Hallo!

on maandag 31 mei 2021

 




Hallo ..... emmers met rijstplantjes. Zachtjes staan ze te wiegen in de wind, met hun wortels in modderwater. Er is nog steeds géén plek voor ze op Moeskers Moestuin. Er is nog géén waterbak voor ze gegraven. 


Dus staan ze daar maar, te wachten. Opgepropt, in vier emmers. 








Hallo netjes geschoffelde moestuin. Pffff. Dat zit erin hoor! Alles op de grote moestuin is nu uitgeplant en gezaaid. Nu alleen nog maar af en toe wieden, af en toe eens aanaarden, en de coloradokevers en hun eitjes uit de aardappels plukken. 


En hee hallo Bossie!! In de maandagochtend was! Alles net mooi schoon, springt die kat erin! 😄 Maar Bossie is heel schoon, want ze doet óók een maandagochtend was. Terwijl ik onze kleren was, wast zij háár kleren! Maar niks geen gedoe met machines en waspoeder enzo. 


Gewoon, met haar tong!







En kijk wie we daar hebben! Hallo jongens! Het zijn ..... een stel kamerplanten. En zéker niet de mooiste! Eerlijk gezegd zien al mijn kamerplanten er op het moment shabby uit. Tja, ik woon deze maanden buiten, en daar ligt de focus. En de kamerplanten binnen die hangen er ondertussen als stiefkindjes bij .....


En ook is het zo dat wij een klein huis hebben met kleine ramen. Ondanks weinig aandacht groeien de planten hard, en zijn ze al snel te groot voor onze ramen. Dat probleem hebben we elk jaar aan het einde van de lente.


Dus? Wat doe je dan? Flink terugsnoeien! Of, een stek nemen, en de moeder op de compost of buiten ergens uitplanten. Vandaag gingen ze dus allemaal mee naar buiten. En uiteindelijk hadden we weer een stel mooie kleine planten. Niks meer shabby!











Zoals je in het rijtje hierboven ziet, heb ik heel veel stekken genomen van de citroengeranium. Ik schreef er al eerder over. Het is een geweldige keukenplant! Je hebt er nooit teveel van. Ik droog de bladeren voor thee, en voor veel meer. Alles wat een snuifje citroenaroma moet hebben, hopla, daar doe je een paar versnipperde geraniumblaadjes bij. Vers of gedroogd. Kan allebei.


In de zomer kweek ik hem buiten op, uit stekken, en 's winters gaat de mooiste planten mee naar binnen. En daar wordt de hele winter van geoogst, en als de planten dan einde voorjaar weer shabby worden, begint de cyclus weer opnieuw. Zo heb je altijd een voorraad gezonde  planten.


🍀🍀🍀🍀🍀



Ook vandaag was het weer zo'n duizend-dingen-dag. Ik laat alleen nog even dit zien, de nieuwe stunt van de kippen. Ze zaten in de tomatenbak en krabden daar de grond los, rondom de wortels van de planten.


Hallo!! Waar zijn we mee bezig kippen???😠😠







Maar je ziet waarschijnlijk ook de oplossing al wel? Ik heb rondom alle tomatenplanten wat stenen gelegd. Nu kunnen ze nog wel krabben, maar niet meer die wortels bloot leggen.


Altijd wat hoor, met kippen. Het is dat ik ze zo leuk en gezellig vind .... maar anders .... aten we heel vaak kippensoep!





En nu we toch hier bij de tomatenbak zijn ..... herinner je je nog die oude goot? Die ik ooit maakte toen we hier net woonden? Een paar weken geleden heb ik die vervangen door een nieuwe 'echte' dakgoot, en die oude goot is inmiddels weggehaald. 


Maar, hij krijgt een tweede leven!!






Hallo oude zware onhandige maar toch dappere goot, die vijf jaar lang de stal heeft droog gehouden! Hallo, en welkom hier op je nieuwe plek, op de grond vóór de tomatenbak.


En wat die goot daar doet? Op de grond? Tja, dat heeft weer iets te maken met de nieuwe bak van de rijst, die dus nog gegraven moet worden. En met de regenkap die over de tomaten komt. En met regenwater recyclen .....


Wait and see!
😊😊

 













 





4 reacties:

Lies zei

'k Neem hier afscheid van de dag met een glimlach, Clarien...
Slaap lekker,
Lie(f)s.

Willem zei

De oleander is een plant die het hartstikke fijn vindt om 's zomers buiten te staan en de Chlorophytum kun je 's zomer ook goed buiten hebben. Ik heb er eentje in de hazelaar hangen, met de vele uitlopers eraan is het een erg leuk gezicht. Zo nu en dan even een plens water erbij en de plant zal je dankbaar zij. De Syngonium is bij mijn weten niet echt een plant voor buiten, maar op de foto ziet ze er best acceptabel uit. En die Kalanchoë, ach die produceert ieder jaar zoveel nieuwe plantjes dat je je daar niet druk over maken moet. De Crassula kan zomers ook heel goed buiten staan en de paascactus zomers wegzetten op een beschut plekje, onder een struik bijvoorbeeld, is een zegen voor de bloeiwilligheid 's winters.
Een voordeel is dat je een pottentuintje op het terras of anderszins in het zicht, minder snel vergeet water te geven dan wanneer ze her en der verspreid staan.
Nog een tipje: als je oleanders stekt, miniseer dan het bladoppervlak. De energie die anders in de verdamping gestoken moet worden kan dan aangewend worden voor de wortelvorming. Gewoon de grote bladeren bij de steel afknippen, zodat er alleen maar aan de top nog een bladpruikje zit. Als de stek eenmaal geworteld is, komt toch het grootste deel van de steel ondergronds.

Hilde zei

Fijn moment lijkt me dat, als alles in de grond zit!
Dat met die stenen snap ik wel.. kippen zijn nietsontziend. Ze werken heel hard in de tuin, maar wel met een heel eigen plan...

Ik weet niet of je dit leest en of je het je kunt herinneren (het is hier zo druk in huis en tuin dat ik je eventuele reactie gemist heb); maar de rabarberplaattaart viel goed in de smaak! Leuk om eindelijk iets te maken met die mooie plant.
Ik heb nog geen aardbeien dus ik had de rabarber aangevuld met frambozen en bosbessen uit de diepvries.

Hilde zei

Interessant!