Nou hebben we hier in de dorpen om ons heen héél wat bijenverenigingen, maar in verband met Corona is het haast niet mogelijk om ergens zo'n cursus 'live' te volgen. Wél zijn er vele online cursussen. En omdat ik de praktijk dit jaar mag leren van Jan D, ben ik gaan zoeken naar een geschikte online cursus. Maar .... wát een aanbod! Man man het lijkt wel alsof de hele wereld ineens aan het imkeren is geslagen. Vele tientallen cursussen, en, als je ze mag geloven, zijn er duizenden cursisten!
Nou, ik heb mijn keuze gemaakt. Als ik eraan begin dan hoor je er wel meer van.
En op ons aanrecht staan al de hele winter vier dikke ronde Beppen. Het zijn zoete bataten, waar ik stekjes op kweek. Elke keer groeien er stekken uit hun koppen, en die snij ik af en kweek ze verder op in potjes. In één winter kun je zo héél wat stekken verzamelen. Ik hoop die komende zomer op te kweken tot grote sterke planten, en daarvan dan weer nieuwe bataten te oogsten.
En dan wat stro onderin, en daarop een mengsel van compost en wat potaarde.
Het is de bedoeling om hier nog meer stekken op te kweken. Niet zozeer om hier een oogst van bataten uit te halen. Daarvoor heb je grotere potten nodig, of bijvoorbeeld een teil. Dus dat komt later wel.
Ook moeten ze met kouder weer nog naar binnen. Ze kunnen slecht tegen koude.
🐝🐝🐝🐝🐝
En vanmiddag .... ging ik naar Jan en Henny. Eerst theedrinken en bijpraten. Maar toen begon les 1 van de bijencursus. Dat wil zeggen, de praktijk. We hebben afgesproken dat ik gewoon deze zomer met Jan meekijk, en zo een en ander van hem opsteek. Later komt dat volk dan wel.
(hoeft van mij nu ook nog niet ..... 😅)
En dat stokoude blik, daar zit een mengsel in van tabak en houtsnippers. Dat is om rook mee te maken, om de bijen rustig te houden. 'Vroeger verbouwden we die tabak zelf,' zei Jan. 'Maar nu koop ik dat mengsel kant en klaar.'
En ineens ...... hee Jan wat doe je nou?? Hij steekt zijn arm in brand!
Nog meer spullen. Wat honingraten, en nog een andere rookmaker. En ook een vel bijenwas, dat mag ik alvast hebben. 'Je kunt er ook een kaars mee maken,' zegt Jan. 'Er zit al een lont bij.'
Eenmaal binnen in het bijenschuurtje .... kijk ik ook weer mijn ogen uit. Wát een spullen. Geen flitsende dure splinternieuwe materialen, maar alles is gerecycled en keurig gerepareerd. En alles heeft een functie.
Jan maakt de doos open waar de nieuwe raten in zitten. 'Waarom is die zo dichtgeplakt?' vraag ik. 'Dat is tegen de wasmot.' zegt Jan, 'dat is een motje die in de raten kruipt en daar eitjes in legt. Die heeft het voorzien op de was.'
Aha.
Slim!!
Nou, Jan pakt een raat en controleert hem, voordat hij hem gaat gebruiken. En ondertussen horen we het gezoem van de bijen al.
'Wil jij een jas aan?' vraagt Jan. 'Met een kap? Het is niet per se nodig maar misschien vind je het prettiger.'
Ja doe maar. Haha. Better safe than sorry.
Eén ding hebben alle imkers volgens mij gemeen. Ze hebben géén haast, werken heel rustig, en zijn echt goed voor hun volken. En worden zelden gestoken.
En dan worden de raten één voor één opgelicht en onderzocht. Is er nog genoeg voer voor ze? Want het is vandaag dan wel warm, maar er is nog maar weinig voer voor ze te halen in de natuur. Dus er moet nog voedsel in de raten zijn. En, hoeveel broed is er al?
En, belangrijkste vraag .... waar is de koningin? Want die zoeken we. Daar moet vandaag een stipje op worden gezet, zodat je haar makkelijk kan terugvinden later. Nou, wij zoeken hoor.
Maar helaas .... even later is ze weer weg. Zeker in het onderste deel gevallen, denkt Jan. Maar hoe wij ook zoeken en zoeken, echt, die hele kast langs, en alle groepjes bijen voorzichtig uit elkaar vegen om te kijken of mevrouw de koningin daar tussen zit .... maar helaas .... foetsie.
Dan het deksel weer terug. Spullen opruimen. En dan zie ik ineens een soort grote zware .... wesp?? .... langs vliegen. Een groot insect met het onderlijf naar beneden. Wat dat is?
'Dat is de koningin!!' zegt Jan. 'Dat ze zo omlaag hangt komt vanwege alle eitjes in haar achterlijf.' Hij grijpt snel het doosje. Ze landt in het gras, vóór de kast, en we vinden haar gelukkig snel terug. In het doosje krijgt ze een stipje op haar rug, en dan mag ze weer terug naar haar volk.
Thuis kijk ik weer met andere ogen naar onze flora. We hebben dit jaar gelukkig alweer méér bloemen dan het vorige. Maar er kan beslist nog héél veel bij. Dus de komende tijd ga ik vooral weer heel veel bloemen zaaien en stekken!!
Bloemen en bloeiende struiken en fruitbomen en en en
Niet alleen voor de bijen hoor. Ook voor onszelf. Je wordt er zo vrolijk van!
4 reacties:
'k Heb meer dan een keer (gewone) patatten gekweekt in 10-liter-potten, Clarien, wegens plaatsgebrek, en dat lukt. Je mag fier zijn op je stekken!
Onze toekomstige imker, met de glimlach! 't Staat je beeldig!
Succes met de cursus!
Lie(f)s.
Hoi Clarien,
Je wordt er zeker vrolijk van, al je leuke verhalen en belevenissen!!
Nog bedankt voor de tips over de bananenschillen, hoor. Ik heb nog geen tomaten plantjes, en ook maar een kleine tuin, ik ga dat spul verdunnen en gebruiken om de bloembakken mee water te geven.
Fijne dag,
Nicoline
Wat heerlijk toch weer, om met je mee te mogen kijken. Ik vermoed dat je helemaal geen tijd hebt nu, om te lezen, maar ik heb een prachtig boek gelezen, getiteld ‘De bijenhoudster’, van Meredtih May, waarin ze niet alleen haar levensverhaal vertelt, maar ook ongelofelijk mooi en uitgebreid vertelt over bijen. Echt een aanrader!
Groet,
Marjolein.
Wat een leuk plantje met de blauwe bloemen. Weet je ook de naam van dit plantje?
Groeten,
Yvonne
Een reactie posten