Van motoren en plantjes en lammetjes en meer.

on zaterdag 6 maart 2021






Aan het dak kun je precies zien wat voor weer het is. 


Namelijk, 's nachts koud, met nachtvorst tot wel bijna min vijf hier, lokaal. En overdag dan weer het zonnetje erbij, zodat het dak om negen uur deels nog in ijs is gehuld, waar nog schaduw is, en deels ontdooid.


Hoewel de groei in de kas nu zo'n beetje tot stilstand komt vanwege die koude nachten, ga ik vrolijk verder met om de paar weken weer een paar kleine rijtjes met groenvoer zaaien. Vooral de drie R's, radijs, rucola en raapstelen. 


Zodra de temperatuur iets omhoog gaat knallen die voorjaarsgroenten dan omhoog en kun je hier het  hele voorjaar je sla en andere verse groene bladgroenten van snijden! Zaai vooral niet teveel tegelijk (wat ik de eerste jaren wel steeds deed) want het groeit ook weer aan, en je kunt met een stuk of wat van die kleine rijtjes makkelijk een heel voorjaar vooruit. 






Zoals je ziet is mijn bodem erg grof. Het is mulch, dat er afgelopen najaar opging, en dat is nog niet helemaal verteerd. De jonge groenten groeien daar gewoon dwars doorheen, dus dat kan prima. Ook hoef je nu weinig te gieten, want al die grove materialen houden goed vocht vast.


Enne .... dat verteren van die compost, dat gaat verder vanzelf. Daar zorgt een heel legertje pieren en andere dieren voor! ๐Ÿ˜Š








Aan de andere kant van de kas zijn wat doperwten en de tuinbonen die al opkomen. Ik wilde ze gebruiken voor sla, maar heb me bedacht. De jonge plantjes gaan naar buiten. Ze kunnen uitgeplant worden op het nieuwe bed in de paardenbak.


Alleen is daar wat gerommeld, door de kippen.






De kippen hebben het bed omgewoeld, en een deel van de compost ligt op het pad.


Dus, als we hier gaan planten, moet er wat verzonnen worden om de kippen daar uit te houden. Paaltjes heb ik haast niet meer, maar er ligt hier nog wel een grote berg met takken. Dus ben ik gaan knutselen met takken.









Van een paar dikke takken zijn de zijtakken afgeknipt, en die dikke takken werden paaltjes. Nee, heel lang zullen ze niet meegaan, maar dat hoeft ook niet. Eรฉn seizoen is genoeg. Volgend jaar komen er vast wel weer nieuwe takken.


De takken worden dus paaltjes, langs het bed, en daarlangs komt dan een stuk gaas. Omdat het gaas niet lang genoeg was om er helemaal omheen te spannen, heb ik ook een stuk vogelnet gebruikt. Maar dat zie je niet goed.






En van de afgeknipte zijtakken zijn steunen gemaakt voor de doperwten. Dat is dus gewoon rijshout. Zoals je ziet knip ik die takken af in een punt, zodat je ze makkelijker de grond in kan drukken. Je zet ze aan weerszijden van de erwten. Door alle zijtakjes hebben de erwten goed steun om alle kanten op te groeien. 


En zo kun je dus je snoeiafval gebruiken voor steun en bescherming van je gewassen. En heb je ook nog een leuke knutselmiddag! ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜…











En we waren nog op het terrein van de Motorclub, Lia en ik. Haha ja grappig he? Nee, we gaan geen lid worden, tenminste, nou ja, daarvoor waren we er niet. 


๐Ÿ’จ๐Ÿ’จ๐Ÿ’จ







            



De motorclub AMBC is hun oefenterrein opnieuw aan het inrichten. En er zijn delen van het terrein die niet gebruikt worden voor het crossen. En waar wellicht .... mรฉรฉr biodiversiteit kan komen. ๐Ÿ’ช๐ŸŒฑ๐ŸŒ๐Ÿ€๐Ÿ›๐Ÿ๐Ÿž๐Ÿฆ๐ŸŒผ๐Ÿ€๐ŸŒธ๐ŸŒบ  


En wij mogen daar over mee nadenken. Kijk eens aan! Ja daar zijn wij natuurlijk als de kippen bij. Vanochtend dus alvast maar eens het hele terrein bekeken.


En het geeft goeie hoop! Als een motorclub voor zoiets open staat, wie weet kunnen zij dan weer een voorbeeld zijn voor anderen, voor bedrijven en instanties en verenigingen, die รณรณk ongebruikte grond hebben liggen!




monster nemen voor bodemonderzoek




Het is een mooi begin, en we zien wel hoe en waarin we elkaar kunnen vinden, de motorclub en de natuurclub.




๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘


En van de motoren ....... gaan we tot slot door naar wel een zรฉรฉr maarts tafereeltje, rechtstreeks uit de stallen van Rens en Klaas ....  waar van de week de eerste lammetjes zijn geboren. De eerste twee van een hele serie. Het is een mooie bonte tweeling. Lekker warm in een dikke laag stro, blijven ze met hun moeder binnen tot het buiten warmer wordt. 


Ze gek nog niet bekeken, van die lammetjes!








Fijne zondag alvast, en tot gauw!





 

6 reacties:

Anoniem zei

Je bent weer druk bezig geweest .
Is moeder schaap al geschoren ,vroeg in het seizoen denk ik als leek ?

Gr Femke.

Clarien zei

Ja klopt, omdat ze voorlopig binnen blijven is dat prettiger voor de ooien.

grandma zei

Wat een fijne tijd is het voorjaar toch hรฉ. En je peulen whoop whoop !

Willem zei

Hoewel geboren en getogen in een provincie die traditioneel iets heeft met de grote stille heide waar herders wit-gewolde kuddes hoeden, ben ik opgegroeid in een klein boerendorpje waar niemand een schapen had. Wel kende ik de oude boerenwijsheid "wie zijn schaap scheert vaar Sint Servaas, houdt meer van de wol dan van het schaap. Bij mijn weten is St. Servatius de laatste van de 4 ijsheiligen; 15 mei dus. Met dat in het achterhoofd was ik dus nogal verbaasd dat de ooi geschoren was, al komt de reden die je ervoor opgeeft mij plausibel voor. Maar het houdt wel in dat het wel april wordt eer ze naar buiten kunnen.
Motorclubs mogen dan het imago hebben een criminele organisatie te zijn, het feit dat ze contact gezocht hebben met een natuurclub over de herinrichting van hun terrein, toont in ieder geval aan dat niet alle, waarschijnlijk de meeste zelfs, niet voldoen aan dat imago, maar gewoon liefhebbers zijn motoren. Van mij mag zoiets wel breder bekend gemaakt worden.

Lies zei

Zo'n positief logje weer, Clarien!
Lie(f)s.

Unknown zei

Wat een prachtige plaatjes weer, en ook van de afgelopen dagen.
Dat eitje was echt te schattig gewoon.

Ook heel leuk om je zaaisels te volgen- ik heb dit jaar rustig aan gedaan (met de zaaikalender mee van Charles Dowding) maar ik zie dat die bloemkool en erwtenplantjes van je toch aardige voorsprong hebben. Ondanks alle kou!

Ik ga ook rap aan het verspenen, straks heb ik hier ook taugรฉ-tafarelen ;D