IJspegels. Afbreken en in je mond stoppen. Erop kauwen. We deed dat niet als kind? Of misschien als volwassene ook nog wel?
Hier in de omgeving Zwolle schijnt het meeste sneeuw te zijn gevallen. Het hield ook maar niet meer op gisteravond. Steeds weer was het mooi aangeveegde pad verdwenen onder een volgende laag.
Uiteindelijk ben ik er maar mee gestopt. En vanmorgen was er van een pad helemaal niks meer te zien. Paul haalde toen de grote sneeuwschuiver van de buren en maakte in een half uurtje weer een pad. Haha, al mijn werk voor niks.
Mooi was het he? Je zag iedereen foto's maken.
De dieren vinden er niks aan. De kippen bijvoorbeeld, die weigeren door de sneeuw te lopen. Ze fladderen naar het muurtje en gaan daarop zitten. De composthoop dooit al vrij snel, omdat het daar warm is. Daar gaan de kippen dan op zitten te pikken. De hele dag.
We vegen een pad voor ze.
De koeien maakt het niet veel uit, de sneeuw. Alleen kunnen ze nu natuurlijk helemaal geen gras en kruid meer vinden. En ze gaan ook niet liggen in de sneeuw. Ze liggen liever op het stro.
Nu ze meer binnen zijn is het al snel heel smerig in de stal. Met al die mooie reine witte sneeuw buiten, lijkt het binnen nóg viezer. Ik mest de stal dus maar weer uit, en daar zijn de kippen dan ook weer blij mee. Die duiken meteen op de verse mest.
Want de één z'n poep is de ander z'n snoep. (haha.... dat was ook een leuke titel geweest!)
Over mest gesproken. Wist je dat sneeuw vroeger ook als mest werd gebruikt? Nou ja als een soort mest. Er zitten natuurlijk geen mineralen in, alleen maar water en lucht en koude ... maar voor de bodem is het heel best!
Als je een kas hebt, dan kun je die nu vol met sneeuw scheppen.
Armeluis-mest, was het vroeger. Als je zelf geen dieren had, en geen geld om mest te kopen van een boer, nou dan gebruikte je gewoon wat sneeuw om de bodem van je moestuin te verbeteren. Een dicht sneeuwdek over de grond uitspreiden, en dan de losse sneeuw lichtjes door de toplaag scheppen.
Er komt lucht en vocht in de bodem. En de koude werkt licht desinfecterend. Tegen beestjes en ziektekiemen.
Na het omscheppen gooi ik er nog een tweede dikke laag sneeuw bovenop. Ook gewoon, omdat het leuk werk is. En het ziet er mooi uit in de kas.
Nee, en het gaat wéér niet over theedoeken vandaag! Wat het is weet ik niet, door de sneeuw en de kou denk ik, maar ik zit elke avond te knikkebollen. Jullie ook last van?
Het wordt al wel lichter, heb je't gemerkt? Bij het schemeruurtje vanavond, toen de kachel aan ging, was het buiten nog licht! Voor je't weet is het weer voorjaar! 😊
En kijk, nóg een voorjaarsbode. Zie je hem?
5 reacties:
Leuke opener, Clarien, met die ijspegels, en je laatste foto..., ja, lente in zicht !
Lie(f)s.
Waar komt die wijsheid vandaan over de armeluismest. Had er nog nooit van gehoord en geloof me, ik heb in mijn leven heel wat wijsheden en onwijsheden gehoord over het boerenbedrijf. De armeluis koe kende ik wel; bij ons was dat een melkschaap, maar in de meeste delen van ons land is die erenaam voor de geit weggelegd. Als tuinplant ken ik ook nog de armeluisorchidee; Tricyrtus en nog wat erachter. Heb die ooit eens gehad, maar die doet het niet zo daverend op die rotklei. Tenminste, dat vind ik; geboren en opgegroeid op het Midden-Drentse zandplateau, en inmiddels meer dan 45 jaar woonachtig in de Liemers, nog steeds.
Dat sneeuw (indirect) de bodem verbeterd geloof ik zondermeer en je geeft er plausibele argumenten voor, vooral wat de bodemontsmetting aangaat. Sneeuw schijnt een wondermiddel te zijn om karpetten en wollen vloerkleden mee schoon te maken, dus waarom de grond ook niet.
Ik heb ook gemerkt dat de boeren van de Zevenaarse klei geen hekel hebben aan sneeuw, vooral niet als het gedooid heeft en er wat vorst achteraan komt. Een mooie korrelige structuur schijnt het te geven. Waarbij ik me dan weer afvraag wat die sneeuw voor extra's geeft. Een regenbui lijkt me een soortgelijk effect te veroorzaken want het gaat er mijns inziens om dat water uitzet tijdens het vriezen en dus de bovenlaag losmaakt.
Het spreekwoord "Als de dagen lengen gaan de nachten strengen" gaat wel op; op het 8-uurjournaal hoorde ik dat het een graad of 12 kon gaan vriezen en de weerman van omroep Gelderland deed er nog een schepje bovenop; tot 14 graden op de Veluwe. Mijn opa zei altijd "Na driekoningen word elke dag een hanentree langer". Hij lijkt gelijk te hebben, al wist ik als kind niet wie of wat Driekoningen was. Die kennis deed ik pas op toen ik mij aan (kruiswoord)puzzels waagde.
Clarien, bij jou mogen de dieren gewoon lekker zelf beslissen waar ze willen staan of lopen of liggen, anders dan bij de meeste beroepsboerderijen. Daar word ik dan zo blij van!
Sneeuw in de serre(kas in NL) deed ik vroeger ook - en dat was niet om te mesten want dat gebeurde dan in het voorjaar met compost (alle groenafval van de tuin, varkens- en kippe en konijnenmest). Wel om te grond te "ontsmetten" doe er gerust nog maar een berg bij in!
Ik ben inmiddels wel benieuwd naar het verhaal over de theedoeken
Een reactie posten