'Nee he,' zei Paul, 'Ga je hier ook weer foto's van maken?'
We waren bij de vuilstort. Nou ja, het heet anders. De Milieustraat, in Zwolle. Het was ook écht een straat. Een lange straat van containers, met allemaal nummers.
Ik vind dat boeiend. Vroeger (haha twee jaar geleden) in Bussum, reed ik naar de stort, daar stonden een stuk af acht containers, en je liep wat heen en weer en gooide het hout in de ene en het ijzer in de andere container. Er liepen wel wat mannen rond, maar die dronken ook vooral vaak koffie.
Je kon rustig je gang gaan. En wég was je weer. Alles voor nop.
Hier is het heel anders geregeld. Wij kwamen het terrein op en werden door een oranje fluorescerende man meteen weer weggestuurd. Want we waren niet over de weegbrug gereden. Weegbrug?
Ja zo werkt dat dus. Weegbrug. Auto met inhoud wegen. Dan pas het terrein op. En daar staan vele mannen in felgekleurde pakken klaar om te helpen.
Echt, bij élk onderdeel wordt meegekeken. Als je wilt. Het gaat heel vriendelijk. Maar voor één paaltje moest ik toch helemaal naar de andere kant lopen, want dat paaltje was geïmpregneerd. Dus dat ging niet bij 'bouwpuin' en ook niet bij 'hout' maar het ging natuurlijk in container 8, 'geïmpregneerd hout'.
Wow! Precisiewerk hier! Petje af hoor. Er zijn wel dertig containers!
En natúúrlijk maak je daar foto's van!
Toen we klaar waren, we hadden maar drie dozen bouwafval, en een heel oud kapot fietsje, ging het weer over de weegbrug. Toch nog zestig kilo afval. Dat was dan zes euro. Koopje. 😊💰
Ons volgende adresje was 'Fakkert Diervoeders' in Laag Zuthem.
Boeiend? Yessir! Want het is één van de weinige plekken waar je biologische brokken kan halen. Het eten van de koeien is bijna op, en we hebben hier vijf zakken gehaald. Honderd kilo. En brokken voor Brit. En wortelen.
Het is een leuk bedrijfje, het bestaat al vijf generaties. En ze richten zich nu ook specifiek op de biologische markt. Daar wilden we wel even een omweg voor maken, naar Laag Zuthem.
We kunnen weer even vooruit.
En dan ..... nog een huishoudelijke tip.
Die heb ik al eerder gegeven, maar och, nog maar een keertje. Wij hadden vanochtend een rest melk, die was gaan schiften. Wat je daarmee doet? Giet er een lepeltje (appel)azijn of citroensap bij, vouw het pak goed dicht, en schud het heen en weer. Een tijdje.
Terwijl je blogs leest bijvoorbeeld.
Na zo'n tien minuten heb je een lekkere volle schuimende karnemelk, met daarin een klont heldergele boter.
Door een zeefje gieten, de klont boter met koud water afspoelen, en klaar. Beiden prima te consumeren!
Het is ook leuk om met kinderen te doen. Allemaal een paar minuten laten schudden, de boter goed laten uitspoelen, en dan op toost smeren. Neem dan wel wat méér melk. Als je volle melk neemt, krijg je van één liter ongeveer voor acht tot tien boterhammen boter.
Je hoeft niet perse geschifte melk te nemen. Je kunt ook verse melk nemen en er zuur aan toevoegen. Of een scheutje karnemelk.
Inmiddels, vrijdagavond, zijn hier aardig was meiden gearriveerd.
Lang leve de gezelligheid, en ook ..... al die extra handen.
Want morgen krijgen we nóg vijftien gasten. 😊
4 reacties:
Wij betalen 10,- per keer maakt niet uit hoeveel je hebt, alleen als je veel hebt rekent men 20,-! Je kunt misschien een bewaar-ton met deksel bij de Welkoop (wit met rood deksel) halen. Anders heeft het ongedierte weer feest met al die papieren zakken.;-)
Heerlijk allemaal gezelligheid bij jou dit weekend. Enjoy! Liefs Liesbeth
Keurig, daar in Zwolle!
Geniet van/met de gasten !
Lie(f)s.
Mijn instelling is vrij simpel; wat hergebruikt kan worden gaat naar de kringloop, kleding gaar naar een consuminderhuis en wat nergens heen kan gaar naar het gemeentelijke stort, al noemt zich dat sinds ongeveer begin deze eeuw milieustraat. In mijn woonplaats staat er bij de milieustraat iemand bij de ingang die je zegt in welke container de spullen gedumpt moeten worden en hij-zij bepaalt ook wat de kosten zijn. Meestal ben je voor een paar euro´s je niet meer bruikbare spullen kwijt.
Het fenomeen 'weegbrug' kennen ze nog niet bij de milieustraat, al zie ik dat er tzt wel van komen. Het terrein wordt te kle3in en ze kunnen alleen maar uitbreiden ten koste van de erachter gelegen sportvelden. Met de gemeentelijke herindeling die we enige tijd geleden gehad hebbe zal er wel een geheel nieuw terrein komen die ingericht zal worden volgens de 'nieuwste inzichten'.
Dat een weegbrug ook zijn nadeel heeft ondervond ik de afgelopen zomer toen ik met dochterlief een grote hoeveelheid afval naar een milieustraat bracht in de buurt van Tubbergen. Bij het afrekenen moest er 150 kg afgerekend worden. We wisten dat het een grote hoeveelheid was, maar beslist geen 150 kg. De helft hadden we wel voetstoots gelooft. Tot we ons realiseerden dat we beiden nog in de auto zaten toen we op de weegbrug stonden, maar dochterlief was alvast naar het kantoor gelopen om te betalen toen ik weer op de weegbrug stond. Het had dus weinig gescheeld of ze had haar eigen gewicht ook als afval moeten betalen. En aangezien ze zelf 1.85 m lang is en een behoorlijk gespierd lichaam heeft, kwamen we wel uit op het gewicht waarvan we vonden dat het redelijk was, al viel het dochterlief wel tegen hoeveel ze woog.
hahahaha .... bijna een hele dure dochter!
Een reactie posten