Bloopers

on woensdag 8 oktober 2014

Voor het geval je mocht denken dat alles hier allemaal in één keer lukt, met dat wecken en fermenteren enzo, zal ik even wat bloopers met jullie delen.

Gisteravond hielp Paul mij een handje met het persen van de appels. Ik wilde daar cider van maken, van het rauwe sap. Dus alle appels, zo'n 70 stuks, moesten in stukken gesneden, klokhuis eruit, en door ons ouwe trouwe Moulinex sapcentrifuge'tje geduwd. Partje voor partje. Ik sneed de appels en Paul deed het perswerk. 'Waarom koop je niet gewoon een paar flessen cider.'  zei hij na zo'n vijftig appels toen de hele keuken één grote zooi was. Tja, geen idee.




Soms denk ik ook wel es ... wat een werk allemaal. Waarom niet gewoon alles kopen, en een baantje zoeken bijvoorbeeld. Bij een tuinderij. Maar nee. Dit gepriegel om zelfvoorzienend te zijn, is toch écht wat ik wil doen en wil leren. Voor jezelf kunnen zorgen.

Dus Paul, verder met die appels. Nou, uiteindelijk hadden we zo'n 6 liter geperst. In die emmer. En dat was een mooie emmer, compleet met kraantje en waterslot, precies zoals het hoort.

Kom ik vanochtend beneden en wat denk je, dat kraantje lekt. Een derde van de cider op de grond en de keuken staat stijf van de fruitvliegjes .... sjongejongejonge .... leuk weer. Lekker aan het dweilen. Nou, het sap maar overheveld in een stevige pot. 



De klokhuizen van de appels, daar ga ik weer azijn mee maken. Appel-azijn. Het leuke aan azijn is dat het altijd lukt. Weinig kans op bloopers! Azijn doet gewoon wat het moet doen, en als er es een beetje schimmel op komt omdat een stukje appel komt bovendrijven, dan duw je het gewoon onder en binnen no time doodt de azijn de schimmel. Probleem opgelost. 




Hierboven zie je wat er in die ciderpot gebeurt. Het wordt bruin en het is nu al aan het gisten. Dat is alleen maar goed! Dat wordt weer een hele lekker cider!

Volgende blooper. Vandaag heb ik de bijkeuken uitgemest. Want de zomervoorraad moet daar komen. Maar dan moet er eerst heel wat weg en opgeruimd. 




De voorraad staat op zolder, dus die ging ik ophalen. Het rook smerig op zolder. Nee he, dan weet ik het wel. Er is dan iets gaan gisten. En dat bleek ook zo te zijn. Van een paar potten met groentesaus stonden de deksels bol, en er stond een drabje sap omheen. 

Het was mijn eigen fout. Ik had een paar potten al zovaak opnieuw gebruikt dat de deksels niet meer goed sloten. Dus ... gooi je deksels weg na een keer of twee drie, scheelt je een hoop ergernis!

In de bijkeuken kon ook weer een heleboel weg. En er kwam ook veel voor terug, want ik heb de voorraden aangevuld. 





Wat wij in een maand of twee opeten, dat probeer ik op voorraad te hebben. Verse groenten, kruiden en aardappels komen van de tuin, maar er is natuurlijk nog veel meer. Dat lijstje zal ik van de week nog hier plaatsen. 

En voor wie het leuk vind om bij mij in de kasten te kijken. Ga je gang. Het is nu netjes!! Voor even.





Omdat op de tuin bijna jaarrond verse groente groeit, hoeven we niet veel potten groente op voorraad te houden. Een stuk of twintig potten met weckgroente, en zo'n dertig potten saus, het is waarschijnlijk al te veel. De vriezer zit ook nog vol met tuinbonen en peulen en bessen.

Dus de komende weken niet vergeten, die voorraden te gebruiken. De tuinbonen gaan mee rouleren! Leuk dat wordt veel falafel eten!!

Tot slot een receptje van iets wat je waarschijnlijk meestal weggooit. De puntjes van de boontjes. Ik had van de week een kilo of wat spekbonen geweckt, en al die puntjes bleven over. 




Nou daar hebben we vanavond soep van gegeten. En het geheim is .....




..... kerrie, kokoscreme, en kerrieblad. Dat had ik ooit bij een Indiaas winkeltje gekocht. Gedroogde kerrieblaadjes. Verder nodig: kippebouillonblokjes, ui, knoflook, verse dille, pindakaas en sambal. En die bonenpuntjes natuurlijk, zo'n 250 gram. Als je te weinig hebt vul aan met hele bonen.

Voor de soep, in wat goeie olie fruit je een ui en een stuk of 4 knoflooktenen. Dan de bonenpuntjes erbij, en drie eetlepels kerriepoeder en een stuk of zes fijngemaakte kerrieblaadjes. Even laten bakken.




Dan een liter water erbij. twee blokjes kippebouillon, en 50 gram kokoscreme. Tien minuten laten garen. Pureren. Bosje dille erover knippen.

Als je de soep opdient schep je een eetlepel pindakaas erdoor en voor de liefhebber een mespunt sambal. Lekker met naanbrood!

4 reacties:

Teunie zei

Oeps, dat zijn geen bonenpúntjes, maar stukken boon met het puntje eraan ;-). Ik haal altijd alleen maar het uiterste puntje eraf. Dat heb ik zo van mijn moeder geleerd. Die heb ongetwijfeld weer van die van háár geleerd heeft ;-).

Maar wel een lekker recept! Ik ga ook eens op jacht naar die kerrieblaadjes.

En tja, die bloopers. Komen hier ook regelmatig voorbij. Weet je trouwens dat je bij de Brouwmarkt alle soorten en maten dekseltjes gewoon los kunt kopen? kosten haast niets en dan kun je je Hak- en andere potten eideloos lang gebruiken.

Zelf ben ik ook altijd weer superblij met de ontsapper die ik bij mijn weckpan kocht. Dat zou ook echt wat zijn voor jou. Hiermee kun je gemakkelijk een kilo of 10 appels of ander fruit in één keer ontsappen. Geen gedoe met alles in stukken snijden enzo. Hup dat fruit erin en de pan op ontsappen zetten.

Groetjes, Teunie

hobbyloes zei

O, wat ben ik jaloers op al die voorraadpotten met allerlei lekkers, maar ja, ik heb ook geen groentetuin en ben afhankelijk wat ik van mijn vader krijg, en mijn twee zussen ook. Daar ben ik dan ook heel dankbaar voor.
Heerlijk om te lezen hoe je zelfvoorzienend werkt en wat fijn om die volle kasten te zien.
Daar kun je weer een tijd mee voort.
Het recept lijkt me trouwens ook erg lekker.
groetjes, Loes

Clarien zei

Haha je hebt helemaal gelijk Teunie dat waren REUZE punten! Ik had die soep al in m'n hoofd denk ik, beetje royaal gaan snijden ... :D En dat ontsappen ... ik kom graag es bij je in de leer. Bij mij worden appels OF moes, OF het sap wordt waterig door al dat stoom. Dus daarom maar ons ouwe trouwe Moulinexje uit de jaren 80 gebruikt. Je hebt dan wel rauw sap dat is weer een voordeel.

Hobbyloes, ieder z'n ding. Ik benijd jou om je creativiteit. Net even je blog bekeken, je maakt schitterende dingen. Van t winter als het vriest kom ik ideetjes bij je afkijken! :D

Elisa zei

Wat een mooie voorraad, maar als ik boontjes dop haal ik er nooit zo veel af :) Ben de zuinige zelfde dan dus gaat maar klein puntje af :)