'Mam hebben jullie toevallig ook havermelk in huis?'
Ja, hee, toevallig!! Dat hebben we in huis!! Het blijkt dat we erg hip zijn met die havermelk. Wat heel grappig is want ik heb het niet zozeer gemaakt om hip te zijn maar om meer zelfvoorzienend te zijn. Want haver kunnen we namelijk vrij eenvoudig zelf verbouwen.
Ik heb er ooit al onderzoek naar gedaan. Welk haver-ras kun je het beste nemen? Ik had zelf dat jaar wat haver verbouwd, maar dat was géén succes. Het was erg lastig om het te oogsten en te dorsen. Het kaf bleef aan het graan vast zitten. Maar toen ontdekte ik dat er ook een soort was ..... naakte haver .... wat makkelijker te dorsen is. Het is een haversoort waar het kaf heel makkelijk vanaf komt.
Het werd onder anderen geteeld door ene zekere Rineke Dijkstra uit Groningen. Dus die heb ik toen maar opgebeld. Kan ik bij jullie wat van dat zaaihaver bestellen? Van die naakte haver? Helaas, kon dat niet.
Maar ...... wat staat er gewoon in de schappen bij de Ekoplaza??? Diezelfde haver!! Naakte haver! Van het merk ... puur Rineke. Toen ik dat zag heb ik er een paar pakken van meegenomen, om te proberen dat dit jaar ook zelf te verbouwen. En ik heb er ook alvast wat havermelk van gemaakt.
Melkvervangers zijn in de mode, vanwege de zuivel-allergieën en lactose-intoleranties, waar je tegenwoordig zoveel over hoort. Mensen gaan op zoek naar vervangers voor de gewone melk en de zuivel.
En het mooiste is natuurlijk als je dan een vervanger neemt die niet van de andere kant van de planeet ingevlogen hoeft te worden. Zoals havermelk!
Maar goed. Ik dwaal weer af. Zoals gewoonlijk. 😄😄
Lien vroeg mij dus naar die havermelk. Ze proefde ervan en vond het erg lekker. Toen hebben we samen voor haar ook een fles havermelk gemaakt. De methode (die ik gebruik) is ongelofelijk simpel. Men neme ... twee handjes van die pure haverkorrels, week ze een nachtje, of een paar uur, in een liter water, en breng het dan samen aan de kook. Daarna goed glad mixen, en zeven door een zeefdoek.
Dan heb je een liter verse havermelk. En wat in de doek achterblijft, de zachte havervezels, die kun je ook gebruiken. De zemelen van haver zijn goed verteerbaar en lekker zacht. Doe ze door je gekookte rijst, roerbakschotels, pap, smoothies, etc.
Zelf breng ik de havermelk nog op smaak met een snuf zout, en wat van mijn eigen kruidenpoeders, zoals fenegriek, of venkelzaad of kardemom. Maar dat kun je ook gerust weglaten.
Nou, de literfles met havermelk werd in een theedoek gerold en ging vandaag mee in de tas. En ook een zeefdoek, en een zak graan. Zodat Amsterdam nu ook volop aan de havermelk kan. 😊
Het is nu nog de haver van Rineke .... maar wie weet, volgend jaar ... echte Punthorster haver??
🍀🍀🍀🍀🍀
De molshopen zijn nu allemaal uit geharkt, er is gras op gezaaid, dat is weer onder geharkt, en vandaag is dus die kalk gestrooid. En binnenkort moet de stalmest er nog op.
...................