Zaaien zaaien zaaien, en heel lui zaaien

on vrijdag 6 maart 2015


Tja de plaatjes spreken wel voor zich ... het is volop zaai tijd. Nou ja, vóórzaaien dan. Want er kan nog niet veel de grond in. Eigenlijk vind ik zaaien niet het leukste werkje ... het is zo petieterig allemaal met die zaadjes die aan vuile vingers blijven kleven. En je moet erg opletten ... voor je't weet heb je de roma tomaat en de gewone omgewisseld

Maar 't is natuurlijk wel de belangrijkste eerste stap. Zeker als je zelfvoorzienend wil zijn, je eigen zaad oogsten, ja dan hoort dit erbij! Geen gekochte plantjes op Moeskers Moestuin, alles is eigen opkweek.

Afgelopen zomer heb ik bijvoorbeeld één bietenplant laten doorgroeien. Een prachtige plant werd dat, met duizenden en duizenden zaadjes!

Als je dan nagaat dat een klein zakje biologisch bietenzaad al gauw een paar euro kost, is dat toch geweldig? En daarbij ben je onafhankelijk als je je eigen zaden hebt. Niks geen gedoe met Monsanto's enzo!

Maar ja wat moet ik met duizenden bietenzaden? Die ga ik niet allemaal gebruiken. En bewaren wil ik ze ook niet, want volgend jaar is er weer vers zaad. Hoe verser hoe beter. Dus wat ik over heb dit jaar kan weg. Voor de liefhebber.

Om nu zeker te weten dat het zaad ook goed is, en kiemkrachtig, heb ik nu een tray van die zaden uit mijn tuin gezaaid. En tegelijkertijd ook ... precies zo'n zelfde tray met gekocht zaad. Zelfde ras, Egyptische Platronde. Dus, volgen en vergelijken maar ... Next Top Bietje  :D:D

Als je nou ook wil tuinieren, en je hebt géén bewaard zaad van vorig jaar, kun je natuurlijk overal je zaden vandaan halen. Uit de groenten en het fruit dat je in de winkel koopt. Kijk zelf maar wat er kiemt en wat niet. Het meeste zal gewoon tot plant uitgroeien.Tomatenzaadjes uit een tomaat halen is een vreselijk gepruts. Dat zit in een soort gelei, die enorm aan alles vast blijft plakken. Zelf zaai ik die tomaten op een hele luie manier. Snij de rijpe tomaat een beetje open, maak een kuiltje in het zaaibedje, en knijp de tomaat zachtjes uit boven zo'n kuiltje.

Er zullen altijd meerdere zaadjes tegelijk uitkomen maar dat geeft niet. Dan trek je later het teveel aan plantjes weg en laat de sterkste staan.
Beetje aarde er weer over en dat komt wel goed. Tomaten zijn vrij kiemkrachtig.  

En bloemen .... zoveel soorten zitten er in de zadendoos .... dus ook daarvoor maar een beetje praktische en snelle zaai oplossing zoeken. Niet alles in aparte bakjes, maar in één bak een heleboel soorten tegelijk. Rietjes ertussen. Wel belangrijk dat je niet te lang wacht met verspenen anders worden die worteltjes een janboel.

En ondertussen ben ik nog steeds aan het prakkizeren hoe ik mijn overschot aan zaden bij de mensen kan krijgen die ze graag willen hebben. Wat is wijsheid? Een inloopochtend hier bij ons thuis? Een zadenruilbeurs? Of toch iets met envelopjes, iedereen stuurt een gefrankeerde envelop op ofzoiets? Maar ja dat portioneren van al die zaadjes, en in zakjes doen, pffff wat een werk ...

Ik heb bijvoorbeeld ook nog een paar biljoen hele beste pastinakenzaden, die maar één jaar kiemkrachtig zijn. Hoe krijg ik dat bij zoveel mogelijk mensen? Deze maand het liefst

pieker pieker ...


5 reacties:

cin zei

Dag Clarien,
Wat zijn eigenlijk je ervaringen met gekochte tomaten zaaien ? Je schreef eerder al dat je zaadjes gebruikt van tomaten die je lekker vindt, maar meestal zijn commerciële tomaten toch van F1 zaden, waardoor je toch nooit zeker bent van het resultaat. Tomaten zullen er hoe dan ook uitkomen, maar toch !

Clarien Cornelisse zei

Ja klopt Cin. Ik zaai daarom altijd heel veel verschillende soorten tomaat, een deel gekocht (redelijk onzeker qua uitkomst) en een deel bio gekochte zaden en een deel doorkweken met eigen gewonnen zaad van het vorig jaar. Ik moet zeggen vorig jaar had ik geluk, toen was er één tomaatsoort, een roma, die heel goed beviel. Die kwam gewoon van een tomaat uit de winkel. Daar kweek ik nu dus weer mee door.

Het is dus van alles uitproberen en uiteindelijk je eigen selectie krijgen. Maar wist je dat de zaden die je koopt ook elk jaar weer verschillend zijn? Ieder jaar komen er nieuwe tomatenrassen op de markt, dus die tomatenkwekerij is heel interessant!

Clarien Cornelisse zei

even verduidlijken ... wat ik bedoelde met dat eerste deel 'gekochte' tomaat, zijn dus zaden uit tomaten die we lekker vonden, dat kan ook uit een tomaat zijn die we bijv op vakantie in Italie ergens in de sla aten, of gewoon eentje uit een winkel hier

shirley zei

Pastinaak! Yum ;-)

femke zei

Heey Clarien,

ik wilde dit jaar ook pastinaak zaaien maare ben er al achter dat het toch niet makkelijk is om aan zaad te komen. Ik hoor ook van sommigen dat pastinaak zaaien zo simpel nog niet is maar ja om dat nou als rede te hebben om het niet te proberen. Ben dus nog steeds zoekende. Ben wel al wat dingen aan het proberen voor te zaaien al ben ik nog niet aan de lupine toegekomen. Vorig jaar wilde de courgette en de aubergine niet opkomen buiten dus dacht probeer ff in zaaibak kijken of dat wel lukt. En ja het komt dus op (als ik wist dat courgette snel zou groeien dan had ik nog ff gewacht maar misschien is dit wel een goed moment om uit te proberen of die het in april al buiten wilt doen inplaats van mei.

groetjes Femke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...