... die kwam mee van het land vandaag .... een beetje-een-lelijke-bloemkool ....
Maar zo'n beetje-lelijke-kool moet wel wat worden opgeleukt. Met oranje worteltjes. Ik zal es laten zien hoe dat hier gaat als er weer zo'n mand groente mee komt van de tuin. Elke avond eten wij uit die mand. Menu's verzinnen we ter plekke.
Een deel van de oogst hierboven ging in het pacht-pakket, en een deel ging in onze eigen pannen!
Die bloemkool heb ik gestoomd, met een handjevol kleine worteltjes. Waren ook nogal lelijk. Maar dat zie je dan niet meer.
Kruiden gaan ook altijd mee. Die blijven een dag of twee vers in een bodempje water.
Maakt niet uit hoe vaak je dat eet. Het blijft een feestje, geroosterde aardappels!! Je kunt meerdere bakplaten tegelijk bakken als je de hetelucht stand aan doet. Na het roosteren gaat er zout en kruiden over. Wij hadden dus die bieslook erover vandaag.
Voila, eten van het land. Lokaler kan niet. Verser ook niet. Een klein uur geleden stond dit nog te groeien en te bloeien. En hoe verser, hoe vitaler
Als je dan realiseert dat groente uit de supermarkt, maar ook op de gewone verse markt, soms wekenlang onderweg is om op jouw bord te komen, en z'n vitaliteit inmiddels compleet kwijt is, dan is het echt de hoogste tijd om toch maar dat (kleine stukje) moestuin in je tuin te beginnen. Toch? Of op je balkon. Heel klein beginnen. Als haal je maar één keer per week eten er af, dat is al leuk! En ik wil best helpen met ideeen of zaadjes of plantgoed.
Ik wilde ook nog een hele mooie groente laten zien, maar hij is helemaal verdord. De pronkboon.
Het is nog maar nét geleden dat hier die prachtige boon stond te bloeien met z'n vuurrode bloemen ... Nu is er niet veel meer van over ... alleen aan de boontjes in de verdorde peulen kun je het mooie nog zien.
Ik had maar een handvol zaden van de pronkboon, voor een stuk of tien planten. Dus we eten de boontjes niet op deze winter, maar ze worden bewaard als zaaigoed voor volgend jaar. Dan komt er een hele rij met pronkbonen. Deze planten komen in de kas te hangen om te drogen.
Verder heb ik me suf geprakkizeerd vandaag over de tarwe en de spelt en de rogge. Er zijn 5 vierkante meter beschikbaar, dus 5 soorten graan ga ik uitproberen. Maar in Velt staat er niks over, en op internet is de informatie alleen maar voor 'echte boeren' met precisiezaaimachines enzo. En met vele vele hectares grond. Voor mijn vijf vierkante metertjes kan ik niks vinden.
Gelukkig heeft Seymour er wel iets over geschreven. Morgen maar even wat zakjes granen halen om te gaan zaaien. Want NU is het geschikte moment!
3 reacties:
Wauw, wat een mooie boon. Welk ras?
Pronkboon Lady Di
Goed om te weten..., wellicht volgend jaar ook bij mij op de tuin?!
Een reactie posten