Allegaartjes.
Rijkdom hoor, elke ochtend dat mandje eieren.
Maar er gaan ook wel wat eitjes verloren soms. Ze leggen ze soms op de gekste plaatsten. Eén hennetje legt steevast haar eitje bij de koeien in de stal, op de stropakken. Maar ze legt dat eitje dan in de kier tussen de stropakken. En dan valt dat eitje dus omlaag.
Soms kan ik het nog pakken, maar soms is het zover omlaag gevallen, dat ik er niet naar durf te graaien, in de angst dat ik een of ander dier tegen kom. Dus, weg eitje.
Dom van zo'n hennetje he?
In de brievenbus lag ook weer van alles. Zoals de krant. Waarin vandaag een mooi verslag. Heel goed van die kinderen. En nu, aktie! Wat gaan we eraan doen?
En ook mijn eerste zaden bestelling kwam binnen. Veel zaad hoeven we niet meer te kopen omdat we dat zelf winnen. Maar wortelzaad winnen is me nog niet gelukt.
Daarbij, dit zijn van die handige pilletjes. Zaadpilletjes. De zaden hebben een coating van wat suiker en ander spul, waardoor je ze veel secuurder kan zaaien. En die coating is meteen voeding voor het jonge plantje.
En er kwam nóg iets, maar dat werd gebracht. Een mooie krans, gemaakt door de bewoners van De Berghorst, die afgelopen najaar bij ons op bezoek waren. Als dank voor de gastvrijheid.
Dank jullie wel, Janneke en anderen!
Ja, leuk was dat met De Berghorst.
En verder heb ik gespit weer. Een half vak is nu af. Van de twaalf. En vanavond Pilatesles gegeven met als thema .... de onderrug. Haha kwam heel goed uit, na al dat spitwerk!
En bij het stoplicht zag ik nog dit. Vond het wel leuk. Hoe komt zo'n ding hier nou weer verzeild, denk je dan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 reacties:
Pillenzaad..., nog nooit gehoord, Clarien, intussen even gegoogled…
Mooi, die krans.
Ook een Scheriff kan 'in panne staan', of verkeerd geparkeerd ?
Lie(f)s.
Inderdaad, kippen leggen op de meest vreemde plaatsen eieren. In mijn vroege kinderjaren liepen er op het erf een twintigtal kippen los rond. Echte scharrelkippen dus nog. Ze hadden wel een hok waar ook legnesten stonden, maar met enige regelmaat werden we toch vergast op een toom kuikens. Dan werden de eieren niet in het legnest gedeponeerd.
Maar de vreemdste plek waar we ooit een kippenei gevonden hebben was wel een (verlaten) eksternest in een perenboom net naast een van de kippenhokken op het erf. Mijn vader had begin jaren '50, 300 legkippen gekocht en die ondergebracht in twee hokken. Wel met een ruime ren, maar het heeft zowel hem als mijn moeder, toch even enige moeite gekost om ze 'op te sluiten', zoals hij mij later eens vertelde. Ter vergelijk met de huidige tijd; nu kunnen ze ongeveer 10 000 kippen kwijt op dezelfde ruimte en dan blijft er nog sprake van scharrelkippen.
Een van die 300 legkippen vertoonde dus koekoeksgedrag en dat feit haalde de regionale krant. Volgens het krantenbericht lagen er zelfs 8 in, wat ik me niet herinner, want ik was degene die de in de boom geklommen was en het ei vond. Ik was toen nog maar 8 jaar, maar een eksternest is niet zo groot dat je er 8 kippeneieren in kwijt kunt. Maar de wereld was toen nog wel lekker overzichtelijk en van een verrassende eenvoud.
Maar als dat ene hennetje haar eieren legt in de kier tussen twee strobalen, waarom stop je die kier dan niet dicht met wat los stro, of iets vergelijkbaars. Als zo'n ei kapot valt begint het te stinken en komt er ook allerlei ongedierte op af, dat je niet wilt hebben.
Komt die sheriffsauto toevalligerwijs uit Duitsland, ondanks dat ze er zo Amerikaans uitziet? Ik baseer dat op de tekst <>, (Ruimte maken voor hulpverleningsvoertuigen) op de achterbumper. Dat doet me vermoeden dat de auto weleens dienst gedaan kan hebben op een Amerikaanse legerbasis in Duitsland. Een dergelijke Duitse tekst op een Amerikaanse auto kan ik niet zo gauw anders verklaren. Maar bijzonder blijft het.
De foto deed me, door de watertoren op de Lichtmis, ook even denken aan de weerspreuken die verband houden met Maria Lichtmis. Ik heb niet meer paraat welk weer het dit jaar was op lichtmis, maar volgens de volksweerkunde is het zowel een rampjaar en een topjaar voor de boeren, ongeacht het weer. "Lichtmis helder en klaar, een goed honingjaar" is er een van en in dat geval gunstig voor de imkers. 'Lichtmis donker, de boer een jonker' is er ook een evenals 'Lichtmis helder en klaar, een goed roggejaar'. In beide gevallen gaat het erover dat de roggeoogst goed zal zijn bij de genoemde weersomstandigheden. Afgaand op de herkomst, dan is het zo dat van de laatste twee er eentje gebezigd werd op de zandgronden en het andere in de Veenkoloniën. Welke precies weet ik niet uit het hoofd.
Laten we het dus maar met een (rogge)korreltje (zout) nemen.
De tekst tussen <>, die weggevallen is moet zijn Rettungsgasse Bilden.
Ik liet 1 wortel staan en het volgend jaar kreeg ik een hoge schermbloemige plant met massa's vruchtjes eraan.Het is een twejarige plant.Het enig wat ik moest doen was een duidelijk teken bij plaatsen zodat ik me de plaats kon herinneren...
Het leuke aan de bloemschermen van een wortel vind ik altijd het 'lokvliegje' in het midden. Het is gewoon een onderdeel van het bloemscherm en schijnt werkelijk als doel te hebben om bestuivers te lokken.
Een reactie posten