Graan is zo´n belangrijk gewas, het is de basis van onze voeding, maar het krijgt weinig aandacht in de groenteteelt. Op school hebben we weinig geleerd over graan verbouwen.
Shirley aan het dorsen ... |
Dus ben ik toen zelf aan het experimenteren gegaan. Veldjes rogge gezaaid, veldje tarwe, veldje gerst en haver en spelt.
Met wisselend succes. Nou, wat wel erg leuk was was het dorsen van dat graan. Toen we afgelopen zomer wat schoven graan hadden die gedroogd waren, zijn Shirley en ik dat met twee bezems gaan dorsen. De korrels eruit slaan zeg maar.
Dat was wel heel leuk!
Maar er bleef niet veel opbrengst van over, van al die graanveldjes. Een pond of twee. Meer niet.
Dus ons graan moeten we nog steeds kopen. Je kunt dat natuurlijk gewoon in pure vorm kopen, als korrels. Dat is het meest gezond, levert de meeste bouwstoffen op, en is heel lang houdbaar. Ik heb gelezen dat je graankorrels wel tientallen jaren kan bewaren, zonder dat de kwaliteit terugloopt. Moet je nagaan!
Maar ja .... je gaat nou niet direct watertanden van zoiets ... denk ik ...
Het graan vermalen, tot meel, kan best, het is nog steeds een waardevolle voeding, maar haal dan niet de vezeltjes eruit. Eet het vol-koren, en niet als wit bloem.
Voor bijna alles in de natuur geldt dat hoe meer je er mee uitspookt, en mee rommelt, het bewerkt, hoe minder het waard is voor je body. Dus ... behalve meel, gebruik ook die geplette korrel, de graanvlokken.
Zelf heb ik ook net weer graanvlokken besteld. We bestellen zo'n twee keer per jaar, van die vijf kilo zakken. Verschillende soorten granen. Je kunt dan zelf een mix maken. Gooi verschillende soorten graan bij elkaar, meng dat met sesamzaden, pompoenzaden, lijnzaad of pitjes of wat je wilt, en je hebt een mooie basisvoorraad.
Koekjes bakken? Maak ze met deze mix, meng bijvoorbeeld twee koppen graanvlokken met een kop olie, of boter, een ei, en een halve kop suiker en wat rozijnen of dadels, en kneed er koekjes van. Je zal zien je raakt verslaafd aan die stevige koekjes, ze zijn veel veel lekkerder dan van meel!
Maar ook voor de warme maaltijd, bijvoorbeeld voor groenteburgers. Meng daarvoor een kop van die granenmix, met een kop geraspte kaas, een kop geraspte groente, zoals wortel of bieten of courgette, een ei, en peper en zout. Burgers ervan draaien, door de bloem halen, bakken, en je hebt een lekkere vleesvervanger.
Jaja die granen. Ze zijn lekker en zo waardevol. Omdat het zaden zijn, zitten er enorm veel vitamines en mineralen in. Dat heeft de natuur zo bedacht, zodat die minuscule graankorreltjes een hele plant kunnen opstarten. Alles zit er al in!!
Je heb er dus ook niet veel van nodig. Een handjevol per dag is wel genoeg.
En wat ook zo mooi is van graan ..... als je midden in de winter ineens behoefte hebt aan verse groene groente, zelf gekweekt, dan kun je dat graan gewoon in je vensterbank laten spruiten. In een bakje aarde. Dan krijg je de mooiste graangrassen, supergezond. En heel makkelijk. Voor in de soep, sla, smoothie ..
Je zult hier nog vaak lezen over granen!! Haha misschien vind je er niks aan maar lees toch maar mee! Je raakt vanzelf gebiologeerd door graan. Een wonderbaarlijk graszaadje is het.
Alle graansoorten zijn geweldig. Alleen moet je natuurlijk wel variëren, en verschillende soorten eten. En niet bijvoorbeeld drie keer per dag tarwe.... brood .... en weer brood ... en dan nog es pasta .... want dan krijg je natuurlijk allergieën.
Ik verheug me erop in de toekomst genoeg ruimte te hebben om graan te verbouwen! Dan kunnen we gerst-bessen-smoothies maken, en haver-chocolade-koekjes en spelt-kaas-broodjes!
Oja en natuurlijk ook weer rogge-selfies! :D
.... kom je dan ook es een keer een bordje pap mee eten? :D
1 reacties:
Graan! <3
Ik lees graag meer over graan. Zelf vind ik het leuk om lokaal graan te kopen.
Zo eet ik eenkoorn, spelt,haver en zomer tarwe uit de omgeving (Groningen)
Het liefst zou ik nog een vlokker maker willen, zodat ik m'n eigen lokale havermout kan maken. :)
Een reactie posten