Bijzonder.

on maandag 10 mei 2021







Bijzonder ..... in één weekend werd het eerst ineens heel warm, en toen kwam er een donderend onweer voorbij, dat nét op een haar na ons huis miste, en toen .... was het zomaar ineens lente! En barsten nu overal de bladeren uit hun knoppen.


Een zeer bijzondere 'entree' van de IJsheiligen, zou je kunnen zeggen!


De IJsheiligen zijn in theorie de laatste dagen van het voorjaar waarop er nog nachtvorst kan komen. Niet dat dat altijd opgaat. Ik weet nog goed hoe ik vorig jaar een hele middag, eind mei, met Lien de bonenplantjes had gepoot. Honderden plantjes waren het. Mooi opgekweekt in potjes. Prachtig stonden ze daar te pronken.


Helaas kwam er die nacht erna toen ineens nog nachtvorst, ik meen dat het 27 mei was .... en bats ... weg waren alle plantjes!😥 Nee, zekerheid heb je nooit. Maar dat houdt de echte tuinder natuurlijk niet tegen. Met deze hogere nachttemperatuur ben ik vandaag aan 'het grote planten' begonnen. ALLES mag nu naar buiten!






De mais is uitgeplant. Helaas kwam die niet zo goed op. Maar éénderde van de zaden is ontkiemd. En die zijn vandaag op het maisvak geplant. Met 75 centimeter tussen de rijen, en 25  tussen de planten. Lekker ruim dus, zodat elke plant voluit en breed kan uitgroeien.


Het gaat mij niet alleen om de kolf. Ik wil graag dat de planten een sterk wortelgestel krijgen, en dat ze gezond en groot uitgroeien. De kolf met de zaden is voor ons, en de rest van de plant wordt wintervoer voor de koeien. 


Kruiden, mais, bonen, pompoenen, bloemen, er is hier héél wat de aarde ingegaan vandaag. Zijn jullie ook al gestart met uitplanten?






Ook is het nu de tijd dat de rogge 'in de aren' moet komen. Zo rond half mei verschijnen de eerste tere aren, aan de halmen. Altijd een mooi gezicht! 


En ook fijn, als dat weer klopt! Haha want stel nou dat ze eens niet kwamen? Wat dan? Maar ze zijn er hoor. Heel klein en fier ..... en mooi zacht rood van kleur.






Graag loop ik dan 's avonds nog een rondje. Alles bekijken. Groeit het al? Vanavond was het stil, de wind was eindelijk gaan liggen. Alleen de zwaluwtjes sjirpen nog in het rond. Die profiteren van de windstilte, dan zijn er lekker veel muggen! 


Ik zocht nog wat kleefkruid, voor een tonic. Maar eerst vond ik het niet. Wel allerlei andere kruiden.





Natuurlijk was er wel kleefkruid. Kleefkruid is er altijd. Het is een enorme woekeraar. Maar het is ook een heel heilzaam kruid. Zo is het heel reinigend voor het lymfestelsel. En ook voor de huid.


Je kunt het rauw eten, als het nog jong is. Snipper het wel fijn zodat je je niet verslikt in de weerhaakjes. Het kan ook als thee en gewoon fijngeknipt door alle gerechten. Ook de zaadjes kun je eten. Maar die zijn er nu nog niet.






Zelf maakte ik er vanavond een hele simpele tonic van. Ik deed de hele bundel kruiden in een schone fles en goot daar helder kraanwater bij. Even schudden, en je kunt het al meteen drinken. Maar de volgende ochtend is nog beter. Dan heb je een heel gezond en reinigend drankje. En lekker friszuur door de jonge zuring scheuten. 


Het zijn geen tovermiddelen, die simpele kruiden recepten. Ze zullen geen ernstige ziekten genezen of je bij toverslag van je kwalen af helpen. Maar ze ondersteunen je geneeskracht. Ze helpen je weerstand verbeteren. En ook .... het is gewoon zo leuk om te maken .... 





 


Nou. De dikke wintersprei is weg en de zomersprei ging erop! 


Ook weer een mijlpaal 😊




2 reacties:

Lies zei

Já, Clarien, in mijn (potten)tuintje staan intussen ook de tomaten buiten, en straks mag de yacon in de grond. De boontjes zijn nog te teer, staan nog binnen.
Schoon hé, je nieuwe bak!
Hemelsmooi, die eerste aren.
Lie(f)s.

pieke zei

Ja, stel nou dat ze eens niet kwamen? Daar dacht ik gisteren ook aan toen ik genoot van de eerste blaadje aan de machtige boom in onze achtertuin. Wat een geluk dat het altijd maar doorgaat.