Dus dat deed ik vanmorgen. Paardenbloemen oogsten. Het is een leuk werkje maar toch zwaarder dan je zou denken, door al dat bukken en sjouwen met de emmer. Gelukkig kwam Paul er net aanslenteren met Brit, kijken wat ik aan het doen was, en wilde wel even helpen.
Nou daar zaten we hoor, op Koningsdag, tussen de blommen😄😄
Dandelion ........ free food, feeds the bees, aids digestion, cleans the liver, heals the soil, high in vitamon A, C and K, lovely spring flower, high in minerals, iron, potassium and magnesium .....
....... can someone please tell me why people spray it with chemicals???
De paardenbloem .... is gratis voedsel. Het wordt zomaar kant en klaar aangeboden. Kost niks. En je kunt het in vele gerechten verwerken. De bladeren als salade, maar de rest van de plant is ook eetbaar. Drink de gedroogde bloemen als thee, gebruik de mooie verse lintbloemen als versiering op cupcakes en taarten, knip het blad grof voor in omeletten en gemengde schotels, rooster de wortels als koffie vervanger ....
.... en nog tienduizend recepten meer.
De paardenbloem kan de leverfunctie ondersteunen en ook de spijsvertering. Ook heeft hij een mild pijnstillende werking en werkt hij helend en verzachtend voor de huid.
Maak maar eens een lotion van één deel bijenwas, één deel shea boter en één deel paardenbloemolie, dat samen au bain marie verwarmen, dan laten afkoelen in kleine vormpjes of potdekseltjes, en je hebt een super-verzorgend lotionblokje voor ruwe handen en huid.
Man, en dat allemaal van één zo'n simpele plant!!
Voor de bijen is de paardenbloem een belangrijke voedselplant omdat hij zo vroeg bloeit. Ik moet wel eerlijk zeggen dat wij weinig bijen zagen, vanmorgen, in de paardenbloem, maar het staat daar vol met allerlei kruiden, en die andere kruiden vonden ze zeker lekkerder.
In elk geval, pluk nooit een heel gebied kaal ... maar laat zeker twééderde van de bloemen staan voor de bijen en andere insecten.
Met zijn diepe penwortel is de paardenbloem ook een geweldige bodemverzorger. Hij haalt mineralen van diep uit de aarde omhoog, en zo worden die beschikbaar voor andere planten die niet zo'n diepe wortel hebben. Als de wortel afsterft kunnen wormen de gangen weer gebruiken.
Ook maakt hij daardoor de bodem luchtig. Zo krijg je een betere afwatering van de bodem.
💧💧💧💧💧💧💧💧💧
High in minerals and vitamins.
Tjókvol met mineralen en vitaminen, zoals vitamine A, C en K, en verder ijzer, kalium en magnesium. Gezonder haar en nagels, betere huid, goeie leverfunctie, gezonde ingewanden, wie wil dat nou allemaal niet? En daar kan de paardenbloem dus bij helpen.
Bella is dol op paardenbloemen. Vorig jaar aan het einde van haar zwangerschap had ze er zoveel gegeten dat het laagje gel rondom het pasgeboren kalf knalgeel zag. Ik schrok daarvan, maar overbuurman zei ... och ... ze lustte zeker graag paardenbloemen? 😊🌼🌼🌼
Kijk maar, vorig jaar ......
Lovely spring flower.
Hij is inderdaad beeldschoon, deze bloem. En zo'n helemaal geel gespikkeld weiland, daar kikker je toch helemaal van op na een lange winter? Al die vrolijke blije zonnetjes in het gras!
En waarom hij dan toch overal wordt bestreden en bespoten?? Vraagt de Instagram dame zich ten slotte af. Tja. Ik weet het wel hoor. Hij neemt véél plaats in beslag op de weide, die paardenbloem, met zijn brede bladrozet. En daardoor groeit er aanzienlijk minder gras. En dat gras heeft het vee ook hard nodig. Maar gelukkig zijn er al veel experimenten gaande in de melkveehouderij. Sommige boeren experimenteren met een ander soort maaibeleid. Zodat ze én voldoende gras, maar óók de belangrijke paardenbloemen beide in ruime mate op hun weiland hebben staan.
En dus niet meer spuiten. Top boeren zijn dat!!🙏🙏
Let er dus wel op, als je paardenbloemen gaat plukken waar je dat doet! Uiteraard niet daar waar gespoten is.
Nou. Wij hadden een twintig liter emmer vol met bloemen. Rijkdom hoor! Ik heb ze uitgespreid op zeven, want deze eerste oogst wilde ik gaan drogen. Maar een deel ging mee naar binnen voor drie projectten.
De azijn is uiteraard onze eigen appelazijn.
En de honing is gekocht, bij de buren. Zuivere rauwe biologische honing. En wat we daar allemaal mee gaan doen? Nou, dat zie je dan later wel weer! 😊
Eerst moet het trekken! Een paar weken.
En vanmiddag ..... óók belangrijk. De vervolgakties bij de motorclub. Maar het is al laat en daarover dus óók een volgende keer. In elk geval hebben we concrete plannen gemaakt voor méér biodiversiteit op hun nieuwe crossterrein.
En .... héél misschien ..... ook een paar acties met kinderen erbij ..... als het weer mag!
Blij mee!!!
En het rondje vanavond liep ik zonder hond. Wat ook wel eens fijn is. Om eens alleen te wandelen. Nou ja, bijna.
10 reacties:
Weer gezellig en leerzaam blog Clarien.
Met dank uit P'end.
Groeten
Loes
Dus die paardebloemen zonder drogen dan hup de honing, olie en azijn in ?
Gaat dat niet beschimmelen, in de olie en de honing ?
Ben benieuwd naar je recepten, ik duik zo meteen ook eens het kruidenboek in op zoek naar recepten om te delen.
Prettige dag, en dank voor je blog !
Wat een heerlijk lang verhaal. En dat poes ook meeloopt, onverschillig of Brit erbij is of niet, vind ik heel apart!
Mc ja meestal gaat dat gewoon goed. Je honing wordt wel wat dunner. Als je het heel lang houdbaar wil hebben kun je het kruid beter van te voren drogen. Maar t is hier altijd snel op 😊
Benieuwd naar het vervolg, Clarien!
Lie(f)s.
Een fruitteler zal jouw loflied op de paardenbloem niet echt onderschrijven. Hoor van hen dat ze de dag voor de bijenkasten geplaats worden, alle bloeiende paardenbloemen een kopje kleiner maken. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een veel slechtere bestuiving want de bijen trekken primair op de paardenbloemen. En het bestrijden van de de bloeiende paardenbloem werd volgehouden zolang de bijenkasten in de boomgaard stonden.
Toen ik als kind nog konijnen had plukten we elke dag paardenbloemen voor ze. Dat vraten ze altijd als eerste op, dan de klaver en dan pas de rest. En er werd ook gezegd dat je wratten met het sap van paardenbloemen aan moest stippen. Of dat waar is; geen idee, want ik heb nooit wratten gehad, maar een vriendje van mij had ze wel en van hem heb ik die wijsheid. Later kreeg ik wel twijfels erover want hij had ze voortdurend, ondanks aanstippen met dat vocht.
Ik denk dat hij beter Stinkende Gouwe had kunnen gebruiken.
(zei de heks!! :DDD)
Ik vraag me af hoe je dat doet "biologische honing". Hou je de bijen dan tegen bij de niet biologische planten ?
Bedankt voor de info, Clarien.
Ja, dat van die wratten staat ook in mijn kruidenboek, Willem.
En ook : de bloemknopjes inleggen als een soort kappertjes.
Gekookte bloemknoppen hebben de smaak van spruitjes.
Molsla : de onder een stenen pot of zo gebleekte blaren , als witloof.
Het oude zomerblad en de kroonblaadjes (zonder bittere schutblaadjes) om wijn en aperitief te aromatiseren
Dag Clarien, met plezier lees ik je blog!! Het kalfje zit denk ik onder de meconium en niet onder een extract van de paardenbloem :-). Nu ben ik geen vee arts, dus moet ik voorzichtig zijn, maar ik ben wel verloskundige. Ik betwijfel of de pasgeborenen die ik soms zie, ook zo geel zijn geworden van paardenbloemen. Niet iedereen gebruikt zoveel als jij! :-) Meconium is de eerste ontlasting, dat een kalf/babietje meestal loost na de geboorte, maar soms al in de vruchtzak (door stress of rijpheid). En brengt een kleurtje met zich mee....
Groet!
Een reactie posten