Woensdag oogstdag 21.

on woensdag 30 september 2015
Nou, hoe verzint hij het!! Sebastiaan de Spin heeft een gróót web gespannen ... precies voor de ingang van het schuurtje!!

Nu kan ik er niet meer in!

Het is alsof hij wil zeggen .... je bent ook veel te weinig op de tuin. Steeds maar druk met al die andere projectjes .... en de tuin ben je aan het verwaarlozen!

Protest ... van de dieren en de planten ... en ze hebben gelijk! De tuin krijgt te weinig aandacht!! Kijk nou dat schoolbord ... half augustus is er voor het laatst iets op geschreven.

Sorry tuin ....  sorry Sebastiaan ....

(maar ik mik hem toch met web en al in de wildernis ... een web voor mijn deur .... wat denkt hij wel!!)

Goed. Wat gaan we doen vandaag? (Behalve de pakketten natuurlijk.)

We gaan inkuilen! John Seymour, de pionier op gebied van Zelfvoorzienend Leven, weet daar enorm veel van af.

Groente moet je inkuilen, drogen of fermenteren. Dan blijft het gezond.


Dus, bij de Gamma zakken met zand gehaald, en daar gaan we! De bieten en de wortelen in zand bewaren.

Eerst een kruiwagen bieten rooien, de grootsten komen vandaag van het land. En van de wortelen oogst ik zoveel mogelijk de zomer-rassen. De winterwortel blijft nog maar even staan. Want je groentes vers van het land eten is natuurlijk het allerbeste. En de winterwortel kan wel tegen een beetje kou.Van de bietjes draai je het loof af. Ik laat de wortel eraan zitten, maar dat is een gevoelskwestie. Geen idee of dat ook echt beter bewaarbaar is, maar het lijkt mij dat zo'n biet, mét wortel, vitaler blijft en minder snel gaat schimmelen, dan zo'n stumperd met afgesneden wortel.

Eigen theorie dus. Seymour zegt daar niks over.

Ja en dan ... in het zand. Voor de zekerheid leg ik onderin de krat een laag stro. Voor de ventilatie. En ook omdat er toevallig stro is op Moeskers Moestuin, van die rogge, van laatst, dan wordt dat ook gebruikt. Kans op oor-kruipers met al dat stro? Ja dat zou kunnen ..... het is gewoon even uitproberen.


Een laagje stro, dan wat zand, en dan de bieten er rechtop in, zorg dat ze elkaar niet raken. Als er dan een zieke biet tussen zit, die gaat schimmelen, dan steekt hij de rest niet aan.

Dan gaat er weer zand over, en goed afdekken.Met de wortelen doen we hetzelfde, laag zand, laag wortel, laag zand laag wortel, tot de krat vol is, en dan op een droge koele plek in de kas. Zorg ervoor dat de muizen er niet bij kunnen!

Als het nu gaat vriezen gaan ze in de kuil in de grond. Maar voorlopig kan het hier staan.

Tja .... John Seymour is erg uitgesproken over oogst bewaren. Hij zegt bijvoorbeeld dat je je fruit prima kan wecken, maar dat je je groente niet moet wecken. Hieronder staat waarom niet.
Het komt er op neer, dat groente weinig zuren bevatten, en daarom moet je ze zó lang en zó heet koken om ze te kunnen bewaren. En dat lange koken haalt al het leven en veel van de vitaliteit uit je groente. Het heeft dan weinig voedingswaarde meer. Net als blikgroente. Die wordt misschien maar heel kort gekookt, maar wel erg heet. Daar gaat veel van het goede uit de groente door verloren.

Ik heb dit jaar geëxperimenteerd met 'korter' wecken, maar .... bespaar je de moeite. Zodra je de potten korter kookt dan gaat het fout. Niet alles is dan 'dood'gekookt, er blijven dan gisten in leven in de groente, en vroeg of laat gaan je potten knallen! :D:D

Alternatief is ..... in de winter vooral de verse of de bewaarbare wintergroentes eten ... en in ons klimaat hebben we een lang teeltseizoen gelukkig. Of eet gedroogde of gefermenteerde groenten. En je weckpotten als extra aanvulling, maar niet als de basis van je maaltijden. Nou ja, dat is mijn mening dan he?

Dan de courgettes. Die zijn door de koude nachten flink achteruit gegaan. Ze hebben weinig weerstand meer, en zitten vol meeldauw. Toch groeit hier en daar nog een dappere kleine vrucht, en ik laat ze nog maar even staan.

Er gingen ook sperzieboontjes in de pakketten! Wonderbaarlijk, bijna oktober en nog een dikke emmer vol verse boontjes!

Er was volop leven in de brouwerij in de bonen. Bijen vliegen nog af en aan, want het zit nog volop bloemen. En ook kevertjes kruipen druk heen en weer. Zelf één met een deukje ...

Ja zo'n dikke klont zwarte luis .... daar is die kever ontzettend blij mee!

Nou ik heb de oogst weer binnen. Vandaag gaan er dus boontjes in, en koolrabi, een bos raapsteel en rucola, een courgette, en een pepertje, en ook nog een krop groenlof (niet op de foto).

Altijd fijn als die pakketten de deur weer uit zijn. En er weer lekker van gegeten wordt op allerlei adresjes!

Het blijft nog even racen deze week. Meest leuke dingen hoor! Boerderijtjes bezichtigen bijvoorbeeld!!
4 reacties:

cin zei

Misschien is het omdat mijn tuin zo'n 260 km zuidelijker ligt, maar hier gedragen de courgettes en sperzie boontjes zich nog steeds alsof het volop zomer is . De pompoenen denken zelfs dat ze nog een tweede lading kunnen leveren en tussen de spinazie vond ik een paar verdwaalde maar bloeiende tomatenplantjes. Binnenkort gaat alles er echter uit, voor de aanleg van een nieuwe moestuin layout met dubbel aantal bedden. De wortelen kunnen hier in de kelder. Perfecte temperatuur en de juiste vochtigheidsgraad, dat heb je hier met oude boerderijtjes, ze hebben dikwijls met een prima bewaarkelder en de onze is er dan ook nog eens op gebouwd om bij een hoge waterstand alles netjes af te voeren. Dus zeker op letten als je straks boerderijtjes bezoekt.

grandma zei

Ha gezellig en leerzaam blogje weer. Hier in huis maken graag gebruik van John's boek. De bieten bewaar ik in een emmer met zand in de kelder, de (winter)wortelen zetten we rechtop zoals ze groeien kun je ze ook het beste bewaren. Prei, eenmaal uit de tuin, kun je bv in een grote vaas of emmer zetten met zijn worteltjes in een laagje water , zo blijft
ie heel lang goed. Ik heb trouwens wel een aantal bieten en rode kolen geweckt omdat het zo makkelijk is af en toe als ik snel of lui wil eten koken :0 . Ben benieuwd hoe je huizenjacht afloopt.

Helena zei

Zucht boerderijtjes...... (kwijl)
Let je wel op de muizen met de groente? Mijn ouders kuilden buiten hun wortels altijd in (gewoon gat in de grond) en vond ik het altijd spannend als ik buiten wortels, bieten of aardappels moest gaan halen. Zat er een muis of....

Helena zei

Oja muizen zei je al, maat toch,,,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...