Tuinman.

on vrijdag 13 maart 2015



De tuinman was er vandaag.

Tja eigenlijk zou ik die laurierhaag zelf moeten snoeien, maar we hebben niet zo´n goeie ladder, en hij doet het veel netter. Ik had het met hem over hoe de laatste jaren de ´blik op de tuin´ van veel mensen is veranderd.




Was het voorheen vooral een plek voor sier en voor spelen, nu is de tuin veel meer een ´beleefplek´ geworden. Een verlengstuk van het huis. En er moet nu ook een hoekje in voor een moestuintje, want de kinderen moeten gezond en biologisch eten. En ook iets weten van groente, waar dat vandaan komt, hoe dat groeit.

De tuinman vertelde, dat als ze nu ergens een tuin aanleggen, dan moeten ze altijd van die vierkante-meter-bakken maken voor groente, dat is voor mensen met kinderen een must-have geworden! Ook zonder kinderen trouwens.

Geweldig om te horen, dat iedereen zo bezig is! Maar alleen ... dat groenafval afvoeren ... dat is nog niet echt veranderd. Tenminste als ik in onze straat kijk hoe vol die groene containers altijd zitten!




Het is ook wel wat om dat allemaal te versnipperen of klein te knippen, en dan op een stapel te bewaren tot het eindelijk es verteert! Meestal heb je daar geen plek voor, geen tijd voor.

De tuinman wilde het groen meenemen. 'Wat doen jullie er dan mee?' vroeg ik. 'Het gaat naar een compostbedrijf' zei hij, 'en daar moeten we dus voor betalen. En als het dan gecomposteerd is moeten we die compost weer terugkopen.' 'Nou laat maar liggen' zei ik. Want ik had net groen spul nodig voor een nieuwe composthoop. Ik heb een bult mest, maar geen groen meer. Kwam dit dus even mooi uit.




Als je een kleine tuin hebt kun je dat misschien niet allemaal kwijt. Maar kijk even goed om je heen voor je je snoeiafval afvoert, misschien kun je het onder de bosjes schuiven, of achter een schuurtje. Als je het klein maakt neemt het niet veel ruimte in, en het is echt veel betere bemesting voor je gras en borders dan van die kunstmestkorretjes. En als je er ook nog wat mest tussen doet verteert het nog sneller.

Je kunt compost natuurlijk ook kant en klaar kopen. Is ook vaak prima spul, maar ja, dit heb je al, het kost je niks. En er zitten precies die dingen in die je tuin net nodig heeft. Zo hou je je mineralen dus mooi binnenshuis. Binnenstuins :D

Die tomaatjes he, die een paar dagen geleden zo lui waren gezaaid, die zijn nu aan het boksen geslagen!



Ze komen met een heel groepje tegelijk op. Ik eerst, nee ikke, laat me erlangs, hoepel op je zit voor m'n licht, wegwezen jij. Een puur en rauw voorbeeld van .... survival of the fittest. Ook wel zielig natuurlijk, je ziet zo al wie haantje de voorste is en wie het niet gaan redden.

Het brengt mij wel op een idee voor de zadenkwekerij. Want dan wil ik ook graag zaadjes van de sterkste planten. Best handig om ze in een groepje te zaaien, en dan de sterkste jongen te laten staan, de rest eruit plukken. Gruwelijk als je dat zou vertalen naar mensen .. maar in de plantenwereld heet dat gewoon natuurlijke selectie. Is heel normaal.

Ik laat nog even zien hoe ik dat doe met die bloemenzaden, die met allemaal verschillende soorten tegelijk in één bak zijn gezaaid. Die komen natuurlijk niet gelijk op. Hoe haal je dat er netjes uit? Ik deed dat met een mesje en twee vorken.






Met een mesje snij de de aarde aan weerszijden van zo'n rijtje zaailingen door. Dan kun je met twee vorken de plantjes er zo uitwippen. Met wortel en al, en het liefst ook wat aarde eraan. Denk eraan om direkt na het overplanten ze water te geven. En dan even in de schaduw.

Ook de kolen zijn verspeend. 





Veel te veel weer. Die dingen worden monsterachtig groot.




3 reacties:

Mevrouw Onkruid zei

21 maart is het landelijke compostdag, dan kan je gratis compost ophalen bij de gemeente. compostdag.nl

Jaap van Zucht zei

Wat handig om die matten van langs de weg te gebruiken om de plantjes hun eigen plekje te geven!

Clarien zei

Zijn dat matten voor langs de weg?? Nooit geweten wat het waren, ik vond ze ooit bij grof vuil. Nou dankjewel hoor, ik ook weer wat geleerd! :D