vind ik ook zo vervelend. Vandaar dat ik liever lenzen draag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...