Loze beloftes ...

on dinsdag 29 mei 2018




Zware regen ..... had buienradar gisteravond voorspeld. Er kwam een bui aan op het scherm, man, code rood, dikke donkerblauwe wolken met allemaal kruisjes. Onweer en bliksem Het zag er echt veelbelovend uit. Ik haalde alle losse spullen naar binnen, en ging er lekker voor zitten.

Heerlijk. Eindelijk regen!

Maar tegen de tijd dat de wolk boven Punthorst kwam was hij leeg geregend. Er zat geen druppel meer in. De planten keken beteuterd omhoog. Wéér niks.

Chagrijnig word je daarvan. Van die loze beloften.

Vandaag zou er ook onweer komen, maar ik dacht ... ja hoor .... pfff .... zal wel. Ik geloof er niks van. Ik ga iets heel anders doen namelijk de kas maar eens inrichten.





's Ochtends vroeg is er nog schaduw in de kas. Dus ondanks de warmte ging het nog wel, dit werkje.

Eerst heb ik de bodem afgegraven. Zo'n 20centimeter wilde ik afgraven, maar je weet hoe dat gaat, je stelt je doel bij, naarmate je meer moe wordt.

Na een laag van 10 centimeter afgraven, vond ik dat ook wel prima.






Het afgegraven zand is gewone tuinaarde. Voor vaste planten is dat goed genoeg, maar voor groenten, die hogere eisen stellen, is dat te arm.

Dus ik heb er tien grote kruiwagens met compost aan toegevoegd. Dat komt van onze compostbergen, je weet wel dat afgegraven spul van de berm langs de Beentjesgraven. Dat is nu allemaal half vergaan kruid. Prima voor de kas bodem.

Na elke laag compost ging er wat mest op en wat rijpe compost. Want daarin zitten bacteriën en gisten die de bodem activeren. Je hebt daar maar een klein beetje van nodig. Het vermeerdert vanzelf.

Dan weer tuinaarde, dan weer compost, enzovoort.





Koffiedrinken deed ik op het kippenbankje. Het is altijd gezellig bij de kippen. Ze babbelen de hele tijd maar het is geen zware kost. Gebabbel over niks eigenlijk.

Je hoeft ook niks terug te zeggen. 

Ze komen wel even schooien. Of er nog koek is?






En dan moet ik weer verder. Laag na laag na laag. Een goeie bodem, en een goeie composthoop, dat is net lasagna. Allemaal dunne laagjes gestapeld organisch materiaal. En hoe meer variatie, hoe beter.

Als je zelf een composthoop hebt, vergeet dan niet om er een plens water op te gooien met die warmte. Het is een levend wezen he?





Eindigen met een dikke laag tuinaarde. Dat ziet er meteen netjes uit. De bodem goed inspoelen met veel lekker fris water. En dan ... is de kas bodem klaar.

Het is veel werk, maar het is het belangrijkste onderdeel. Of het nou een kas is, of een tuintje, de bodem bepaalt alles. Als je de bodem niet goed in orde hebt kun je je moestuin wel shaken.






Paadje erin. Planten in de grond zetten.

(maar dat doe ik morgen)
(en guess what ... het regent hier!!!!!!)


4 reacties:

Daphne zei

Hier (Lierderhol thuis, hemelsbreed dus vlakbij Punthorst) een ENORME wolkbreuk. Ik denk dat bij jou de wolk inderdaad leeg was, sjonge wat een water viel hier.
Mijn schoonvader blij, want zijn/ons tuintje kon ook wel wat water gebruiken!
Wat een werk, die kas, maar daar ga je vast weer veel plezier van hebben.

mark zei

Een eigen kas lijkt me echt leuk! Zelf gegroeid eten is het beste.

Anoniem zei

ohhhh, het was hier gisteren drama (je zoon of dochter woont in rotterdam geloof ik) en daar kwam ik van mijn werk vandaan pffff hagelstenen zo groot als stuiterballen. heel mijn sla ( die er zooooo mooi bijstond) is perforeert .
xxx philomene

Clarien zei

Oh Philomene wat jammer! Buurman Henk was ook al dolgelukkig dat hier geen hagel geweest is ... hij heeft voor een fortuin aan mooie kwetsbare bladgewassen op de tuin staan ...