Kennis spuien.

on donderdag 12 mei 2016



Benauwd was het vannacht. Vond je ook niet? Ik was om half zes klaarwakker en had het wel gehad met dat warme bed. Hop eruit, lauw douchen, en lekker vroeg naar de tuin! Op een hete dag moet je midden op de dag niet in die bodem roeren. Alles is al droog, en al dat gewied en gedoe maakt het nog droger.

Maar 's ochtends is het nog koel en is de grond nog een beetje vochtig. Dus de courgettes konden erin met een dikke schep compost. Ook nog een paar laatste pompoenen.

Ziezo. Het zaai- en poot werk is bijna klaar voor dit seizoen!





Er stond zelfs een lekker ontbijtje klaar voor mij klaar op de tuin! Roomservice!! Klasse hoor!

Bij het bankje waar ik wel es zit koffie te drinken, ligt regelmatig een dode muis of een vogeltje of een stukje konijn. Nu ook weer. Een muis dit keer.





Die is daar neergelegd door de tuinkat. Je weet wel, Tijger. Het is een half wilde kat, die hier baas van de jungle is. Hij zorgt ervoor dat er niet teveel konijnen en muizen komen, en hij zorgt dus óók voor mij. Dat is zijn instinct.

Want, hoewel we helemaal geen contact hebben, hij loopt altijd met een boog om mij heen, denkt hij wel dat ik in zijn roedel hoor, en dat hij dus voedsel voor mij moet zoeken. Vandaar ... af en toe zo'n lekker snackje.

Vandaag ... een technisch blogje. Even wat spuien over wat ik hier zoal doe deze dagen. We lopen de hele tuin maar es bij langs.





We lopen meteen door naar achteren, ik laat alles zien vanaf het achterpad.

Hier onder zie je helemaal links het eerste bed. Dat is eigenlijk een stuk extra, het hoort niet bij de vakken. Daar staan dit jaar links achter de buiten-tomaten. Rechts daarvan staan de courgettes, met die potjes nog erbij. Die heb ik laten staan zodat de jonge plantjes vandaag nog wat schaduw hebben ...

En daarvóór hier vlakbij het hekje, staat nog een driehoekig vakje met jonge mais plantjes. Dat was de voorgezaaide mais. Die staat daar in een clubje bij elkaar, want mais is een zelfbestuiver. Die planten moeten in een groepje staan zodat het stuifmeel van de ene naar de andere plant kan waaien. Anders ... géén kolven!






Ja en dan rechts daarvan is het eerste vak, dat van de aardbeien. Daar is iets bijzonders te zien! Het meest rechtse bed van de drie heeft véél vollere en groenere planten dan de twee linkse bedden. Dat komt, omdat daar rechts de hele winter het stro is blijven liggen. De planten zijn bovengronds niet doodgevroren en hebben dus een snellere start. En ook meer voedsel waarschijnlijk.

De twee linker bedden hebben nog hele kleine plantjes, want daar was alles boven de grond bevroren. Dus die planten moesten helemaal opnieuw uitgroeien uit de wortels. Sommige zijn zelfs verdwenen.

Nu ben ik erg benieuwd welke planten de meeste vruchten zullen krijgen! Want de armetierigste plantjes hebben nu al wel de meeste bloemen!





Dan het twééde vak, de bladgewassen. Zoals sla en kool en prei en venkel. Al die gewassen waarvan je het bovengrondse groene deel eet, zeg maar het blad. Dit vak heeft veel compost gehad, maar schijnbaar toch niet genoeg, want het groeit niet heel hard. De sla gaat wel aardig, die staat rechts achter, maar de kolen zijn nog klein.

Ik ga de kolen volgende week aanaarden. Dat wil zeggen, de aarde rondom tegen de stam aanscheppen. Dan staat de plant steviger, en hij krijgt ook meteen extra voedsel uit al die aarde. Je zal zien dan gaan de kolen groeien ... als kool! :D







Dan volgt het peulenvak. Drie bedden voor de peulen. Maar er zijn er maar twee in gebruik voor peulen. Links is het bed van de capucijners en de doperwten. Die zijn al flink. Daar komen volgende week wat touwtjes hangen om ze de hoogte in te helpen.

En rechts daarvan is een zwart bed, daar zijn van de week de stambonen gezaaid. En daarnaast is een bed waar géén peulen komen. Daar staan nog meer kolen. Omdat we die veel eten. En de stokbonen?

Die ga ik zaaien in Punthorst!

Het volgende vak ..... hallo aardappels!!




Allemaal netjes gewied. Ook de aardappels worden volgende week aangeaard. Dat is best zielig .. zo'n aardappel komt net gezellig boven de grond uitkijken en dan  .... kledder ..... krijgt hij een schep aarde op z'n kop. Ja, hard zijn hoor, als tuinder, anders gaan ze met je lopen!!

Naast de aardappels is het wortelvak. Nou daar hebben we van de week al naar gekeken. Daar hoeft niks mee aan te gebeuren, alleen af en toe wieden. De uien zijn al groot, en de rest zie je nog amper.





Tot slot, het vak met de vaste planten. Daar staan de asperges, de rabarber en de blauwe bessen.

Ja ... en daar .... lag vanmorgen een kado! Nee geen muis dit keer. Het was een kado van het bos! Er lag een hele vracht dood blad op de paden. Dat is door de harde wind uit het bos hierheen gewaaid, en ik heb het tegen de bessen en onder de rabarber geharkt. Fijn hoor, zomaar een lading blad op de goeie plek, waar ik niet met de bakfiets heel Bussum voor door moet fietsen!







Die bessen hebben genoeg voedsel aan alleen dat blad. Maar de rabarber niet. Daar moet nog compost bij komende weken.

Verder heb ik nog wat bakken in gebruik. Zoals hier, de knoflook en de munt. De knoflook daar staat onkruid tussen maar ik laat het gewoon staan want dat wordt over een maandje al geoogst. En de knoflookbol redt zich wel, daar onder de grond.

De munt, rechts, moet wel regelmatig gewied. En ook geoogst. Elke dag neem ik een bak munttoppen mee naar huis. Erg hoor ... elke dag verse muntthee moeten drinken .....





Een andere tip. Als je je onkruid wiedt, en het is mooi warm weer .. dan hoef je het niet helemaal naar de composthoop te brengen. Je kunt het ook in hoopjes aan het einde van een bed laten liggen. Het droogt daar in, en je hebt na een week of twee mooi groencompost wat zo weer door de bodem gespit kan worden.

Dat doe je alleen als het nog niet bloeit en dus nog geen zaad heeft.




Zo, genoeg groenteteelt-les weer!

Vroeg begonnen vandaag, dus vroeg klaar. Om elf uur was ik thuis. Marlieke moest vandaag ook haar kennis spuien. Ze had haar eerste examen vandaag, om half twee, Nederlands.En nu stond ze voor de boekenkast, toen ik thuis kwam.

'Mam waar is het woordenboek Nederlands?'

Ehhhh ... sjips .... in een doos .... bij oma in de garage .... in Groningen ....
Nóóit aan gedacht natuurlijk, aan die examens.







Dus we hadden een leuk uitstapje. Met z'n tweeën. Woordenboek kopen. Meteen maar een broodje gegeten ook. Ach ja, die laatste uren voor je éérste examen .... wat een zenuwenboel is dat altijd. Dan moet je even afgeleid worden!

Inmiddels .... one down, seven to go!



0 reacties: