Tuinboontjes, en klungelig bankje ..

on maandag 20 oktober 2014

Voor diegene die op een boek van de weggevertjes zitten te wachten ....



.... ze zijn vanmorgen op de post gegaan! Veel leesplezier alvast!

Behalve die boeken versturen en hier thuis aan het werk, was er ook nog wat tuin-tijd vandaag. Heerlijk weer die zon, maar het schijnt nu toch gebeurd te zijn met dat mooie weer. Reden te meer om vandaag even lekker buiten aan het werk te gaan. Ik had precies tijd voor twee klusjes.

Ten eerste wilde ik erg graag weer wat zaaien. Tja, het werk van een tuinder is ook 'vooruitkijken' en ik ben in gedachten al bezig met seizoen 2015. Tuinboontjes kun je in januari al voorzaaien, en dan in februari uitplanten. Maar .... volgens de tuindersbijbel kun je ze óók nu, in het najaar, zaaien. 




Eigenlijk ken ik niemand die dat doet, maar omdat het in het boek staat, wil ik dat proberen. Experimentje dus! En dan hebben we supervroege boontjes!! Ik heb uiteraard nog geen zaad besteld. dat gebeurt pas in januari, als het teeltplan klaar is. Maar ik had nog een zak bonen liggen van mijn eigen oogst dit jaar. Dus daar ga ik mee aan het zaaien. 

De eerste lading tuinbonen komen hier, op de plek van de tomaten. Die grond is al een maand geleden met een dikke laag compost verrijkt, dus die hoef ik nu alleen nog maar wat te schoffelen. 



Als de grond luchtig gemaakt is en onkruidvrij, dan ga ik er met een plank overheen. Want ik wil de grond wat dichter drukken Zodat de cappilaire werking beter is. De wat????? De cappilaire werking! 

Ja zo heet dat gewoon. Het betekent dat als de grond verdicht is, het water daardoor makkelijker omhoog gestuwd wordt, omdat de openingen waardoor het water omhoog komt kleiner zijn. Natuurkunde dus. Kijk maar even op Wikipedia! Belangrijk om te weten als je gaat tuinieren!





Nou daar gingen de boontjes! De eerste aanplant voor het volgende jaar. Zal mij benieuwen of dit gaat werken. Misschien vriest de hele boel wel morsdood. Nou ook niet erg, dan ben ik 80 boontjes kwijt en een uurtje werk. 

De boontjes zitten vrij diep. Ik heb ze er echt ingepord, tot zo'n 10 cm diep, om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen vorst. Ook moet je ze afdekken als het hard gaat vriezen, dus dat is weer iets om even te onthouden. Zelf denk ik dat de plantjes wel zullen doodvriezen, maar de wortels waarschijnlijk niet, net als bij knoflook. En die wortels hebben dan in het voorjaar al een enorme voorsprong. Dan gaat de plantgroei veel sneller.



De steunen van de tomaten heb ik laten staan. Tuinboon zelf heeft geen steun nodig, maar ach, ze staan daar nou eenmaal. Dus maar laten zo.

Verder had Paul nog gevraagd om wat sla om mee te nemen, voor naar kantoor. Sla bij ons is altijd wisselend, ik pluk gewoon blad van alles wat er aan bladgewas groeit. Dus wat blad van de spinazie, en wat van de snijbieten. Wat dille en venkel erdoor. Paul eet het wel op allemaal.

Ik had er ook wat worteltjes bij gedaan. En kijk es wat een grote verschillen, de wortels die je op de foto ziet stonden naast elkaar op een rijtje. Maar het lijkt wel alsof ze van verschillende planeten komen. Rare jongens die wortels. 



rare jongens

Van de medewerkers van de sportschool krijg ik soms spullen. Zoals een paar dikke glasplaten. En ook een paar plantenbakken. Ja en dat wordt bij mij meteen dan een rommeltje. Dus de tweede klus vandaag was om dat op te ruimen, en meteen even dat bankje weer maken. Ik kan nu nergens zitten met m'n boterhammetje. 




De houtblokken die onder de bank zaten, die zitten allang bij ons thuis in de houtbak. Dus wat moet er onder dat bankje? Een paar kapotte dakpannen liggen er nog ...



En één van de lege bakken bekleed ik met worteldoek en vul hem met compost, daar wil ik eigenlijk wat van de aardbeistekken in zetten.




Maar .... de compost is zó rijk dat dat achteraf toch geen goed idee is. Als de grond heel voedzaam is, dan krijg je niet veel aardbeien. Dan krijg je van die hele grote groene aarbeiplanten met prachtig veel blad maar .... met weinig vruchtjes. Aardbei moet een beetje arme grond hebben. Dus de aardbei moet maar wachten. We zien later wel wat er in die bak komt. Misschien wel munt, als ik die kan terugvinden in de wildernis.

Als alles klaar is ben ik helemaal niet gecharmeerd van die dakpannen ...  



Het ziet er klungelig uit! Alsof het zó om kan vallen. Maar het zit eigenlijk wel goed en wiebelt maar een klein beetje ....  Dus waarschijnlijk zal het wel blijven staan  :D


3 reacties:

Elisa zei

Wat een heerlijke bezigheid, ik ben heel benieuwt straks naar de bonen.

Clarien zei

Ik ook Elisa! :D

Daphne zei

Wat een geweldig leuk blog heb jij en wat schrijf je leuk!!
Ik ben sinds kort volger en geniet hier van je leuke berichtjes en je gezellige foto's.
Ik ga nog even lekker wat oude berichtjes lezen, leuk hoor.
Wij wonen "landelijk" en zijn van plan om ook een stukje tuin te gaan gebruiken als moestuin.
We willen simpel beginnen, met kruiden en boontjes en nog wat meer makkelijke groente.
De kinderen willen helpen, dus daar zullen we rekening mee gaan houden.
Maar......hier op jouw blog kunnen we best ideeën opdoen.
Leuk leuk leuk.
Groetjes, Daphne.