Vanochtend reed ik met vier zakken schapenwol naar Renske. Zij wilde mij wel laten zien hoe je dat doet, ruwe wol schoonmaken.
Zelf heeft ze veel ervaring met wol. Ze hebben zelf schapen. En ze verwerkt die wol tot mooi schoon en bruikbaar materiaal, voor allerlei producten. Ik zal wel eens laten zien wat ze er allemaal van maakt.
Maar nu gingen we die wol dus wassen.
Het is de wol die ik vorig jaar kreeg bij het schapen scheren. We waren er steeds niet aan toe gekomen om daar iets mee te doen.
Eerlijk gezegd wist ik ook niet goed wat ik er mee moest. Hoe begin je met zo'n zak ruwe wol?
Nu mag ik meekijken, en jullie dus ook, hoe dat moet. Vandaag .... stap 1. Het schoonmaken.
De wol zat per vacht in een zak. De eerste zak was donkere wol, die vrij schoon was.
'Dat schaap heeft buiten gestaan,' zag Renske. 'Want als een schaap in de stal staat zit er veel meer stro en rommel in. Dit is mooie schone wol, bijna allemaal rug wol.'
Ja, zo leer je weer van alles. Dat een schaap buiten schonere wol geeft. En rugwol is dus goeie wol. Want dat zijn mooie lange haren, dat is makkelijker verwerken.
In de voormalige karnkamer, waar vroeger de melk verwerkt werd, en kaas gemaakt, daar wassen we nu de wol. Nou ja, ik kijk vooral toe. Handig hoor, zo'n betegelde ruimte waar je kan knoeien met water.
Nadat de wol is uitgezocht op stukjes mest en andere rommel, gaat het in een grote emmer met handwarm water en wat zout. Spoelen en spoelen. Je handen worden lekker zacht van de lanoline. Het water gaat er zelfs een beetje van schuimen.
Dan de wol eruit, het water is erg vies, want schapenwol is altijd vrij vies. Zo'n schaap heeft daar een jaar lang mee rond gelopen, dus heel logisch, dan wordt zo'n jas goed vies.
Wéér spoelen. Dan weer in een emmer met handwarm water (niet te heet want dan gaat het vilten) en dan zet je het weg om te weken. Een volgende keer gaan we verder met het project. Dankjewel Renske!
Ik neem één zak weer mee naar huis om vanavond zelf te wassen. Het lijkt een leuk klusje. En niet eens erg moeilijk.
Maar eerst is er weer erg veel tuinwerk.
.... en moet ik met Brit naar de dierenarts. Ze heeft een loshangende teennagel. Heel naar. Bij de dierenarts wil ze absoluut niet naar binnen. Dat gebouw, daar hangt een luchtje aan!!
Uiteindelijk hebben we de teenoperatie uitgevoerd in de bench, waar ze in was weggekropen, op de parkeerplaats. Die dierenartsen zijn heel flexibel. De nagel afgeknipt, en we konden weer naar huis.
Brit heeft zichzelf daarna maar als compensatie getrakteerd op een bakje met zes eieren, dat ik per ongeluk op de grond had laten staan. Alle eieren opgegeten. Zo'n hond ook!
Daarnet in de schemering heb ik nog die ene vacht gewassen. Het was witte wol, maar het was erg vies. Veel mest, aan de uiteindes van de vacht. Ik kon er maar een klein deel van gebruiken.
Maar witte wol is wel mooi, en van hoge kwaliteit. Het staat nu in de week. Morgen met shampoo wassen. Mij benieuwen of het helemaal schoon wordt.
Prachtig spul ..... wol.
5 reacties:
Of het echt waar is, of een oude 'wijsheid-die-niet-fout-kan-zijn' weet ik niet, maar volgens mijn grootvader moest je een hond die eieren at het meteen afleren door hem te dwingen een geprepareerd ei op te eten. Eenmaal een ei geroofd/gegeten, dan zal hij het blijven doen, was de achterliggende gedachte. Het prepareren van het ei bestond er uit dat het ei uitgeblazen werd en weer gevuld met een mengsel van mosterd, peper en ander voor honden onaangename kruiderij. De hond zou daarna met een grote boog om ieder ei heenlopen.
De achterliggende gedachte is niet geheel vrij van logica, want ook aan honden verwante roofdieren, bijvoorbeeld de vos, is er niet vies van om een nest leeg te roven en dat beperkt zich echt niet alleen tot de kuikens.
Een soortgelijke theorie werd er losgelaten op honden die schapen doodbeten of doodgebeten hadden. Die werden 'standaard afgemaakt. 'Als een hond eenmaal bloed geproefd heeft zal hij het altijd weer willen proeven', was de gedachte. Hierover heb ik me altijd verwonderd, want diezelfde hond kreeg wel (bloederig) slachtafval als er geslacht werd. Kortom, die theorie komt mij nogal selectief over, want de gemiddelde huishond bleef vrij rondlopen op het erf en liep ook regelmatig buiten zijn territorium.
Brit krijgt soms ook een ei van mij, over haar brokken. Dus eigenlijk ben ikzelf de brokkenmaker! :D Gelukkig kan ze niet bij het kippenhok. Want een kuiken wil ze ook nog wel eens in de bek nemen. Maar ze laat ze dan van schrik ook wel weer vliegen.
Nee je verveelt je nooit .... met dieren!
Omtrent het wol wassen: zijn dat de verschillende stappen? Wassen met zout en dan spoelen en dan nog eens met shampoo en spoelen? Mijn vrouw gebruikt schapenwol en alpacawol om te spinnen en dan later er van alles van te breien. Maar we hebben soms wol te veel en misschien dat er nog wel andere mogelijkheden zijn nadat de wol gewassen is (zoals vb die theemuts van een tijdje geleden)
Deze wol is bedoeld om puur te gebruiken. Dus bijvoorbeeld voor een dekbed of voor een hooimadam (die eigenlijk wol-madam moet heten vind ik). Het wassen met shampoo is de volgende stap. En drogen, en dan het kaarden. Maar dat laat ik later weer zien. Het moet wel spannend blijven he? ;-)
Leuk dat je vrouw dat ook doet!
Zit wat in om de 'hooimadam' maar wolmadam te noemen. Ik vermoed echter dat de hooimadam een 'burgernaam' is voor de aloude hooikist. Als gezeten burger kon je toch niet een-op-een zo'n boerennaam overnemen. Onderscheid moest er wel zijn.
En hoewel er in de tijd van de hooikist meer wol voorhanden was dan tegenwoordig zal het toch zo zijn dat hooi in nog ruimere mate voorhanden was en men er de aloude zegswijze op losliet waarin veen en turf figureren. De voorzichtige conclusie van dit zeer beperkte onderzoek is voorlopig dat het hooi oudere rechten heeft dan wol in deze heikele kwestie. Zo, nog meer slagen om de arm wordt beledigend, dat is voorbehouden aan de overheid.
Wat de combinatie ei-hond aangaat: van veel kanten hoor ik dat een geklutst ei aanbevolen wordt voor een hond. Vandaar ook mijn verwoorde twijfel in de eerste zin van die bijdrage.
Een reactie posten