Opruimen.

on dinsdag 3 juli 2018




Het verzamelen van hooi ging ons goed af. Maar nu. Opruimen. Waar laten we de boel weer.

Om te beginnen viel van 't weekend ook nog een deel van het hout om. Dat hout ligt in vakken tegen de muren aan. Maar de blokken zijn te kort gezaagd en nu, met het warme weer, nu droogt dat dus, en dan is de stapel niet meer stabiel en kan het zomaar omvallen.

Fijn.






Verzamelwoede is leuk, maar het moet ook allemaal weer een plek krijgen. Het duurde de hele dag vandaag om te bedenken hoe en waar alles moest worden opgeborgen. Inclusief die tien kuubszakken dus.

Ik moet eerlijk zeggen .... het ziet er niet erg fraai uit met al die plastic bigbags overal. Maar ja. Zo is het nou eenmaal.

Niet alleen de schuren lagen vol met hooi, maar de auto ook. Want toen van 't weekend de bigbags op waren, en Paul nieuwe ging halen, heb ik in de tussentijd van mijn auto een bigbag gemaakt. De auto helemaal volgestopt met hooi.

Dat ging best, er kan heel echt heel wat hooi in een auto, maar na afloop ziet het er niet uit. Het hooi zat overal, tot op het plafond ...





Dat hooi op zich is niet zo erg. Mijn auto is toch een soort van rijdende schuur dus die kan wel wat hebben. Maar er zaten ook veel beestjes in, en stof en zand, dus de auto krijgt een poetsbeurt. Voor het eerst sinds we hem hebben.

Ik ontdek dan allerlei dingen. Vakjes onder de bodem. En uitklaptafeltjes. Nooit geweten, handig!





Wat bewaar je verder in de auto. Wat hebben jullie voor spullen? 





Ook een mes? En zakdoekjes? Aspirine had ik ook, en zo'n felgeel hesje.

En cd's .... erg ouderwets maar ik heb ze nog.





Het is weer tiptop. Voor eventjes. Zelfs de bench van Brit is schoon.

Terwijl ik vandaag aan het opruimen was, lekker in de schaduw onder de kapschuur, was het één en al leven om mij heen. Hond en kat vinden alles boeiend. Hooi, daar gaan ze meteen in liggen. En in de auto ook. Brit gaat alvast in de bench liggen voor als we misschien naar het bos gaan. 

En de kippen komen ook af en toe kijken.

Ik zal ze weer eens laten zien. Herinner je het nog? Pina, het kuiken dat in maart is geboren, en na één dag halfbevroren naast de waterbak lag? Ik heb haar toen opgewarmd tussen mijn handen, en ze heeft het overleefd. We hebben nu een speciale band. Nou ja vooral ik met haar. 






Het gaat heel goed met haar. Ze was eerst nogal alleen, als enigst kind, maar ze heeft aansluiting gevonden bij de kuikens van april, dat zevental. Die zijn ook flink gegroeid. Op de foto hierboven en onder is ze het grijze wat grotere kuiken.

Wat mooi is, die zeven kuikens zijn al vrij jong door hun moeder verlaten, maar vormen nog steeds een ijzersterk zevental. Altijd samen. Ze slapen zelfs op een bult. Allemaal op elkaar.




En dan zijn er nog de mei-kuikens. Een vijftal. Met Zorro. Die scharrelen nog de hele dag met hun moeder overal rond.

Drie daarvan heb ik uit het ei gepeld. Dat geeft ook een band. Maar vroeg of laat moet je toch wat wegdoen. Zoveel kippen ....

...... maar ik stel het steeds uit.





Op de tuin gaat het ook goed.

Ik oogst alleen maar wat echt geoogst moet worden. En dat is veel. Twee kruiwagen vol soms. Dus ik overweeg nu om de koelcel alvast weer aan te zetten. Wel doen, of niet? Met dat warme weer is het niet zo duurzaam ...

.... maar ja voedsel verspillen is ook niet duurzaam. Uiteindelijk heb ik de koeling toch maar aangezet, op 15 graden. Niet zo koud dus.






Het geeft zoveel stress als je alles meteen moet verwerken. Nu kan het daar een tijdje blijven staan en dan later verwerkt.

Even iets over de worteltjes.

Dat is de enige groente waarvan ik het loof niet op de tuin afdraai en daar laat liggen. Want dat loof heeft een sterke geur, en dat lokt de wortelvlieg aan. Die legt zijn eitjes bij de hals van de wortel, en de larfjes die eruit komen boren gaatjes door de hele wortel heen.

Van die bruine plekken krijg je dan. Dus, altijd het loof meenemen!






Vandaag aten we een grote pan groentesoep. Met een verse worst. Dat is nog van het varken van de Zonnehorst.

Ik zet de worst op met koud water, en veel kruiden, en breng het aan de kook. Na een kwartiertje de worst eruit, en alle groenten die je in je soep wil in blokjes snijden. Als koolsoort nam ik een meiraap. Die hadden we veel dit jaar, en is een goeie vervanger voor bijvoorbeeld witte kool of bloemkool.

Alles laten meekoken tot beetgaar, en dan de worst er weer bij, in stukjes, en wat fijngesneden peterselie.

Per liter soep een afgestreken theelepel zout erbij. Thats it.







Tuinsoep!

🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵


6 reacties:

Anoniem zei

Wat een verrassing uitklaptafeltje en vakjes!:) Hier dezelfde spullen in de auto. Het is weer supernetjes in je schuur. Maar hoe heb je die zak met hooi daar boven op die andere gekregen?

Anoniem zei

Probeer het hout iets schuin achterover te stapelen, dan valt het er minder snel uit. En wij schroeven van de ene zijwand naar de andere kruislings panlatten voor het hout (nadat het er ook een keer uitgevallen was :-) ).

Anoniem zei

oke

Monique zei

Haha ik herinner me plots weer dat onze auto er ook ooit zo uitzag maar dan door een kerstboom. De naalden nog weken lang tegengekomen pfff.

Shirley zei

Je hebt natuurlijk veel

Shirley zei

...te veel maar met wortelloof kan je ook een fijne pesto maken.