Frisse Fruittella's.

on zaterdag 4 juli 2015


Als je iemand dit pakje kado geeft kun je zeggen .... kijk, ik heb de zomer voor je bewaard. Hier heb je anderhalf pond aardbeien, in een rolletje.

En als je dat rolletje nog een beetje vierkant drukt is het toch net Fruittella!! Alleen lang niet zo zoet en veel gezonder natuurlijk. In Amerika weten ze er wel raad mee. Strawberry-banana-leather bijvoorbeeld, of raspberry-apple-leather. Allemaal van verschillende soorten fruit. Ze doen er daar vaak wel wat zoets doorheen, bijvoorbeeld wat honing of maple syrup. Nou we hebben genoeg om te experimenteren voorlopig!

Om het netjes te bewaren neem je dus die plakken fruitleer, van ingedroogd fruitpulp, of van alleen het sap. Hoe je dat maakt zie je hier en hier. Dat leg je dan op een schoon vel bakpapier, knip de zijkanten van het papier netjes af vlak langs het leer.


Dan rol je dat heel strak op, hoe minder zuurstof erin blijft zitten, hoe minder kans op bederf. Zet de rol vast met een touwtje of plakbandje. Bij mij zat dus alles er nog in, als je het doorsnijdt zie je de pitjes zitten.


Voor de zekerheid kun je het in de koelkast bewaren, maar bij mij gaat het gewoon in de kast. Kijken hoe lang het goed blijft gewoon op kamertemperatuur.

Ja en dan heb je altijd een kadootje achter de hand. Vindt iedereen tegenwoordig weer leuk gelukkig, een zelfgemaakt kadootje. Zelfs hier in het Gooi is het hip! :D:D

Verder geen tuinnieuws. Want we zaten in de auto  de halve dag. Naar Lauwersoog. Dat was weer een mijlpaal vandaag. Al jaren gaan onze kinderen naar de zeilschool 'De Lauwer'. Vanaf hun achtste. Dus als veertien jaar komen wij daar.Rond hun zestiende of zeventiende kunnen ze als ze willen (en kunnen, de eisen zijn heel streng) instructeur worden. En dit jaar is onze jongste telg voor het eerst ... instructeur. Marlieke gaat surfles geven. Aan cursisten die amper jonger zijn dan zij zelf ... dus dat is best spannend.

Vandaar dat ik haar maar even bracht. Volgende keren mag ze weer met de trein en de bus! Want het blijft een pokke end hoor, naar het topje van de wereld en weer terug. En kijk es hoe dor en geel Friesland is geworden in een week tijd!

Paul had mij niet gemist. Hij vertoeft drie weken in de tour. Jullie partners ook zulke fanaten? Of jullie zelf misschien? Ik vind het wel wat hebben die tour-geluiden op de achtergrond. Echt juli.


4 reacties:

Marion Anderson zei

heerlijk meis, wat geniet ik toch van je activiteiten, erg gezond, liefs xx

Es zei

Ja Berry van mij is ook 3 weken volledig in de ban van....
Leuk die kadootjes ik ga het ook proberen, dank voor de goede beschrijvingen
Esther

Katrina zei

Voor mij horen de Tour en de warmte, de geur van hooi, grote bonen doppen, jam maken, kersen halen en eten, kindjes in de teil, kleinkindjes in het badje, allemaal bij elkaar.
Kortom ZOMER in Holland.

Henriette goossen s zei

Manlief heeft wat van de tour gezien omdat hij eraan dacht maar meestal is hij mee van het voetbal en de andere interesseert het weinig. We zijn eigenlijk veel meer buiten nu dus de tv staat weinig aan . Trouwens wederom een leuk blogje om te lezen .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...