Zakjes zaden.

on dinsdag 10 maart 2015Het is dringen geblazen bij die páár bloeiende bloemen .. de hommels stampen dwars over elkaar heen om bij de honing te komen. Reminder voor volgend jaar ... vééél meer hyacinten! Ook is er weer een spontaan maarts gedichtje verschenen op het schoolbord. Nou, zolang het niet gaat regenen kunnen we daar mooi van genieten.
Even voor de kwekers onder jullie ... dit hieronder is een veldje tuinbonen dat ik al in het najaar had gezaaid. Dat was een experiment, om te zien of dat snellere oogst geeft in het voorjaar. Op dit moment ziet het er nog niet heel hoopvol uit. Het bovengrondse deel is meest afgestorven, en uit de stam komt wel nieuw groen op, maar of hem dat gaat worden ...

... zou wel heel mooi zijn als het lukt. Dan kunnen we volgend jaar alle tuinbonen in het najaar zaaien, en heb je een mega vroege tuinboonoogst. En geen last van insecten waarschijnlijk. Nou, ik hou je op de hoogte. En als iemand toevallig ervaring heeft met najaars tuinbonen zou je daar iets over willen vertellen?

Vandaag ging ik .... naar Margriet!

Mocht je in de buurt van Den Haag wonen, ga dan vooral es bij haar op de tuin kijken. Die tuin zit middenin het Delftse Hout, aan de Middelweg 1. Een schitterende zelfoogsttuin in wording, en het heet ´Buitenleeft´.


Wij kennen elkaar van de Warmonderhof, en waren stage maatjes bij Land en Boschzigt. Nu zijn we allebei megadruk met onze tuinen, maar af en toe praten we een ochtendje bij! Het mooie is, dat we allebei vanuit een hele verschillende hoek met een tuin bezig zijn, en dus enorm veel van elkaar opsteken.

Margriet is vooral heel druk geweest met contact met allerlei instanties, zoals de gemeente Delft, om dit stuk grond te kunnen pachten. Er waren veel gegadigden voor het stuk grond van 2 hectare, maar Margriets idee werd gekozen!! Het wordt een combinatie van een zelfoogsttuin, en een plek waar mensen therapie kunnen krijgen. Kijk maar es hier.


Nu is ze heel druk met het opzetten van de tuin, de grote lijnen, klanten werven, terrassen maken, boomgaard aanleggen, kassen opzetten, met loonwerkers de drassige grond in orde krijgen, subsidies aanvragen enzovoorts. 

Ze doet het uiteraard niet alleen maar heeft een heel team van vrijwilligers, mensen uit de omgeving die graag helpen met al dat spitten en bouwen en ideeën verzinnen.

Vandaag kwam ik daar dus aan en ik dacht we gaan es even de handen uit de mouwen steken, er is altijd zo veel te doen op zo´n stuk land. Maar we hebben geen spade in de grond gezet, we hebben drie uur zitten kletsen! Want ... wat ik nu doe op Moeskers Moestuin, daar wil Margriet alles over weten, omdat ze aan de groenteteelt nog niet veel tijd heeft kunnen besteden. En ik wil uiteraard alles weten over het opzetten van zo´n grote tuin omdat wij zoiets in de toekomst ook graag willen realiseren.
Mijn zus noemt dit soort initiatieven ... ´Arkjes van Noach´. Plekken waar je teruggaat naar de basis, waar je probeert weer kennis en kunde op te bouwen om jezelf te kunnen redden en het ecologisch evenwicht te herstellen. Samen met een groep uiteraard. Ook al is er voor zover ik weet :D geen zondvloed op komst, toch handig om alvast zo´n ark te bouwen! Op kleine schaal, met een kleine community van mensen uit de buurt, die dit meestal ontzettend leuk vinden om te helpen opbouwen.

Nou, binnenkort gaan we de koppen weer bij elkaar steken om onze ervaringen te koppelen. En dat lijkt dan misschien heel serieus allemaal maar we zitten driekwart van de tijd vooral heel hard te lachen. Aan foto´s van onszelf kwamen we niet toe, maar hier eentje van de diploma uitreiking in juni


                


Dankjewel Margriet voor de gezelligheid, tot snel weer!

Nog even een laatste blik op het Delftse Hout, wat een prachtig mooi natuurgebied is dat!


En dan weer naar huis! En daar liggen dus nog 20 zakjes zaden. Want we houden opruiming dit jaar. Alles wat er over is aan zaden, na het zaaien, gaat naar andere tuinliefhebbers. Dan is aan het eind van het seizoen mijn zadenbak leeg, en dan kunnen mooi al die nieuwe zaden erin uit de Achtertuin Zadenkwekerij.

Er zit nu een handjevol peulen in de zakjes, zo'n tien stuks van de sugar snap, en ook van de paarse capucijner, en nog een paar tuinbonen. Het zijn gewone zaden die je ook in de winkel kunt kopen. Maar misschien ben je nog maar net begonnen, of heb je maar een piepklein plekje in je tuin, of een balkon, en dan is zo´n zakje net mooi! Als start-setje!

Stuur me een email met je adres als je zo´n zakje wilt. Geeft niet als je al eerder iets gekregen hebt, dat hou ik niet bij. Je krijgt dan een standaard mail met een rekeningnummer voor de portokosten (één postzegel) en met de teeltvoorschriften. En zo'n zakje natuurlijk! Ik zal het hier wel aangeven als de zakjes op zijn  :)


12/3  De zakjes zijn op helaas. Maar binnenkort komen de bietjes en de pastinaak!0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...