Bieten-ui-taart of uien-biet-taart, met geitenkaas

on woensdag 18 juni 2014


Kortgeleden las ik ergens iets over een bietentaart. En met al dat ploeteren weer vandaag, kreeg ik ineens enorme honger, en vreselijk zin in bietentaart!! Ik zag hem helemaal voor me, bietentaart met uitjes en geitenkaas, mmmmmmm

Maar toen ik klaar was op de tuin, en bietjes ging zoeken, waren ze nog veel te klein. Ik vond er maar drie goeie! Dus heb ik héél veel bosuien geplukt, wel een kilo zowat, om die taart mee te vullen. Dus wordt het uientaart, met een paar bieten! Ook goed!! Dit ging mee van het land ...




De bieten van loof ontdoen, en wassen. Dat loof kun je prima eten. Maar omdat ik zo'n enorme aanvoer heb van bladgewassen uit de tuin, heb ik dat gebladerte maar op de composthoop gegooid ...

Bosui wassen, en grof snijden. Bietjes ook grof snijden. Die biet en ui stukken even laten garen in wat olijfolie.





Ja en wat heb je verder nodig voor zo'n taart? Korstdeeg kun je vrij simpel zelf maken, van bloem en boter, maar dat doen we dus niet nu in deze chaotische voorjaarsdagen. Dat is meer iets voor een rustige herfstdag! :D

Dus .... plakjes bladerdeeg, 150 cc room, twee of drei eieren, peper en zout, verse kruiden en een lekker dik stuk verse geitenkaas!




Vet een quichevorm in, bekleed met bladerdeeg, en leg de gare groentes hierin. Leg er nog wat gesnipperd groen van de bosuien overheen, en de geitenkaas in stukjes erover.




Klop ei, room, peper, zout en kruiden, en giet eroverheen. Plaats in een voorverwarmde oven (180 graden) en laat een dik half uur garen. Voor 4 personen als hoofdgerecht met bijvoorbeeld salade en wat rijst. Bon appetit!


daar issie nog een keertje!

En wat was er weer zo druk te doen allemaal vandaag? Nou, bijvoorbeeld het stukje land, waar de aardappels gisteren uit gingen, daar wil ik natuurlijk weer wat zaaien. Het kan nu nog!

Maar dat kan je niet zomaar direkt na de aardappels erin zaaien! Dat moet eerst weer worden bijgevoed. Want ik ga hier nu bladgewassen zetten, die flink mest nodig hebben!

Dus begon ik met een laag compost. De composthoop laat ik zo ook wel even zien. Die compost werk je er een beetje oppervlakkig doorheen. En vervolgens gingen er een paar gieters verdunde plantengier overheen. Dan de grond een beetje aanharken, en dan kun je zaaien.




Ik heb op dit stuk een rij herfstprei gezaaid, een halve rij snijbiet, wat rucola en wat mosterd.



Verder stond er nog een bak voorgezaaide venkel en koolrabi. Dus die heeft hier ook een plekje gekregen.



Links venkel, nog héél klein, hoop dat ze het overleven! Rechts koolrabi plantjes.

Op deze foto zie je ook mijn evenwichtsbalk. Omdat ik niet op de bedden wil lopen, werk ik op het midden van de bedden vanaf een plank. Maar nou is die plank eigenlijk te smal. Dat doet me denken aan vroeger, met gym, op de evenwichtsbalk. Toen viel ik daar ook al af! :D

Nu we toch hier achterin de tuin zijn, wil je misschien wel even de composthoek zien?



Ik heb vier hopen. Van allerlei oude rommel zijn de afscheidingen gemaakt. Hoeft er niet mooi uit te zien want hier komt nooit iemand kijken!

Ik ben héél precies met de compost, besteed er veel tijd aan. De compost is namelijk de basis van je tuin. De composthoop moet je bodem voeden. En die bodem moet je planten voeden. Besteed dus altijd heel veel aandacht aan je compost. Nooit zomaar iets erop gooien!! En vooral niet iets je in de handen laten drukken in een tuincentrum! Korrels zus-of-zo of snelwerkend dit-of-dat. Je geeft je kind ook geen mars als hij honger heeft, toch?

Want, wat er in je compost zit, komt ook in jou voedsel terecht! Dus denk erover na, lees erover op internet. O wacht, terwijl ik aan het scheppen ben zie ik iets in de kruiwagen ...........



Het is Pieter Pad weer!! Hallo jongen!! Hij zit graag op de composthoop. Goed teken!

Even heel kort... er is één hoop met verteerde compost. Dat is oude schapenmest en verteerd blad, wat we afgelopen winter verzameld hebben. Die hoop gebruik ik nu. Dan is er een lege plek. Daar moet schapenmest liggen, maar die is op. Die moet ik nog gaan halen op de hei.

En de derde hoop is groenafval van de tuin, met laagjes mest ertussendoor. Dat wordt de toekomstige compost. De vierde hoop is 'overig', met kweekgras enzo, die wat langer moet composteren.

Het leuke is, als je compost gebruikt voor een groentebed, komt er ook weer een kruiwagen groente-afval voor terug ....


De tuin wordt gevoed, en de composthoop wordt ook gevoed! Mooie kringloop!

Als laatste .... een verzoekje ... denk es na over je organisch afval. Wat gaat er bij jou allemaal de grijze kliko in? Het zou mooi zijn als er geen korreltje organisch materiaal uit onze huishoudens meer wordt verspild. Misschien denk je al wel es over een compost-ton? Doen!!

3 reacties:

gewoonhannah zei

Wat geniet ik altijd van jouw verhalen! En ECHT heel vreemd, ik heb zin in bietentaart.... NU. En dan moet je weten dat ik helemaal niet van bieten hou!
En bij ons gaat al het organisch afval eerst naar de kippen, het konijn of de cavia's en als zij het niet lusten op de composthoop. En ik vind het altijd gek als ik bij een ander ben, dat men dat afval weggooit...... oud brood, restjes sla.....en soms neem ik het dan mee;-)
Dag Hannah

grandma zei

Wat een fijne blog weer. Je bietentaart ga ik ook snel eens proberen, ziet er zo lekker uit :)
We hebben hier 2 composthopen, eentje dichtbij huis en eentje in ons bosje en sinds een paar week een compost ton, daar ben ik blij mee wat daarin wordt het heel warm en dan gaat het composteren erg snel. Prei-plantjes doen het erg goed op de plek waar aardappelen hebben gestaan trouwens. Over 2 a 3 weken hebben we hier een bed vrij en gaan daar de preiplanten in. Boerenkool gaat in het bedje van de peulen en tuinbonen met extra brandnetelgier en net als bij jou wat compost. Ah fijn he , al dat tuingebeuren. Ik ben wel een beetje jaloers op je grote moestuin hoor.

liefs grandma

Clarien zei

Ja heerlijk dat tuingebeuren. Ook leuk dat jullie ook zo´n aandacht hebben voor composteren en recyclen. Met goeie voeding kun je meerdere teelten van je tuin halen. En da´s dan ook weer mooi voor kleine tuinen!