Bij de overburen haalde ik gisteren de aardappelpoter. Dat mooie stuk antiek, waarmee je allemaal gelijke gaten kan maken voor de aardappels. Zodat ze dit jaar hopelijk een beetje gelijk opkomen.
Brit vindt het maar een saai werkje. Al die gaten ..... gaaaap ......
En dat waren de laatste pootaardappels. Begraven. Dat is weer gepiept! 😊
Bij de uien was een klein probleempje. Door de droge harde oostenwind zijn de geplante uitjes deels bloot komen te liggen. Nou ja eerlijk gezegd had ik ze ook nogal ondiep gepoot. Haast, natuurlijk.
Normaal geeft dat niks, maar nu het zo droog is ben ik bang dat ze gaan uitdrogen of doorschieten. Dus ik heb de schoffel erlangs gehaald, zodat ze weer ondergronds komen.
Gewoon begraven dus.
Dat kun je gerust doen. De ui die stikt niet zomaar. Die groeit er weer gewoon bovenuit!
Buitenwerk en binnenwerk afwisselen. Niet alleen voor je rug, maar ook vanwege de zonnestralen. Als je met dit mooie paasweekend óók een dagje in je tuin gaat werken, let op met die felle lage zon, je kan echt al goed verbranden!
Van bonen en pompoen is nog niks te zien, maar de mais komt al door.
Terwijl de groenten nog op stoom moeten komen, zijn de kruiden in het veld al volop aan het bloeien. Op de weiden van De Zonnehorst, waar al vijfendertig jaar puur natuur wordt gewerkt, is het één grote bonte bloemenweelde.
Ik neem een botergele boterbloem mee, voor op een vaasje.
Dan is zo'n moestuin maar saai zwart. Tja. Het is maar voor even. En dan is het hier hopelijk een groene en rode kleurenweelde met lekkere malse slakroppen.
Maar dan moet er wel water bij. En aangezien er voorlopig niks uit de lucht komt vallen, moeten we ons behelpen. Dit keer heb ik ronde grachtjes gemaakt. Om alle jonge kooltjes en om de sla.
Kijken of dat werkt. Het scheelt wel in het gieten. Alleen in de grachtjes komt water.
En verderop, krijgen Bonnie en Bella er elke drie dagen een nieuw stuk weiland bij. Dan gaat de omheining een meter of tien, vijftien naar het oosten, en krijgen ze lekker nieuw gras.
Grappig om te zien, hoe ze dat eten. Eérst het malse dikke gras natuurlijk, en dan pas de kruiden en de paardenbloemen.
Net kinderen. Het lekkerste éérst.
Ja en zo gaan de dagen snel om. Elke dag volop werk, maar heel afwisselend.
Zo was er veel zaad over dit jaar. En ik wilde nu alles es echt goed opruimen. Want veel is over de datum, of er staat geen datum op. Eigen kweek. In een emmer is al dat zaad gemengd. Echt alles. Ook bonen en mais en pompoenzaad en tomaat en gerst en kippenvoer en klaver en alle bloemzaden en noem maar op.
En die hele bak heb ik over de paardenbak uitgezaaid. Leuk om te zien wat er dit jaar allemaal wil groeien daar. Maar misschien .... eten de kippen het ook wel allemaal op.
Vandaag kwam nicht Christa op bezoek met haar man. Zij zijn ook ervaren tuinders en dan krijg je natuurlijk leuke stekken!
Een zwarte tomaat kregen we. En een kamerlinde.
'Wat willen jullie van ons mee? Uien ofzo?' vroeg ik toen ze weggingen. Haha maar dat hoef je niet te vragen aan tuinders. Die hebben zelf ook alles!
Ze zijn al wat langer bezig dan wij. Christa maakt zelf kaas, ze zijn beiden ook imker, en ze slachten ook zelf hun haantjes enzo ... we gaan daar van 't zomer zeker eens kijken, in dat dorpje helemaal in de top van Groningen. Waar zij wonen.
En dan ......
...... heb ik nog een 'minder-plastic' tip voor je!
Deze is echt makkelijk. In plaats van wc reiniger in plastic flessen, neem je wat schoonmaakazijn. Je hebt maar een klein beetje nodig.
Bekkie vond het maar onzin allemaal.
Zij heeft een véél betere tip.
3 reacties:
Is die asperge ook uit eigen kweek? Zo ja, dan kun je ook voor een (voorjaars)delicatesse putten uit eigen bronnen. het zou helemaal af zijn als je er een botersausje bij maken kunt van eigen boter, maar dan zul je ook moeten melken en ik kan me levendig voorstellen dat je daar niet aan begint. Wat me wel leek was dat de asperge erg kort was. In Elten worden ook veel asperges gekweekt en ik zie dat de rijen daar wel 30 cm opgehoogd zijn.
Maar je hebt nu in ieder geval het bewijs dat de asperges het bij jou ook doen.
Grappig dat je een kamerlinde, - Sparmannia en nog iets erachter-, cadeau gekregen hebt. Realiseer jij je wel dat de plant eerder een boom in een pot is dan een klassieke kamerplant. Als de pot groot genoeg is kan een hoogte van wel 2 m bereikt worden en krijgen de bladeren een formaat dat kan wedijveren met een etensbord. Kun je lekker in de schaduw van je eigen kamerboom zitten onder de schijnwerpers van de plafondlampen. Heb je met een beetje fantasie zelfs binnenshuis nog het gevoel dat je onder een parasol zit op een zonnig eiland.
Bestaan er zwarte tomaten? Dat was splinternieuw voor mij. Ik ben nog van de school dat tomaten rood zijn, maar onlangs las ik dat er ook witte aardbeien zijn en met het bestaan van gele tomaatjes was ik bekend.
Alvast goede Paasdagen gewenst.
Een lepeltje bakingsoda bij het schoonmaakazijn toevoegen werkt helemaal fantastisch. Let wel op dat je niet te veel toevoegt, want het begint gigantisch te schuimen.
Hi Clarien,
Ik ben nu bijna bij met lezen maar wilde hier toch graag op reageren.
Ik vroeg me namelijk af of schoonmaak azijn zelf gemaakt kan worden. Het zit immers toch ook in plastic flessen en of je dan een wc reiniger gebruikt of azijn maakt voor het plastic afval niet uit. Dit wordt natuurlijk anders als je de schoonmaak azijn zelf kan maken want dan verbruik je de flessen.
Een reactie posten