Ik was veel op pad de laatste dagen. Even meelopen? Zaterdagochtend was er een wandeling 'van parel naar parel' langs het spoor en langs zandwegen, hier vlak in de buurt. Uiteraard stonden we met z'n allen uitgebreid alle paddenstoelen te fotograferen.
Dit is de grote parasolzwam. Die is eetbaar, dat wil zeggen, de hoed is eetbaar en kan als een schnitzel worden gegeten. Dat zegt www tenminste. Ik heb er geen ervaring mee ... en laat ze liever staan.
Maar ook hier, niks meegenomen hoor. Alleen maar geproefd. 😊 (de pitten moet je trouwens uitspugen die zijn niet eetbaar)
Ook doe ik vaak wat gedroogde kers door theeën. Er is alleen één probleem. Het blad en de bloemen van deze plant drogen érg moeilijk. Het duurt weken voor het droog is. Gek he? Het is net als bij paardenbloemen, als je die wil drogen. Het lijkt wel alsof ze water uit de lucht opnemen.
Maar goed, even geduld dus.
Terwijl het zó mooi is, daar. Oh wat lekker die zeelucht en die harde wind en al die rollende golven. En de kite surfers. Ze gingen meters de lucht in!
Ik was daar vanwege mijn jaarclubmaatje Monica. Die is met een Amerikaan getrouwd, woont in Massachussets, en we zien haar dus zelden. Maar nu is ze in Nederland en we hadden met onze jaarclub bij Nederzandt in Noordwijk afgesproken.
Leuk!
Tja omdat wij naar het noorden zijn verhuisd, moeten we dus voor verjaardagen enzo elke keer hele einden reizen. Dat is part of the deal. Want onze kinderen wonen allemaal nog steeds in de Randstad.
'Kom toch in Zwolle wonen,' zeg ik steeds. 'In Zwolle zijn ook goeie banen en mooie huizen.' Maar nee, dan lachen ze wat. Nee hoor, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, en nu dus ook Leiden, dáár moet je wezen.
Maar nu, in drieënhalf uur, hopla.
Er gingen wat rozijnen bij, want walnoten hebben soms een bittertje, door het velletje. Editha roostert de noten eerst, dan heb je dat bittere niet, maar ik wilde ze rauw gebruiken. Verder was het gokken. Ik heb er een schepje bouillonpasta bij gedaan (zout met gemalen groenten) en een theelepel rode peper, en toen alles in de mixer.
De mixer aan, en dan net zolang olijfolie erbij gieten, tot het een stevige smeuïge pasta wordt. En dan in potjes. En proeven, natuurlijk! Het is heerlijk! Een dun laagje, maakt van je boterham zomaar een gebakje!
Het lijkt mij niet zolang houdbaar, dus twee van de drie potjes gingen in de vriezer.
Nou, als je een walnootboom hebt, proberen dus, dit!
Pompoen. Daar moet ik het tóch nog even over hebben! Want dat is nummer één voor de zelfvoorziener! Daar kun je zoveel mee. Wij hebben weinig rogge dit jaar, en veel pompoen. En omdat pompoen heel voedzaam is en wel bijna net zo calorierijk als graan, eet ik hem regelmatig in plaats van brood.
Gewoon, in plakken snijden, en in hete olie bakken. Eerst de ene, dan de andere kant. Wat champignons erbij, of wat peterselie of ui of paprika, wat je maar hebt. En als ze goudbruin gebakken zijn aan beide kanten strooi je er wat versgemalen peper over en wat zout. Met een schaaltje komkommer of appelmoes, voor het frisse.
Niet alleen superlekker, maar ook, je kunt er wel marathons op lopen, zó voedzaam is het!
Nu het 's avonds alweer vroeg donker is mag ik graag nog een blokje wandelen, of fietsen. En in huizen kijken. Haha. En dan soms ook maar meteen even langs AH voor wat boodschappen. En dan is het daar altijd een zooi, want dan is het schappen vullen en spiegelen geblazen.
Leuk om te zien. De hele winkel blauw van de jeugd. Die niet alleen spiegelen maar ook gewoon gezellig socializen.
Dus, nou, we gaan maar es aan de catering. En hier tot slot nog even eentje van de parasol. Voor wie graag wildplukt. 🍄🍄🍄
0 reacties:
Een reactie posten