Oude mand.

on maandag 28 oktober 2024




Daar heb je dan mijn goeie ouwe trouwe wasmand. Ooit bij Ikea gekocht, ze waren met z'n tweeën. Beide met een nette witte katoenen bekleding. Al ruim twintig jaar heb ik ze.


Maar goed, deze is nu dus kapot. Al een tijdje eigenlijk. De stukken riet vielen er steeds af. Hij is nog even voor papiermand gebruikt en voor kattenmand. Maar nu is hij echt op.


Dus daar gaat hij. Naar de kapotte-manden-hoek. Daar staan al een paar lotgenoten. Als het riet zacht genoeg is geworden mogen ze op de compost. De recycling in. En uiteindelijk zullen we dan dus ook deze manden .... opeten. 




En kijk er is ook al een nieuwe. Van plastic. Ik vond hem bij de kringloop en hij past precies in de overgebleven mand. Het werkt prima, maar toch mis ik de oude. Twintig jaar trouwe dienst. 't Is wat hoor.


Ik denk dat de overgebleven mand z'n oude maatje ook mist. Denk je niet? 
 



De afgelopen drie weken ben ik steeds bezig geweest met een groot project. Uren en uren achter de laptop. Gelukkig hou ik veel van schrijven, maar dit stuk had een nare ondertoon. 


Het is nu af, en naar een Ministerie gestuurd. En naar nog veel meer betrokkenen. En daarmee is de kous af, voorlopig. Nu is het aan anderen om een beslissing te nemen. En ik ben er voorlopig mee 'klaar'. 


Tijd weer voor andere dingen! Om te beginnen .... zijn de tassen gestreken. Je weet wel, die van het vorige blog. De tassen worden steeds weer opnieuw gebruikt, voor allerlei projecten. En ze zijn daarnaast een hele dierbare herinnering aan mevrouw D, die jarenlang tassen voor ons gemaakt heeft en die er nu niet meer is ...   






En ook tijd voor een recept!


Vandaag een makkelijk en snel brood. En óók lekker en gezond. Het begint met een pakje .... 






Het begint met een pakje cottage cheese. Daar gaat driekwart pak havermout bij. Dan drie eieren, een halve eetlepel baksoda of bakpoeder, dito zout, en dan zaden. Lekkere zaden uit je voorraad. Ik had van veel zaden nog wat resten over, en heb alles erin gedaan.


Maar voor wie het iets preciezer wil weten, neem dan drie soorten zaden, en dan een klein koffiekopje van elke soort. Dat is wel ongeveer de juiste verhouding. Dan kneed je alles goed door. Laat het deeg even staan. En vorm er dan een brood van. Ik nam een houten lepel om het mooi glad te strijken.


Bak het 40 minuten in de oven op 200 graden. En dan heb je een prachtig glanzend zadenbrood. Het is erg voedzaam. Wij aten het als lunch, met pompoensoep, en hadden aan twéé plakjes ruim voldoende.







Tijd ook om weer lange wandelingen te maken!  


Het oktoberweer  ..... heeft zulke bijzondere kleuren. Echt van die oktoberkleuren. Dat bruin en geel en zandkleur en dan dat blauw blauw blauw van de herfstlucht .... ik kan er geen genoeg van krijgen.


Dus daar heb je weer zo'n plaatje! Genieten he? 




Straks in november gaan we weer 'de mist' in. Dat is dan weer heel anders van kleur. Eigenlijk is dat géén kleur. Ook mooi, maar weer anders. Meer ingetogen, doorschijnend.


Nu de dagen korter worden zijn Brit en ik veel minder buiten aan het werk. Daarom is mijn avond fietsronde weer begonnen. Elke avond van half acht tot half negen, op de fiets door Nieuwleusen en Punthorst. Ik kijk altijd naar binnen bij de huizen. Sommige mensen zie ik al jaren. Net alsof je ze kent.


Daar woont de oudere alleenstaande man en daar dat stel dat altijd samen teevee kijkt. En daar die mevrouw die zit te haken. En daar woont dat gezin met drie kinderen. Er zijn huizen met nuchter wit licht en huizen waar knusse kaarsjes branden. 


🚲🚲🚲🚲🚲 



En tijd om lekker binnen te theeleuten. Zoals deze thee. Het ziet er nogal bizar uit misschien .... maar dit zijn gedroogde vijgenbladeren. Daar kun je dus thee van trekken. En die smaakt naar ..... 






  

...... vijgen? 


Ja, ook een beetje. Maar vooral naar kokos! Raar maar waar. 

0 reacties: