En het deeg, dat was een gewoon korstdeeg, gemaakt van versgemalen tarwemeel, een klein handje suiker, een paar eitjes van de kippen en flink wat boter. En een halve theelepel zout.
Alles kan erin hoor, niet alleen appel. Ook perenschillen en de resten van een ananas of een handvol druiven of je meloenschillen. Als het maar zoet fruit is. En zo krijg je je eigen pure en unieke azijn.
Na een week of vier zeef ik dat door een zeefdoek, en dan gaat het in die grote fles. Daar blijft het nog een paar weken in staan. Elke maand gebruik ik zo'n vier liter azijn, dus dat kun je dan zo'n beetje uitmeten, zodat je steeds genoeg hebt.
Als je voor het éérst azijn maakt, proef dan even, vóór het bottelen, of het wel echt super zuur is. Zo niet, doe er dan nog wat suiker bij en laat het nog een week of twee staan. Je zult ook merken dat het in de zomer sneller gaat dan in de winter.
Als er in de grote fles dan zo'n vier liter azijn zit, dan gaat dat in flessen. Op die azijn in de grote fles zit dan een azijnmoeder. Dat is een geleiachtige laag, die bestaat uit een kolonie azijnzuur bacteriën. Niet vies hoor. Het zijn hele gezonde bacteriën. Je kunt een azijnmoeder ook in de winkel kopen, als gelei of als poeder, maar dit is toch veel leuker?
Zelf zo'n moeder maken? 😊
De gelei bestaat uit een aantal lagen. Het is echt interessant om dat eens goed te bekijken. En dat dat dan zomaar in jouw eigen keuken kan groeien!
Maar het kan ook zonder hoor.
Vorig jaar in augustus is daar de hele toplaag afgegraven. Inclusief aardbeiplanten. Want de bodem was daar veel te rijk geworden, doordat er elk jaar stro tussen de aardbeien gaat. En daardoor groeide er nu veel onkruid. En waren de aardbeiplanten vorig jaar vol en groen, maar amper aardbeien!
Dus, de toplaag werd afgegraven, en er zijn van de oude planten allemaal stekken verzameld en die heb ik toen opnieuw uitgeplant. Vijf rijen met jonge stekken. En toen wat eikenblad erop, als dekje tegen de vorst. Maar dat waaide al snel weg. En in de winter zag je niks meer van de jonge plantjes. Voor hetzelfde geld waren ze allemaal doodgevroren.
En nu ...... zag ik nog steeds bijna niks. Hier en daar wat groen. Misschien maar eens aanharken?
Het ziet er weer beter uit en ongeveer de helft van de aardbeistekken heeft het in elk geval overleefd. Nu nog een beetje zon erop en dan hopelijk binnenkort weer aardbeien!
En dan nog even zo'n keukendingetje. Want er zijn ook alweer zoveel kruiden. Daar kun je ook veel mee doen. Eén van de dingen is, stop ze in de limonade. Limonade vindt iedereen lekker en zo kun je je familie ongemerkt wat kruidenvitaliteit meegeven.
Ik maakte afgelopen weekend rabarber-bessen-brandnetel limonade. Fruit en kruid.
Alles (behalve de suiker) verhitten en vlak onder de kook even later trekken. Dan zeven, de suiker erbij en laten oplossen, en goed heet in schone flessen gieten.
Het werd een prachtige dieprode limonade. Niks te zien van de groene netels. Maar je proeft het wel. Het geeft een kruidig en voorjaarsachtig accent.
En kijk, ik heb ook lifters tegenwoordig. Van die hele luie katten! 😸
6 reacties:
Nou moe, limonade met brandnetels..dàt ga ik eens proberen 🤗
Waar gebruik je deze azijn voor ?
Ik gebruik alleen schoonmaakazijn !
Gr Els.
Altijd boeiend, Clarien, (azijn/ook voor ons!) voor je nieuwe lezers.
Taart zal gesmaakt hebben, limonade ook.
Lie(f)s.
Clarien, waar gebruik jij VIER liter azijn per maand voor ?!! Ben gewoon nieuwsgierig ;-))
Marjolein.
Ik gebruik azijn in heel veel gerechten. Soep en saus en stoofpot, haast overal gaat een beetje azijn door. Ook maak ik elke maand een liter sladressing waar veel azijn in gaat. En in de mosterd, de mayo, en ook bijv bij insectensteken. Och, zoveel. Het is hier een onmisbaar huismiddeltje.
Oja ook om de ramen te lappen en voor in de allesreiniger :))
Wat leuk! je eigen azijn maken... Dat doekje over de deksel, heeft dat een functie of is het puur decoratief? En dank voor je ontzettend interessante en superleuke blog. Ik lees het altijd met veel plezier.
Groetjes Johanneke
Een reactie posten