In de keuken was ik vanmiddag. Met een hele bende oogst. En ik dacht, nu wil ik dat eens in één keer allemaal verwerken. Zodat er niet allemaal dingen eindeloos blijven liggen, terwijl de volgende lading oogst er alweer aankomt.
Dat is een soort 'luxe stress' als je een grote moestuin hebt. Aan de ene kant is er nu elke dag veel werk in de tuin en aan de andere kant komt er ook al van alles mee naar huis en dat moet dan natuurlijk ook weer allemaal worden verwerkt. Ik heb helaas geen thuis-kok paraat staan.
Nou, vandaag is het gelukt. Kijk maar mee.
Ik begon met het makkelijkste werkje. De wortels en de kropjes andijvie werden gewassen en gingen in bakjes met een laagje water, gewoon op het aanrecht. Dat is voor tussendoor. Rauwe worteltjes eten we zó op, en de andijvieblaadjes gaan als rauwkost op een dubbele boterham met kaas. Of zoiets.
Handvol noten erbij, wat zonnebloempitjes, olie, appelazijn, peper en zout ... en ook nog een paar eetlepels van de bessen-honingsaus. En kruiden natuurlijk.
Onderin een hoge bak doe je een rauw ei, een schep mosterd, scheutje appelazijn, wat zout, peper en beetje suiker, en dan giet je er zo'n 200 ml olie op. Ik nam gewone zonnebloemolie. Dan zet je de staafmixer erop, onderin, zet hem aan en haal hem al mixend langzaam omhoog.
Voila, klaar is je mayo!
Na een paar uurtjes op de tuin ben ik de rest gaan verwerken. De grote Chioggia bieten dit keer. Ze zijn prachtig om te zien. Met van die ronde cirkels. Alleen ik sneed ze verkeerd doormidden dus bij mij zijn het geen cirkels geworden maar roze kronkels.
Maakt niet uit. ze werden toch geraspt en dan zie je het niet meer.
Het restant van de salade van de lunch ging er ook nog bij. Ook alweer op. Ja Paul en ik kunnen héél wat verstouwen met z'n tweeën!
Want in brooddeeg kun je van alles kwijt! Al je restjes! Een handvol kruiden deed ik er ook nog bij.
Tomtiedom.
Het tweede deel van de doppertjes heb ik even geblancheerd en dat is voor een soepje voor morgen. En toen tot slot nog de kruiden. Die zijn eerst gewogen. Samen met wat groen van de uien was het bijna een pond.
Toen is alles fijngemaakt in de blender en al mixend heb ik er 300 gram zout bijgedaan. Je krijgt dan een soort dikke groene pasta. Verse kruidenpasta. Die kun je in de koelkast lang bewaren. En je kunt het gebruiken zoals je bouillon gebruikt.
In alles waar je normaal zout bij doet, kun je nu dus een theelepeltje van die pasta doen.
0 reacties:
Een reactie posten