Zoals jullie weten, is één van de redenen van dit blog om anderen te inspireren om zelf groente te gaan verbouwen. Dat kan op het balkon, in je achtertuin, op je vensterbank, of misschien heb je het geluk dat je in de buurt een volkstuintje kan vinden of een braakliggend stukje grond mag gebruiken.
En dan kun je aan de slag!! Haha .... zaaien en oogsten maar!
Ja en hoe moet dat nou eigenlijk? Groente telen? Hoe maak je nou een teeltplan dat precies geschikt is voor JOUW tuintje. Hoe breed moeten je bedden zijn? Hoe ver zet je die sla plantjes nou ook alweer uit elkaar?
Jaja .... ik krijg zo per maand heel wat vragen van jullie! En daar ben ik blij mee, want dat betekent dat veel mensen overwegen om aan dat tuintje te gaan beginnen.
Lekker zelf aan het modderen in de aarde. Keukenafval opsparen .... en daar mooie compost van maken. Zaadjes bestellen, die voorzaaien in bakjes op een zonnige vensterbank, en samen met de kinderen de jonge plantjes in de tuin planten.
Maar waar bestel je je zaai en pootgoed? Hoeveel heb je nodig? En hoe zat het ook alweer met vruchtwisseling? En moet ik nou wel of juist niet spitten?
Vragen vragen.
Nou ik ga die vragen proberen te beantwoorden. Hier. Op dit blog. Op de maandag! Maandag wordt vragendag. Alle vragen en antwoorden bij elkaar, zodat de een van de ander kan leren.
Stuur me dus gerust je vraag. Per email of in de reacties. En lees mee op maandag, dan komen de vragen van de afgelopen week voorbij, ook die van jou.
En natuurlijk ... .als je al ervaren bent, voel je vrij om in de reacties op de maandagpost ook jou eigen antwoorden op die vragen toe te voegen. Dan kan ik ook weer van jullie leren. Want ik pruts soms ook wat af hoor!
Een paar maanden geleden gaf ik een moestuin-cursus. Daarvan heb ik een verslag gemaakt en dat vind je bovenaan in de groene balk.
Dus als je gaat starten met een tuintje kun je daar misschien al wat informatie uithalen.
Koop of leen ook vooral een leuk boek, met gezellige plaatjes. Die boeken zijn bijna altijd prima. Ik ken géén slecht moestuinboek. Alleen wordt het soms iets te 'makkelijk' voorgesteld in die boeken. Alsof het zo maar vanzelf gaat.
Ja en dan kun je nog wel es gefrustreerd worden als het bij jou allemaal Kommer en Kwel is. En de schep en spade in een hoek mikken.
Het is echt een vak. Tuinieren. Het gaat niet vanzelf, en het kost tijd. Maar het is een prachtig vak, en iedereen kan het leren.
Je wordt beloond, door borden vol met mooie vitale groenten. Maar ook .... met steeds meer kennis van de natuur, met rust en aandacht voor jezelf, door de geluiden en dieren om je heen, met gezonde getrainde spieren door al het fysieke werk ....
.... en je redt de planeet! Een beetje. Omdat je een deel van de aarde weer aan het gezond maken bent!
Vanaf volgende week komt de eerste serie vragen en antwoorden. Nou kom maar op met jullie vragen!
8 reacties:
Wat een leuke rubriek! Ik ben benieuwd en lees heel graag mee!
Enneh....wat een herkenbare boeken staan daar op de foto....alsof je mijn boekenplank hebt leeggehaald haha!
De moestuinkwestie waar ik zelf mee stoei, is eigenlijk een hele brede: hoe krijg ik mijn tuin zo, dat ik er jaarrond uit kan eten?
Opnieuw een heel leuk initiatief Clarien!
Ik ga je volgens als redelijk ervaren moestuinierster
Goed idee. Ik volg je blog nu enige tijd en het is vrijwel allemaal leuk om te lezen. Ik ben zeer benieuwd naar de vragen, én antwoorden die gaan volgen.
Groeten van een voedselbos-websitebeheerder die in zijn achtertuin een postzegeltje moestuin heeft.
Hoi Clarien, Hier ben ik blij mee! Na jaren prutsen in mijn 'bostuin', heb ik nu een stuk tuin gekregen in een volkstuin, waar ik dit jaar een hernieuwde poging ga doen. En jouw blog lees ik nu al zo'n jaar en ik leer er veel van, dus zal je van mij zo nu en dan ook vragen krijgen!
Groet Hannah
Hallo Clarien
Als beginnend moestuinierster, dit jaar wordt het 2e jaar, ben ik hier erg blij mee. Sinds vorig jaar lees ik jouw blog en heb al veel van je opgestoken. Natuurlijk blijven er altijd vragen en wat fijn om die dan aan jou te kunnen stellen.
groetjes Silvia
Hallo,
Wat leuk en zo goed getimed! Wij gaan in juni verhuizen naar een perceel van 1400m2. Minus huis, bijgebouwen, vijver en ruimte voor de konijnen/kippen/kwartels zal er effectief als (moes)tuingrond zo'n 600m2 overblijven. Ik wil graag een permacultuur/voedselbos(je) aanleggen in combinatie met een koude kas en een moestuin met 1-jarigen. Ik ben me druk aan het inlezen en heb zo je blog gevonden, heel erg leuk. Je maakt ook prachtige foto's. groetjes, Gerda
O dat wordt heel gezellig op de maandag merk ik al, met al zoveel beginnende en herintredende moestuiniers, en ook zoveel kennis al aanwezig!! :D
Een reactie posten