Verse aardbeien hebben we een week of vijf, zes, en pruimen dito. Kersen die zien we amper want de vogels eten die op. Bessen duren wat langer, een maand of twee. En bramen en frambozen zijn er in juli, augustus en september. Vooral de frambozen gaan lang door. Het zijn dan ook herfstframbozen.
Als je lang van vers fruit wil genieten kun je kiezen voor 'doordragende' rassen. Dan heb je steeds een klein beetje tegelijk. Zelf kies ik liever voor kortdragende rassen. Want na een tijdje ben ik dat plukken en constant wieden en verzorgen ook wel weer zat. Het is ook fijn als iets weer 'klaar' is.
In de vriezer verdwijnen nu combi pakken. Zoals hier, bloemkolen, paprika's, en broccolischeuten worden gewassen, in stukjes gebroken of gesneden, en rauw in zakjes ingevroren. Combi's dus. Zomerse pretpakketten voor koude winterdagen.
Invriezen kan, met hele tomaten. Maar als je ze dan ontdooit, is het een zacht prakje. Ze zijn dan geschikt voor een saus of soep. Niet meer als broodbeleg. Nee, verse tomaten van eigen oogst, zó op brood, is een weelde van drie maanden. Eind september is het weer afgelopen.
Omdat ik zelden brood eet maak ik er ook vaak andere lunchhapjes mee. Zoals deze. Het begint met flink peterselie, dat je in hete olie roerbakt. Die geur alleen al ..... superlekker!
De tomaten gaan zo langzamerhand achteruit. Dat wil zeggen, de buitentomaten. Veel van die planten zijn nu aangetast door fytoftera, en op sommige vruchten komen dan ook de eerste rotte plekjes. Je ziet dat hier, bij de pijltjes.
Deze tomaten kun je niet lang meer bewaren. Je kunt ze nog wel prima eten. Gewoon de lelijke stukken eraf snijden. Ook kun je ze nog invriezen.
Met wat geluk maakt de vrucht dan een mooi lidteken en kun je hem nog een tijd bewaren.. Maar soms kan hij ook door de scheur gaan rotten. Geef de tomaten in je kas in het vruchtstadium daarom maar geen water. Niet nodig.
Kijk en dit zijn een serie late buitentomaten. Die gingen al rotten, dus ik heb ze vroeg geoogst. Hopelijk kleuren ze nog wat bij en kunnen ze dan nog in de ketchup, ofzoiets.
Ik ben ook weer zaden aan het oogsten. Zoals mosterdzaad. Om mosterd mee te maken. De mosterdplanten waren heel groot en kurkdroog. Ik heb ze afgesneden en met bossen tegelijk in van die grote PTT zakken gepropt.
Na een week of wat of wat vind je dan het zaad op de bodem van zo'n zak.
Mosterd is ook een geweldige nectarplant, trouwens. En je kunt hem tot laat zaaien, het is een mooie en late voedselplant voor insecten!
Kijk en hieronder nog zo'n mooie voedselplant. Moet je kijken op die ene appel, daar heeft eerst een vogel van gegeten en nu zitten er drie soorten insecten op.
Gelukkig maar ééntje aangevroten. Want nou ja die appels waren eigenlijk voor onszelf bedoeld.😉
0 reacties:
Een reactie posten