Meeuwen.

on dinsdag 23 juni 2015Schapenmest en koeienmest en konijnenkeutels .... no problem!

Maar ... hondepoep .... getsie! Hoe lief die dieren ook zijn, die lieve trouwe honden .... hun poep stinkt zo verschrikkelijk ... daar wordt je misselijk van. Vooral als je er achter komt op de snelweg, dat je laarzen onder de poep zitten, en je even niet van de weg af kan. Man man. Gelukkig was ik in Groningen, die provincie met daar omheen overal de dijk, met daarachter de schone bruisende zee ... en dus kon het zo worden afgespoeld!


Twee meeuwen versperden de weg, toen ik verder liep. Of eigenlijk ... ze versperden de dijk. Ze liepen op één bepaalde plek te krijsen, heen en weer, heen en weer ... en straalden enorme agressie uit. Ik mocht daar echt niet langs.

Ik ben er met een boogje omheen gelopen ...


..... maar ben even later toch gaan kijken. Want ...  wat was daar dan? Waarom stonden die beesten daar de wacht te houden bij het water?

En kijk nou .... wat daar in het water ligt ...
..... en daar stonden ze als twee wachters te waken. Of te rouwen misschien? Bij hun verdronken vriend. Niemand mocht erbij komen. Toch bijzonder ... dieren. Meeuwen vooral.

Rustig maar, ik ben al weg.
Iets verderop in de haven van Lauwersoog is een tijd geleden een nieuw parkeerveld gemaakt, voor de toeristen naar Schiermonnikoog. Dat is interessant, wat daar dan gebeurd, op zo'n nieuw landje, en vooral op die hoop aangeschoven puin daarachter.

Zie je die bult? Dat is dus gedeeltelijk zeebodem, vermengd met resten puin en bakstenen, wat daar allemaal op een hoop is geschoven. Na een paar jaar groeit daar al een dikke laag kweek op, en allerlei mossen en andere grassen, maar ook andere pioniersplanten.En dan, bovenop die stenen heuvel, als heerser en meester er bovenuit .... staat Koning Vlier.

De vlierboom vind je vooral op nieuwere gronden, aan de kust, op kleigronden. Op oude zandgronden, zoals bij ons in het Gooi, vind je hem alleen aangeplant. Maar amper in het wild.

En bovenop zo'n berg puin staat hij dus ook.
Het is een meesterlijke plant. Echt respect mag je hebben voor de vlier. Hij is zo gezond en krachtig, heeft veel geneeskracht in schermen, bessen, blad en bast. En lekker dat die bloemen ruiken!! Die geur staat voor mij voor .... zomer!

Gelukkig dat hier in Groningen de natuur wat later is. Want in het midden van het land is de vlier al bijna weer uitgebloeid. En ik was het vergeten ... vlierschermen plukken voor thee en voor siroop. Dus dat kan nu nog mooi even.

Iets verderop staat nog zo'n kanjer. Echte kamille. Gewoon in de stoeprand groeit ze. Dat zegt al iets over de power van zo'n plantje ...


En dan bloeit nu ook de rode klaver. Die zie je ook overal. Neem gerust wat bloemen mee voor een lekkere thee. Schijnt ook tegen allerlei kwaaltjes te helpen, maar dat moet je maar even googlen. Of vraag het Shirley! :D     nagekomen: Shirley zegt ... tegen vrouwenkwaaltjes!

Maar vooral ook genoeg laten staan, want het is voor veel insecten een belangrijke voedselplant!
Nou en dan gaan we ook nog even shoppen, hier op Lauwersoog, op de visafslag. Ik was hier al eerder wezen kijken voor een jas, en een nieuwe werkbroek, maar toen hadden ze mijn maat niet.

Leuk joh, hier winkelen! Maarre ............. verwacht geen jurkjes en bloesjes enzo ... het is hier een workers walhalla ... werkkleding, en overalls, en gereedschap enzo. O kijk hier in het portaal is nog wel wat kleur te vinden ... als lokkertje zeker!

Maar daarna is het streng en strak en vooral ... nuttig.
 .... hahaha saaie boel he? Touwen enzo, en emmers en schroeven en heavy duty laarzen. Ja daar shop ik tegenwoordig! Scheelt een hele hoop verleiding!

Er is ook niemand die bij elk ding wat ik aan pas zegt ... staat u fantastisch mevrouw!!! Niemand dringt je hier wat op .... sterker nog .... niemand te vinden zelfs ... om te betalen moet ik naar achteren in de werkplaats, waar twee mannen met baarden aan het klussen zijn. Of ik twee jassen mag afrekenen? Nou, vooruit! :D


Ja het is een andere wereld. De wereld van boeren, ambachtslieden, vissers, klussers, bouwwerkers. Heel anders dan waar ik de laatste twintig jaar tussen heb bewogen en geleefd. Maar eerlijk gezegd voel ik me hier beter thuis!

Geen poeha. Geen franje en frutsels.
Daar heb je die meeuwen weer. Hun rouw is zeker afgelopen? Ze vliegen weer schaterend door de lucht. Wat een mooi gezicht ... die wilde beesten. En wat kunnen ze vliegen!!

Doet mij denken aan dat ene liedje ...

(let niet op het boze gezicht van Robert Long ... alleen maar even luisteren)

2 reacties:

vrouw Hommel zei

Die meeuwen,wat prachtig en van dat liedje krijg ik nog steeds kippenvel..

Martine zei

Interessant je verhaal over die rouwende meeuwen. Ja dieren doen dat ook..........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...