De heen-en-weer dagen.

on vrijdag 16 april 2021






Toen ik vanochtend mijn ontbijt zat te eten zag ik buiten een vliegtuig. Hij vloog erg laag over. Echt .... opvallend laag. Terwijl het toch geen kleintje was. Het was géén sportvliegtuig of zoiets. Maar hij was wél weer kleiner dan een lijnvliegtuig. Het leek iets militairs.


Dan ben je toch benieuwd. Wij zitten namelijk niet op een vliegroute, het is hier boven in de lucht altijd rustig, en dan ineens ..... zo'n lage jongen.  ✈✈✈✈✈


Ik was erg benieuwd wat voor vliegtuig dat was. En omdat je op www bijna alles kan vinden ben ik gaan zoeken op 'vliegtuig zoeken'. En ja hoor. Er is dus een site waar je alles op kan vinden. Echt, élk vliegtuig dat overvliegt kun je erop terugvinden! 


Het heet Vliegtuigradar24. 


Kijk hieronder, daar rechts boven, daar is mijn vliegtuig! Hij was nu al wat verder, boven het Drents-Friese Woud. En daar verdween hij van de radar! Huh, kan hij daar landen dan? Ik heb het opgezocht maar er is helemaal geen landingsplaats in het Drents-Friese woud. Nee, tuurlijk niet.


Gelukkig zag ik hem toen weer opduiken, hij ging verder richting Groningen. En wat voor vliegtuig het was? Dat kan je óók opzoeken! 







Het was een C-130 Hercules transportvliegtuig, een militair bevoorradingsvliegtuig dus. Man, wat leuk! En die vloog hier dus over ons weiland! Met wie weet een heel legertje soldaten erin. Het type staat er ook bij, de G-988 was het.


En daar staat dan weer een naam bij ..... ene Willem den Toom. Ik dacht, dat zal dan wel de piloot zijn. Maar dat was niet zo. Die Willem, dat is een Nederlander die belangrijk is geweest voor de luchtmacht. En daar wordt zo'n vliegtuig dan naar vernoemd.






Alle vliegtuigen zijn te zien op die site! Voor wie met Corona thuis zit en zich misschien zit te vervelen ... zoek het maar eens op.


Haha, ja en zo komt je ochtend wel om! Maar ik had eigenlijk helemaal geen tijd voor vliegtuig-spotten. En er vloog ook niks meer over ons huis, dus dan ben je ook wel snel uitgespot. 😊


✈✈✈✈✈



Iets anders, óók heel hoog, maar dan in de boom, is ons katje Billie. Dat is onze beste boomklimmer. In een paar seconden zit ze helemaal bovenin de meidoorn. Doornen of niet. En ik was daar onder aan het werk. Want daar staan allemaal jonge meidoornboompjes, en die was ik aan het opspitten.






In april kan het nog nét, boompjes verplaatsen. En vandaag ging er weer een hele bende de grond in. Een hele serie meidoorns, een aantal grote wilgen die ik van Lia kreeg, en ook nog een paar  vuilbomen. Wat een naam he, vuilbomen. Maar het zijn belangrijke bomen voor insecten.


Even een tekst van www ....


De Bijenvriend schuift de vuilboom naar voren. Bijen zijn verzot op deze struik die bloeit van mei tot september, de langst bloeiende struik van West-Europa. Als er één struik is die in een natuurlijke tuin niet mag ontbreken, dan is het wel de vuilboom, de ecologische superstruik.


 



En niet alleen voor de insecten, maar ook voor onze eigen Bonnie en Bella plant ik bomen. Op ons weiland is namelijk geen schaduw. En als je koeien houdt moet je ook voor schaduw zorgen. 


Op drie plekken langs de zuidkant van het weiland zijn nu kleine 'oases' gemaakt met allerlei boompjes. 






Och, het zijn nu nog kale stammetjes ... maar hopelijk komt er binnenkort toch wat schaduw van. En over een paar jaar drie lommerrijke plekken erbij!


🌳🌳🌳🌳🌳




Half april. En nog steeds vrij koel. Dat betekent dat we midden in de heen-en-weer-dagen zitten. Ik sjouw me het schompes met de bakken met planten. Tomaten 's ochtends naar buiten, 's avonds weer naar binnen. Bakken met mais dito. En de komkommers, en de zoete bataat stekken. 


 




Het is gelukkig maar voor een week of wat. Zodra de nachttemperatuur omhoog gaat mag een groot deel buiten blijven staan.


De kersenbomen trekken zich niks aan van de koude. Die gaan al bloeien! Het is voor het eerst dat wij kersenbomen in de tuin hebben. Het zijn zoete kersen. Oh ... ik proef ze al!!





Het schijnt wel dat je er snel bij moet zijn vanwege de vogels. Maar al krijgen we geen kers te zien, dan nog is de boom een plek in de tuin waard vanwege zijn mooie vroege bloei!


En bij al dat heen en weer lopen zag ik ook steeds meer violen. Ze staan overal. Alle violen van vorig jaar hebben hun zaad kwistig rondgestrooid en je ziet de mooiste kruisingen!







Dus zet vooral een paar bakken viooltjes neer en haal het jaar daarop niet al het onkruid tussen je tegels uit. Want het meeste van dat onkruid zijn verwilderde viooltjes! 


Behalve dat ze heel mooi zijn kun je ze ook eten. Maar ik zou dan niet de violen eten die je net bij de kweker hebt gekocht. Want daar kan wel van alles in zitten. Maar zodra je ze een maandje of wat hebt, en ze goed uitgespoeld zijn, dan kun je met de bloempjes mooie decoraties maken in drankjes, toetjes, of op taarten.











En oja .... ik liet boven als eerste foto die blauwe bak zien. Wat dat is? Dat is een tweede poging om rijst te laten ontkiemen. Elke paar uur giet ik wat water over de korrels, in de hoop dat er kiempjes ontstaan. Het is weer een ander ras dit keer.


Het is langwerpige zilvervliesrijst. Misschien gaat dat beter dan die ronde rijstzaden, die ik vorige keer probeerde. Net zoals rogge ook makkelijker op te kweken is dan tarwe. Rogge is langwerpig en tarwe is rond.





 


Ja en zo blijf je lekker bezig!


😄😉



6 reacties:

berber zei

wat leuk om die blauwe bakken te zien die ik ook heb, al zeker een jaar of 30. Ik gebruik ze voor kiemgroenten, gaat het ene jaar wat beter dan het andere jaar (maar dat zal best aan mij liggen).
Wat heb je toch een superboeiend, interessant en leuk blog, ik kijk elke avond rond 23 uur even of er nog iets is geschreven en geniet er heel erg van.
Sterkte met het heen en weer sjouwen van alle bakken

Willem zei

Was Willem den Toom destijds niet minister of staatssecretaris van defensie? Ergens jaren '70 of '80. Ik kan me de naam nog wel herinneren, maar weet er verder niks van belang van op te hoesten. Alleen dat het een statige kerel was met een snorretje en waarschijnlijk een militair. Op een of andere wijze kon je zien dat hij gewend was in een uniform te lopen, zelfs als hij 'in burger' was.

Clarien zei

Ja die naam zal jij wel onthouden hebben. Ik moest ook meteen aan blog-Willem denken! :DD

Lies zei

Ze komen gewoon eens overvliegen om te kijken naar al het jonge, mooie bij Moeskers, Clarien!
Schattig tussen je stenen!
Lie(f)s.

johmar zei

Heerlijk die viooltjes. Een paar jaar geleden verschenen er opeens een aantal in een bak die bij mij aan de schutting hangt in de achtertuin. Nou ja tuin het is maar een klein plaatsje waar ik met een paar bakken toch een beetje een groen plekje probeer te creeeren. En tot mijn verassing verschijnen er ook viooltje in die bakken waar wat struikjes in staan. Gratis plantjes helemaal voor niets. Verder probeer ik uit appelpitjes ook wat boompjes op te kweken en ik was die helemaal vergeten tijdens de strenge vorstperiode, maar het lijkt erop dat ze het toch overleeft hebben.

Willem zei

Op een merkwaardige manier kan een naam je in je gedachten blijven. Zo ook de naam den Toom. Zodanig zelfs dat je er enig zoekwerk naar doet. Gelukkig hebben we tegenwoordig www voor zoiets en die leerde me dat Jan Willem den Toom in het kabinet Marijnen, begin jaren '60, staatssecretaris van defensie was. In die tijd zat ik nog op school en werd door een groot deel van mijn klasgenoten nog met Willy aangesproken. Helaas voor jou Clarien, het was niet de voornaam.
Hij was wel luchtmachtofficier, dus gewend in een uniform, te lopen en volgens de beschrijving een op-en-top militair, met orde en tucht hoog in het vaandel. Uiteindelijk is hij als luitenantgeneraal 'afgezwaaid' Gedemobiliseerd heet dat geloof ik bij militairen. 'k Heb ook geen idee waar ik in de militaire rangorde de luitenantgeneraal plaatsen moet. Ik was maar een eenvoudige landmachtsoldaat die zich uitsluitend met het dagelijkse soldatenvoedsel bezig hield. Meer van de rats, kuch en bonen dus, al weet ik echt niet wat 'rats' voor spul is. Gezien de uidrukking 'in de rats zitten' zal het waarschijnlijk geen smakelijk voedsel geweest zijn. Eerder een zooitje ongeregeld dat opgewarmd is.