Het waterschap had een leuke verrassing. Ze hebben de Beentjesgraven gesnoeid, alle walkanten zijn kort gemaaid en alles is op de kant gegooid. Naast ons land dus.
Als je nu over het wandelpad loopt moet je bergschoenen aan want het is bergop bergaf. 😊
Maar goed. Ik zie daar compost liggen. Bergen en bergen mooie bruikbare compost. Dus daar gaan we weer.
Misschien moet ik waterschap maar eens bellen of ze dat spul niet bij ons in de paardenbak willen dumpen. Scheelt hun vervoerskosten en scheelt mij heel wat ritjes met de kruiwagen.
Compost heb je nooit teveel van.
Ik laat nog even zien hoe het afliep met die 'Dutch Spiced Red Cabbage' van gisteren. Het is een heel grappig recept. Eén van de stappen was dat de kool na het zouten drie uur in de zon moest staan.
hahaha .... zie jij ergens zon?☀
Ik heb het recept behoorlijk aangepast.
Op twee kolen heb ik vier eetlepels zout gebruikt en geen half kopje. En ik nam twee liter azijn in plaats van een gallon, wat bijna vier liter is. Zoveel heb je echt niet nodig.
Als de kool gezouten is en een etmaal heeft ingetrokken, kun je hem eerst ook nog afspoelen, om het ergste zout weg te krijgen.
Dan de azijn koken, met een scheutje water (ik weet eigenlijk niet waarom dat was) en met alle kruiden die je lekker vindt in zuurkool (jeneverbessen, kaneel, peper, komijn, foelie, maggizaadjes, koriander, enzovoort). En daar heb ik zes eetlepels honing bij gedaan. Dan heb je een hele lekkere kruidige azijn.
Die giet je gloeiend heet over de uitgespoelde en uitgewrongen kool. In een aarden pot. Ik had ook nog een handje goudsbloem door de kool geschept. En nu maar weer wachten.
Wat kleurige zuurkool kunnen we wel gebruiken. Buiten is geen kleur te bekennen. De bomen druipen. De natuur sterft.
Vervelend? Voor sommigen is deze periode niet om door te komen.
Zelf heb ik de luxe dat ik buiten werk. Dan krijg je toch nog wel heel wat uren daglicht mee. En dan zie je heel goed de waarde van november. Het kleurloze namiddaglicht, de wind en de regen. De natuur remt af. Komt volledig tot stilstand.
Een lange rustperiode, voordat al dat geborrel en gebruis van het voorjaar weer begint.
2 reacties:
Goedendag Clarien,
Sinds kort volg ik jouw blogs.
De laatste 5 jaar tuinier ik zonder te spitten en composteer ik boven op de grond.
In het eerste jaar heb ik net als in dit bericht beschreven het maaisel van het waterschap gebruikt. Dit omdat ik toen nog niet voldoende materiaal had. Later vroeg ik mij af hoeveel uitgespoeld landbouwgif er in dit maaisel kan zitten. Het is dan ook de eerste en laatste keer geweest dat ik maaisel uit de watergang bij mij in de buurt heb gebruikt. Het kan koudwatervrees zijn maar ik gebruik het liever niet meer. Op dit moment heb ik voldoende herfst blad om mee te composteren.
Groetend, Wim
Aan die gefermenteerde rode kool moet ik ook nog beginnen
Een reactie posten