Een paar februari's.

on vrijdag 1 februari 2019



Drie Gooise meiden in Kropswolde, dat was op 1 februari 2015. Alweer vier jaar geleden! Het lijkt gisteren. Met die drie meiden, door al die leuke dorpjes, en ook nog met die allereerste studentenkamer van Eline. 


En anders, kijk gewoon vandaag mee! Op 1 februari, dan gaat het kriebelen bij een tuinder. Er gebeurt van alles in februari. En er moet ook nog kalk op de tuin. Dat was op. 

Ik ging dit keer naar Farmshop Huisman in Staphorst. Ook alweer zo'n winkel van sinkel. Daar heb je er veel van op het platteland. Ze hebben er alles voor boeren, maar ook speelgoed en huisraad en kleding. Nou ja, geen jurkjes enzo, maar meer praktisch spul.







Kalk hebben ze ook natuurlijk. Ik nam deze hierboven. Voor de moestuin.

Misschien had je de bovenste verdieping liever gezien. Daar is het huisraad en de kleding. Hadden we leuk truien en broeken kunnen passen. Maar helaas ... daar ben ik niet aan toe gekomen vandaag. Aan de bovenverdieping.

Ik zag veel te veel beneden. Echt héle boeiende dingen. Zoals .... trosgierst. 😊






Nog nooit van gehoord? Van trosgierst?

Nee ik ook niet. Ik liep te neuzen bij het kippenvoer, omdat ik wilde weten wat ik allemaal voor voer moet inzaaien, voor de kippen. Mais, dat is bekend. En graan ook. Maar wat eten die beesten nog meer zoal?

En toen zag ik die bakken met een soort gedroogde planten, met trossen zaadjes, waar vogels dol op zijn. Ze worden verkocht aan mensen met volières (denk ik) en dan hang je zo'n tros op en dan hebben die vogels wat om mee te spelen en van te eten.

Dus, dacht ik, als ik dat nou in de paardenbak zaai, in een hoekje, dan hebben de kippen volgens jaar daar ook een leuk hoekje om te spelen! En van te eten!





Ik vond de planten ook erg mooi.

En gierst ... is dat niet dat spul wat mensen al duizenden jaren verbouwen? Al vér voordat er graan was?

Thuis heb ik er nog een en ander over opgezocht. Het groeit vreselijk makkelijk, zelfs op de allerarmste grond, en sneller dan het snelste onkruid. En het trekt allemaal leuke vogeltjes naar je tuin. En mensen ..... kunnen het ook eten!

Waarom weet ik dat niet?? Gierst! Komt in het teeltplan!! Ik nam een zakje mee, voor de kippen, en om te zaaien.





Voor als je ook van plan bent om zonnepitten te zaaien, haal dan een zakje bij zo'n soort winkel. Je hebt vele soorten zaden, en echt goedkoop. Biologisch zijn deze niet, maar misschien met wat zoeken zijn die ook wel te vinden.

Wat ik ook grappig vond was dit zakje hier onder.

Onkruidzaad!





Ik heb wat van die zakken meegenomen, als voer, maar vooral om het te zaaien. In de paardenbak mag ook onkruid groeien. In de paardenbak mag alles groeien wat er wil.

De koeien en de kippen houden het wel in toom.

Ik was nog niet klaar hoor. Want ik dacht, laat ik es een soort van Davitamontien-pilletje voor de koeien mee nemen. Want weet ik veel of ze wel alle vitamines krijgen? Groenten, kruidenhooi, en brok, krijgen ze.

Zit daar wel alles in?

Maar ik zag door de bomen het bos niet! Wat een apotheek aan pillen is er voor koeien! En wat kunnen ze veel ziektes krijgen. Je schrikt ervan!





Ja en omdat je dan niet weet wat je moet nemen neem je maar niks.

Alleen .... zag ik nog een éénpersoons-melkapparaatje. Dacht ik. Oh, leuk, die nemen we mee, kan ik straks Bella 'een beetje' melken. Haha maar het was iets anders!

Hst is een apparaat om één speen te melken, als dat deel van de uier ontstoken is. Die melk mag dan niet in de melktank, dus die melk moet apart blijven. Ik denk dat de kalfjes dat krijgen. Of de boer drinkt het zelf op.

Weer thuis, komen de kippen er met een noodvaart aan rennen. Want ik was laat. Ze zijn blij met het extraatje, en ze verdienen het ook ....





..... want die trouwe beestjes leggen nog elke dag eitjes. Wij eten nog middenin de winter heel veel quiches, van al die eieren.

De zaden in de voorweek, van gisteren, die mogen eruit. Laat ze niet langer dan één dag in het water  liggen anders gaan ze rotten. Spoel ze af, en als je van die handige kiembakjes hebt, kun je ze nu daarin doen. Elke dag twee of drie keer spoelen met schoon water.

Tot ze gaan kiemen.





Als je geen kiembakjes hebt kun je er een maken, bijvoorbeeld met een stuk panty over een glazen pot gespannen, zoals Yvonne uitlegde in de reacties onder dit blog.

Of ..... gebruik gewoon een theedoek. Maak die nat, wring hem uit, en laat de zaden daarin kiemen. Wel af en toe weer wat vochtig maken die theedoek.






Wat een zaden allemaal vandaag. Zzzzzaai?? 😴😴

Haha, het is nou eenmaal zaden-tijd! En bijna zaai-tijd!

Maar er zijn natuurlijk ook andere dingen. Zoals een hoekje opleuken in de logeerkamer op zolder. Het was zo'n dood hoekje. En ergens stond nog een stokoude lessenaar, op de hooizolder. En bij de kringloop vond ik een spiegel, een lampje, en een lap.





Want wat is nou een logeerkamer zonder een tut-hoekje!

En tot slot nog een laatste 1 februari, namelijk die van twee jaar geleden. Omdat Brit daar zo lief zat, op haar kruk. 

Een ukje op een krukje.



6 reacties:

Lies zei

Zelfs met mijn ienie-mini-tuintje zou ik daar mijn hart ophalen, Clarien !
Mooie hoekje maakte je, met 'weinig' !
Lie(f)s.

Barbara zei

Gierst is een favoriet hier! Nog uit de macrobiotische Lima periode. Aan de kook brengen in ruim 2x zoveel water met een mespuntje zout. 20 minuten koken op een heel zacht vuurtje of in de hooimadam. Het smaakt een beetje naar roomboter. Gebruiken zoals rijst of bulgur. Ook zoet heel lekker, bijvoorbeeld met fijn gemalen hazelnoten of met weck-fruit. Smullen!
Een mooie oude tekst over de teelt van gierst: https://books.google.nl/books?id=xIBVAAAAcAAJ&pg=PA125&lpg=PA125&dq=gierst+bemesten&source=bl&ots=yvLcelTxac&sig=ACfU3U35FCfD0xsrmn9XcbbNBT55p2yqyA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjT5c6_vJzgAhWQmbQKHe-iCVgQ6AEwD3oECFgQAQ#v=onepage&q=gierst%20bemesten&f=false

Wieneke zei

Wat een geweldig idee om gierst op te hangen voor vogeltjes in de tuin. Ik doe nu pindanetjes en vetbolletjes en er staan ook altijd een paar bakken met strooivoer, maar aan gierst zou ik nooit gedacht hebben.
Ik las nog niet bij jou toen Brit zo klein was..... wat een schatje, nu nog trouwens, hoor maar een groter schatje :-)

Willemijn zei

Van mijn vader (een veehouder in ruste) weet ik nog dat hij altijd de melk van koeien met een uieronsteking weggooide, tenminste, als die koe een penicilinekuur kreeg. Penicilinemelk, zo noemde hij die melk, hoort niet thuis in de melktank tussen de 'gewone' melk. Ontstoken spenen molk hij altijd met de hand volgens mij. Geen idee hoe mijn broer het tegenwoordig doet, 'k zal het eens navragen.

Eigenwijzehuisje zei

Wat heerlijk dat jullie kipjes nog leggen, hier zijn ze gestopt met die hitte van de zomer en helaas nog niet weer begonnen met leggen...

Willem zei

Trosgierst ken ik al vanaf de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde en we nog een volière hadden met parkieten. De vogeltjes waren er dol op. Toen ik eenmaal mijn eigen huis had wilde ik ook wel de gezelligheid en gekwetter van de parkietjes hebben, maar mijn buurjongetje was, volgens zijn moeder, allergisch voor vogels en huisdieren. Tja, dat is het risico van een woonblok. Achteraf denk ik wel eens dat vooral zijn moeder vogeltjes en huisdieren niet zag zitten, want het buurjongetje knuffelde volop met de cavia's die mijn kinderen hadden. Later had ik het gewoon te druk om er ook nog vogeltjes bij te hebben, zodat het er nooit van gekomen is.
Dat koeien soms uierontsteking hadden; als boerenkind wist je dat het voorkwam. We noemden dat 'wrangen' en van een koe die 'wrangde' werd de melk apart gehouden. Wat er uiteindelijk mee gebeurde weet ik niet, maar vermoed dat het varkensvoer ermee aangemaakt werd.
Met kalkmeststof is naar mijn gevoel iets vreemds aan de hand. Mijn grootvader zei altijd dat kalk de vader rijk maakte en de zoon arm. Maar hij gebruikte wel kalk om de pH van de grond op peil te houden. Mijn vader gebruikte het ook wel. Dus wat er nou van mijn grootvaders credo waar was; ik weet het nog steeds niet, maar gezien de toepassing die het spul nog steeds heeft, vermoed ik dat het allemaal wel meevalt.