Zodra de bonen bloeien is het daar een lawaai van jewelste. Zoemen zoemen. Alle bijen en hommels uit de wijde omgeving zitten hier op de pronkers.
Terwijl ik touwtjes span vliegen ze rondom. Ze doen niks. Bijen steken eigenlijk nooit, tenzij je te dicht bij hun nest komt, of naar ze slaat.
Bijen zijn vlakbij, en in de lucht boven mijn hoofd vliegen de zwaluwen, en weer héél hoog daarboven vliegt een straalvliegtuig. Richting noordoost. Hamburg? Kopenhagen? Of misschien naar Litouwen?
Ik ben aan het oogsten en aan het onkruid wieden. Dat onkruid stevig uitgeschudden en weer tussen de planten leggen. Zodat de grond bedekt is en er zo weinig mogelijk vocht verdampt.
Vorig jaar kwam de oogst als een groene tsunami over ons uitgestort. De hele maand augustus stond ik in de keuken om alles gedopt en gedroogd en achter glas te krijgen. Dit jaar wil ik dat anders doen. Meer gespreid.
Elke keer een beetje. En meteen oogsten als het klaar is en meteen verwerken. De doperwten en het grootste deel van de tuinbonen zitten al in de vriezer. Vandaag .... onder anderen een kratje courgettes.
Van courgettes maak ik meestal zoetzuur. Dat is allemaal opgegeten afgelopen winter dus dat doen we gewoon weer hetzelfde. Alleen met minder suiker. We vonden het iets te zoet.
Ik nam de tien grootste courgettes, halveren, zaadlijsten eruit scheppen, en dan in plakjes van een halve centimeter snijden. Ook vijf uien gingen erbij in ringen, en twee kleine gele courgettes voor het kleurtje. Zet alles weg in een pan met vier eetlepels zout erdoor geroerd. Af en toe schudden, en zo'n drie uur laten staan.
Wecken doe ik in de gootsteen. Dan kan je lekker knoeien. Gootsteen wel eerst even extra goed schoonboenen uiteraard. Alle potten, ringen, deksels en andere spullen die je gebruikt ook eerst met kokend water omspoelen.
Anderhalf liter appelazijn met daarin 500 gram suiker in een tien liter pan aan de kook brengen. De courgette wordt in vergieten goed afgespoeld, en gaat dan in de azijn. Laat het nét aan de kook komen en zet het gas uit. In de zes klaarstaande literpotten doe je wat kruiden. Dillezaden, mosterdzaad, jeneverbessen, kruidnagel, komijnzaad, kerriepoeder, korianderzaden, maggizaad. Maak je keuze. Per soort ongeveer een half theelepeltje.
Dan schep je zoveel mogelijk van de groente in de potten, het mag best even aangeduwd. Vul de potten tot slot met de azijn, tot 1 cm onder de rand. Sluit af met deksel met ring, en met de klemmen.
Vanaf hier heb ik geen plaatjes meer .... haha vergeten ... maar plaats de potten in een diepe bakplaat in de oven, op 140 graden, en giet kokend water op de bakplaat. Zodra het borrelt in de potten zet je de oven uit.
Als de potten zijn afgekoeld kan je de klemmen eraf halen.
Het was meteen alweer loeiend heet in de keuken dus ... even iets anders tussendoor. In dit geval werd dat een rondje langs de melktap, langs de bieb, langs de Hema, en naar Compagner hier in het dorp. Daar hebben ze echt alles!
Nog wat jong plantgoed wilde ik hebben, en ja hoor zij hadden het (bijna nergens meer te vinden, elders vond ik alleen nog maar halfwassen sla planten, half verdroogde kolen, en uitgerekte tomatenplanten ..)
Ze verkopen ook vrolijke boerenprenten. Allemaal uniek want de eigenaresse maakt ze zelf. Vooral beesten, daar is ze goed in.
En na het vrolijke boodschappenrondje weer terug naar de geduldig wachtende courgettes.
Ze liggen er nog. Nog heel wat. Van vier ervan maakte ik gevulde courgettes.
Doe ze zonder vulling alvast in de oven terwijl die voorverwarmt, met een scheutje water erin. Dan garen ze alvast wat. Nou ja bij mij was de oven nog warm. En de vulling maak je zoals de Zweedse kok van de muppet show ... haha hij gooide een kip eerst door een basketbalnet voordat hij in de pan belandde. Maar ik bedoel, gebruik wat je hebt. Wees creatief. 🍴
Bij mij was het dit keer een uitje met knoflook opgebakken, en daar ging een restant rijst met doppers doorheen, en heel veel blokjes komijnekaas, wat ketjap, en een verkruimeld blokje kippenbouillon.
Vul de courgettes en bak ze in een hete oven in een half uur gaar.
Zo leuk die courgettevorm, het is helemaal yin yang.
Er is verder nog yoghurt gemaakt en verse bouillon. Maar dat heb je al zo vaak voorbij zien komen hier dat laat ik voor wat het is. Anders wordt het eentonig.
Nou ja ... één dingetje dan. Een tip. De bouillon is gewoon de helft groente en de helft zout. Neem groenten die sterk smaken zoals ui, peen, kool, selderij, maggi, rode peper, peterselie, dat soort dingen. Weeg de groenten, en voeg evenveel zout toe. In de keukenmachine fijnmalen, en klaar is het. Bewaren in een pot in de koelkast.
Het blijft wel een jaar goed. Maar het is meestal veel eerder op. 😊
4 reacties:
Clarien ik wilde je even bedanken. In een eerdere blog schreef je over het nut van aloë Vera bij verbranding. Ik kocht een aantal planten voor je weet maar nooit. Gisteren stak mijn dochtertje haar hand onverwacht in een emmer heet water die ik net had neergezet om haar tuinbadje te vullen. Het water was heel heet want het kwam uit de zonneboiler. Meteen onder de kraan en toen herinnerde ik me jouw verhaal. Meteen een blad afgebroken en haar handje met de gel die erin zit ingesmeerd en na een poosje was de pijn weg en heeft ze alsnog heerlijk in haar badje zitten spelen. Dus dank voor je tip namens ons allebei.
Ontzettend fijn om te horen Mireille! Om die reden heb ik de planten ook al jaren. Ook al vind Paul ze helemaal niet mooi. :)
Dag Clarien,
Wegens toenemende allergieën mag ik geen 'gewone' bouillonblokjes meer gebruiken
Dus heb ik veel energie en tijd gestoken in het drogen van groenten (prei,ui, wortel, venkel, selder...) en kruiden (peterselie, dille, lavas, rozemarijn, ...) En deze droge
ingredienten mengen met 20 % zout.
Nu lees ik dat jij het gewoon 'nat' bewaart in de koelkast.
Schimmelt dat echt niet zo?
Ik vind het heerlijk, moest het zo lukken: dat scheelt letterlijk en figuurlijk een hele hoop energie
Hoi Clarien,
Ik heb een vraagje over het wecken in de oven. Ik wil graag bonen wecken, kan dit op dezelfde manier als jouw courgettes? Heb me suf gezocht in je blog maar kan het niet vinden. Ik neem aan dat de bonen eerst 3 minuten geblanceerd moeten worden, daarna afspoelen met koud water en in de potten doen, maar dan? Kan dit gewoon met gekookt water gevuld worden, ( want jij gebruikt azijn, dat is natuurlijk beter bewaarbaar) en moeten ze dan ook op 140 graden?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes Jacqueline Franse ( moestuinhippie.com)
Een reactie posten