Als wij nog steeds aardappeleters waren .....
Want .... we hebben te weinig.
Dus van januari tot mei ... geen piepers!! Nou dan maar niet zelfvoorzienend, maar zonder piepers redden we het niet vijf maanden. Je bent Hollander of je bent het niet!! Dus die gaan we dan weer gezellig bij De Groenteclub kopen.
Wat natuurlijk ook scheelt, is de aardappels hier en daar vervangen door groentes waar teveel van is. De pompoen bijvoorbeeld, of de koolrabi's. Die komen ineens met z'n allen aanzetten. Allemaal tegelijk.
Vandaag probeerde ik daarom de eerste variant van 'Aardappel-Anders'. En dan niet dat spul uit een potje, maar ik bedoel: in gerechten de aardappel gedeeltelijk vervangen door iets anders.
Vandaag aten we aardappelpuree, en daar ging ook een dikke plak pompoen door, en een plak koolrabi.
En dan redden we het misschien een maandje langer met die piepers!
Voor wie nieuwsgierig is naar het recept. Heel simpel. Snij de geschilde aardappels, pompoen en koolrabi in blokjes, en kook gaar in een bodem water. Dan grof stampen met een kluit zure room, peper, zout en gesnipperde koriander. Wij aten er courgette pannenkoekjes bij, en een salade van geraspte wortel, gehakte walnoot, zure room, peper en snufje zout.
En ..... hoe gaat het met je monsters? Leven ze nog? Vandaag weer voeden zoals de vorige twee dagen, en dan gaan we er morgen mee aan de gang! Brood en bier maken!
Vandaag een dikke mand groente weer mee. Eigenlijk was ik te moe om weer een paar uur in de keuken te staan na al dat wieden en schoffelen en graven. Maar dan hoopt het zo op. Dus ik heb het simpel gehouden. Van deze mand groente heb ik zomersaus gemaakt.
Dat is een makkelijke manier om grote hoeveelheden verschillende groente te bewaren. De smaak is een verrassing, want er gaan altijd weer andere ingredienten in.
Deze keer was het venkel, courgette, koolrabi (alweer!), wortel, veel dille en een bosje koriander. Gaarkoken met een halve liter water, pureren.
Per liter saus een theelepel suiker en een halve theelepel zout. En dan alles in steriele potten. Vijf minuutjes op de kop en dan weer rechtop.
Hoe lang het houdbaar is weet ik niet. Het is altijd een beetje afwachten, hangt onder anderen van de zetmeelpercentages af. En die viel hier wel mee.
Mijn ervaring is dat dit soort sausen meestal wel een jaartje houdbaar zijn. Maar voor de zekerheid altijd even opkoken voor gebruik. En als het deksel niet meer vacuum zit, dan mag de inhoud op de compost!
8 reacties:
zijn er in de buurt geen aardappelvelden? hier in de buurt hebben ze afgelopen weekend al een paar velden gerooid, dag erna heb ik in een uurtje tijd een 40 kilo bij elkaar geraapt
Haha dat is ook een idee! Maar hier zijn geen onbespoten aardappelvelden in de buurt, voor zover ik weet ...
Mijn potje mag zich in veel belangstelling verheugen..... maar de opmerkingen zijn niet allemaal even vleiend ;-) Ben benieuwd naar morgen! gr madelief
Het zijn wel hele mooie aardappelen! Welke rassen had je gepoot?
Ja Madelief, hier krijg ik ook nog steeds commentaar op al die hobbies met een ´luchtje´ eraan :D:D .... went vanzelf!! En Leonie ik had Frieslanders (vast, vroeg) Raja's (kruimig, iets later) en Ditta's (vast, laat)
o sorry en dit waren dus de laatste Ditta's!
Zomer saus, nooit van gehoord :) Maar een mooi idee!
Het Clarien! Mooi idee om de vele groentes in een saus te verwerken, maar waar gebruik je die saus dan weer bij of voor. Heb zelf een moestuin en de pompoen, courgette en bonen doen het geweldig dit jaar. Niet tegen te eten of in te vriezen! Heb genoeg potten om saus in te maken. Heb je ook ervaring me het bewaren van soep in potten?
Groet van Marjo uit Tiel
Een reactie posten