Krullevaar (2)

on dinsdag 15 mei 2018



Yep. Hij is er nog steeds. Onze Krullevaar. 

En hij vreet de oren van je hoofd en heeft een lawaaaaai .... en soms denk ik ... moet je dan ook alles maar oprapen? Er zitten wel twintig vogelnesten onder de kap. Af en toe valt er een jong uit. Of een heel nest valt, want, op een domme plek gebouwd. Soit. Daar kan je niks aan doen. 

Maar ja ... nu hebben we hem al twee dagen gevoerd en hij leeft nog steeds en het is toch wel een dapper beestje ... dus voorlopig houden we hem. 

Krullevaar is wel verhuisd. Dat was ook eigenbelang want nu zit hij veel dichterbij, op zolder, in een doos, en met dat vele voeren scheelt dat heel wat meters maken.







Dank voor alle vogeltips. Ik heb contact opgenomen met Vogelbescherming Nederland en wacht de reactie af. 

En verder.






Het was heerlijk buiten werken vandaag.

We hebben inmiddels heel wat kratten met voorgezaaide planten. Heel veel bonen en mais en pompoen, en ook veel bloemen. Regelmatig gaat er ook wat mis, omdat ik (nog) niet de luxe heb van een kas. Buiten is het vaak te droog of te warm of weer te koud ... en dan komt soms een heel rijtje van het een of ander niet goed op.

Daar moet je niet mee zitten! Niet te lang wachten op je gezaaide planten. Als het niet opkomt mik ik al vrij snel de potjes in de kruiwagen, en draai daar weer nieuwe potgrond van. Beetje verse compost erbij, wat schone aarde, soms wat zaagsel, en ook wat as (voor kalium) en een scheut poepsoep.





Zo recycle je je potaarde, en hoeft er geen turf te worden afgegraven.

En dan ... meteen opnieuw zaaien natuurlijk. Net als plannen of ideeën die niet werken, daar moet je ook niet te lang over blijven dubben. Recycle je plan, bewaar wat er nog bruikbaar van is, doe er wat 'verse compost' bij. En door naar plan B.

Tussen de bedrijven door ... een paar steekjes genaaid aan de hoed. Ik laat het niet van dichtbij zien, voor 't geval er echte naaisters meelezen. Want die steken .. dat lijkt nergens naar. Probeer maar eens een vochtige roggevlecht aan elkaar te naaien! Valt niet mee.

(in het boek leek het zó makkelijk..)







Och ja en verder rommelde ook deze dag weer om, met allerlei werkjes in de tuin. Alle kantjes langs de paden zijn geknipt, waarbij Brit hielp. Ze had een leuk entertainment programmaatje, met bal.

Bal in de bek, bal bijna tussen de schaar, bek bijna tussen de schaar. Bek en bal samen bijna tussen de schaar. Een soort Russische Roulette was het zeg maar. En zo weet Brit een vrij saai werkje weer op te leuken. 😊

Het ziet er allemaal wat eenzaam uit bij mij op de tuin, maar dat is schijn. Ik neem haast nooit foto's als er mensen zijn want die willen dat meestal niet. Maarr ... om mensen te zien hoef ik geen stap van het erf af te zetten, zeker met dat mooie weer. Er is om de haverklap bezoek! Gezellig!

En zo zat ik na de koffie met (de laatste) taart, vanavond om negen uur nog een bak mais te zaaien. Achter.





Ook daar. Niet eenzaam hoor. Brit Bodyguard is nooit ver weg.




Het laatste werkje was, een huisjesslak in stukjes knippen. Bah. Echt naar. Maar helaas de een z'n dood is de ander z'n brood. 

Ik heb inmiddels wel héél veel respect voor vogel ouders. Die moeten echt stalen zenuwen hebben om wekenlang vier van die bodemloze knalgele putten te vullen. 

Je zou er toch nachtmerries van krijgen?







Hahaha .... Pluk had wel een goeie oplossing!



3 reacties:

Willem zei

Het is, dacht ik, een verhaal van Kees van Kooten waarin hij uitgebreid schrijft over de (op)voeding van een uit het nest gevallen vogeltje. Ook een merel als ik me goed herinner. Er wordt aanstekelijk verteld over de moeite die hij, met zijn gezin, heeft om de kleine terrorist te voeden en tevreden te houden. Als ik me goed herinner voerde hij het beestje klonten pap; Brinta of iets vergelijkbaars. Het eind van het liedje is dat het vogeltje, eenmaal vliegklaar, zonder enig gebaar van dank de wijde wereld in trekt en zich nooit meer laat zien.
maar wat ik me zat af te vragen; is het niet een stuk gemakkelijker om bij bijvoorbeeld een dierenwinkel wat eiwitrijk droogvoer te kopen en dat, met wat water te mengen, om er vervolgens hapklare brokken van te maken. Het lijkt me tijdwinst en ik geloof niet dat jonge vogels dusdanige kieskeurig zijn dat ze voedsel versmaden. Ze zijn eerder van de categorie 'Hap-Slik-Weg' en zolang ze de benodigde bouwstoffen binnen krijgen zal het ze waarschijnlijk ook niet veel kunnen schelen.
Maar hoe het ook zij, veel succes met je extra taak.
Nog een vraagje ter bevrediging van mijn nieuwsgierigheid; heb je al iets gehoord van de kassenleverancier waar je mee uit de voeten kunt?

Anoniem zei

Dag Clarien, je kunt bij de dierenwinkel ook gedroogde of levende meelwormen kopen, dat scheelt. Of liggen deze al in het plastic bakje? Succes met Krullevaar! Volgens mij is hij/zij al wat gegroeid en zit ie ruimer in de veren! groet Linda

Wieneke zei

Ik zat ook te denken aan meelwormen uit de dierenwinkel. Die kun je goed bewaren in een afgesloten plastic bakje in de koelkast. Ooit hadden wij een Chinese nachtegaal en die at die dingen. De wormen werden in de koelkast helemaal stijf, maar zodra ze in de kamerwarmte kwamen werden ze weer levend. Slakken in tweeën snijen. Bij de gedachte alleen word ik niet goed :-)